Škorpija

23. oktobar – 21. novembar

 • Period: 23. oktobar – 21. novembar
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: voda
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Pluton
 • Prirodni znak: osma kuća
 • Suprotan znak: Bik
 • Ključna reč: intenzivnost
 • Osnovna fraza: ja želim
 • Grafički znak: rep i žaoka škorpije
 • Dobre osobine: motivisan, prodoran, smeo, odlučan
 • Loše osobine: osvetoljubiv, tajanstven, voli da dominira

Škorpija

Horoskopski znak Škorpija

Kada se tokom astrološke konverzacije pomenu termini: strast, dubina osećanja, misterija, komplikacija, onda se kao prva asocija koja povezuje sve prethodno nameće – škorpija. Iako se ovaj vodeni i fiksni znak nalazi na osmoj poziciji zodijačnog kruga po mnogo čemu je na samom vrhu raznih lista, kako onih pozitivnih tako i onih manje lepih parametara. Možda nemaju najviše energije, nisu ni najbrži ni najpraktičniji ali su veoma izdržljivi i žilavi sa izuzetnom sposobnošću za oporavkom i regeneracijom, pa se zbog toga i ona priča o feniksu koji se diže iz pepela najčešće vezuje na ovaj znak. Koliko sve to može da pomogne, praksa pokazuje da makar toliko zna da bude kost u grlu škorpijama u životnoj svakodnevnici. Praktično ništa u životu ne rade površno, ako se za nešto zainteresuju unose u to kompletno svoje biće, sve daju i sve očekuju. Velika koncentracija energije vrlo često stvara višak naboja, pa kada se to pomeša sa strašću onda krajnji efekti mogu biti razorni po predstavnike ovog znaka i okolinu. Poraze teško prihvataju, vrlo su kritični prema drugima ali su još strožiji prema sebi, za važne ciljeve bore se do poslednjeg atoma snage (često i preko toga) a kada dožive neuspeh tonu na samo dno. Slično doživljavaju i emotivne uspone i padove uz dodatak da su skloni preterivanju naročito kada su pitanju razočaranja zbog čega su sami sebi najveći neprijatelji.

Pronicljivost, oštroumnost, čitanje između redova, intuicija dižu njihove mentalne predispozicije na najviši mogući nivo, što može biti korisno na bilo kom polju. Međutim sklonost da filozofiraju i smišljaju razne scenarije po nepisanom pravilu dovodi do komplikacija i utiska da ništa kod škorpija ne može lako i jednostavno. Privlače ih granična područja nauke i svesti, vole da se hvataju u koštac sa najtežim iskušenjima i da rešavaju nešto što niko pre njih nije uspeo. Pojam žrtvovanja im je blizak, za ideale i više ciljeve ne žale truda i vremena, ili su u problematici potpuno ili je ignorišu, sredina za njih kao da ne postoji. Prava prijateljstva doživljavaju kao malu svetinju, spremni su za osobu od poverenja sebe da se žrtvuju ali na drugoj strani izdaju ne praštaju i vrlo oštro do granice surovosti rašćišćavaju dileme i nedoumice. Takozvani viši oblik ovog znaka primer je iskrenog prijateljstva i posvećenosti pojedincima ili društvu, dok je onaj niži potencijalno prava mora za njemu suprotstavljene. Vredni su i temeljni na profesionalnom polju, više im leže sloboda izražavanja i lična interpretacija nego strogo poštovanje pravila i hijerarhije, ako mogu da biraju češće se odlučuju za poslove bez klasičnog radnog vremena i dobro funkcionišu u noćnim satima.

Škorpije na prvi pogled deluju opasno… Kao da će vas oduvati u jednom dahu. Deluju kao superzlikovci iz filmova, ali oni su više od toga. Škorpije su veliki emotivci, koje život nije mazio i koji su morali da očvrsnu, iako to nisu želeli i danas izgledaju hladnije od ledenog brega. U svakoj Škorpiji se krije povređeni dečak ili devojčica. Ako ih malo bolje upoznate, videćete i sami.

Poznato je da su osvetoljubivi, ali ne idu glavom kroz zid kao Ovnovi, na primer. Sačekaće vrlo strpljivo svoj red, a onda će vam se osvetiti na najokrutniji mogući način. Ne napadaju bez razloga, šta više ako ste dobri prema njima, mogu vam biti najbolji mogući prijatelji. Držaće vašu stranu čak i onda kada niste u pravu.

 

Posao

Strpljenje im pomaže da ostvare poslovni uspeh. Škorpije su vrlo proračunate i odlični stratezi, pa mogu ostvariti odličnu karijeru ako se otisnu u preduzetničke vode. Ako rade za druge, onda to mora biti radno mesto koje je dinamično, negde gde se može napredovati.

Dobri su kao lideri, nekad se i sami čak nametnu kao šefovi svojim kolegama. Pored klasičnog biznisa, Škorpija će se fino snaći i u medicini, pogotovo u onim najizazovnijim granama medicine, kao što je hirurgija.

Mogu biti dobri naučnici i umetnici, bitno je samo da posao bude dinamičan, da može da se napreduje ili barem da zahteva konstantno učenje.

 

Ljubav

Zbog ljubavi uzleću na „sedmo nedo“ zbog iste padaju na dno, simbolično umiru i vaskrsavaju više puta tokom života i mogu ih pratiti na ljubavnom putu samo osobe sličnih predispozicija. Za sve ostale jedna do dve epizode sa škorpijama predstavljaju maksimum kontinuiteta. Imaju izražen osećaj vlasničko-posednog pa ako to ne uspeju da iskontrolišu prvi su na rang listi ljubomornih scena i ljubavnih incidenata. To je još jedno polje gde teško pronalaze sredinu, drugim rečima sa tipičnim predstavnicima ovog znaka ili gorite u ognju ljubavi ili se držite daleko po strani.

Škorpija obožava da zavodi i ako je bacila oko na vas, nema vam spasa. Slobodno se prepustite njenom zavođenju i doživećete strast kao nikad u životu. A ako vi želite da zavedete njih, nemojte se mnogo truditi. Pravite se naivni i glumite ,,žrtvu”. Jer Škorpije su te koje vole da zavode i ,,odrade sav posao”.

Nema potrebe objašnjavati koliko su strastvene. Kada vodite ljubav sa Škorpijom postajete kao glavni junak nekog sočnog, erotskog romana. Bilo da ste u stabilnoj vezi ili da imate avanturu na jedno veče, Škorpija je neko ko se dugo pamti.

Kada je reč o prevarama, nije da su baš najverniji znak, ali nije ni da će varati ako su zadovoljne u vezi. Kao što smo već naveli, Škorpije su emotivci i ako pronađu ljubav svog života, neće dozvoliti sebi da je izgube. Mada nisu preterano romantične, šta više možda će delovati nekad i hladnokrvno, pa im ne uzimajte to za zlo. Ljubomorni su, a sami ne trpe mnogo kad je partner ljubomoran na njih.

Ako povredite Škorpiju, najpre će vam se osvetiti tako da je zapamtite za sva vremena, a zatim će se okrenuti i otići. Nema šanse da je vratite, ovo je znak koji ne zaboravlja tako lako bol koji ste joj naneli.

Odgovaraju im porodični tipovi osoba, kao što je Bik ili Devica. U obzir mogu doći i Rakovi i Ribe, ali samo ako nisu previše emotivni i osetljivi.

 

Zdravlje

Sve što je pikantnije (slađe, ljuće, kiselije) češće se nalazi na meniju škorpija, po koja čašica više im takođe nije strana, pa kada u svemu tome preteraju postanu zavisnici, što se onda odražava i na zdravlje. Žučna kesa, želudac, jetra, creva su potencijalno osetljive zdravstvene tačke, kojima treba dodati kožu (posebno delovi pokriveni odećom) i polje genitalija.

Žene Škorpije često imaju problema sa reproduktivnim organima, kao što su policistični janjnici, miomi, endometrioza, neredovne menstruacije… Naravno, to ne mora da znači i probleme sa sterilitetom, ali ne bi bilo loše da ove zdravstvene probleme drže pod kontrolom koliko god je to moguće.