Škorpija

23. oktobar – 21. novembar

 • Period: 23. oktobar – 21. novembar
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: voda
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Pluton
 • Prirodni znak: osma kuća
 • Suprotan znak: Bik
 • Ključna reč: intenzivnost
 • Osnovna fraza: ja želim
 • Grafički znak: rep i žaoka škorpije
 • Dobre osobine: motivisan, prodoran, smeo, odlučan
 • Loše osobine: osvetoljubiv, tajanstven, voli da dominira

Škorpija

Horoskopski znak Škorpija

Kada se tokom astrološke konverzacije pomenu termini: strast, dubina osećanja, misterija, komplikacija, onda se kao prva asocija koja povezuje sve prethodno nameće – škorpija. Iako se ovaj vodeni i fiksni znak nalazi na osmoj poziciji zodijačnog kruga po mnogo čemu je na samom vrhu raznih lista, kako onih pozitivnih tako i onih manje lepih parametara. Možda nemaju najviše energije, nisu ni najbrži ni najpraktičniji ali su veoma izdržljivi i žilavi sa izuzetnom sposobnošću za oporavkom i regeneracijom, pa se zbog toga i ona priča o feniksu koji se diže iz pepela najčešće vezuje na ovaj znak. Koliko sve to može da pomogne, praksa pokazuje da makar toliko zna da bude kost u grlu škorpijama u životnoj svakodnevnici. Praktično ništa u životu ne rade površno, ako se za nešto zainteresuju unose u to kompletno svoje biće, sve daju i sve očekuju. Velika koncentracija energije vrlo često stvara višak naboja, pa kada se to pomeša sa strašću onda krajnji efekti mogu biti razorni po predstavnike ovog znaka i okolinu. Poraze teško prihvataju, vrlo su kritični prema drugima ali su još strožiji prema sebi, za važne ciljeve bore se do poslednjeg atoma snage (često i preko toga) a kada dožive neuspeh tonu na samo dno. Slično doživljavaju i emotivne uspone i padove uz dodatak da su skloni preterivanju naročito kada su pitanju razočaranja zbog čega su sami sebi najveći neprijatelji.

Pronicljivost, oštroumnost, čitanje između redova, intuicija dižu njihove mentalne predispozicije na najviši mogući nivo, što može biti korisno na bilo kom polju. Međutim sklonost da filozofiraju i smišljaju razne scenarije po nepisanom pravilu dovodi do komplikacija i utiska da ništa kod škorpija ne može lako i jednostavno. Privlače ih granična područja nauke i svesti, vole da se hvataju u koštac sa najtežim iskušenjima i da rešavaju nešto što niko pre njih nije uspeo. Pojam žrtvovanja im je blizak, za ideale i više ciljeve ne žale truda i vremena, ili su u problematici potpuno ili je ignorišu, sredina za njih kao da ne postoji. Prava prijateljstva doživljavaju kao malu svetinju, spremni su za osobu od poverenja sebe da se žrtvuju ali na drugoj strani izdaju ne praštaju i vrlo oštro do granice surovosti rašćišćavaju dileme i nedoumice. Takozvani viši oblik ovog znaka primer je iskrenog prijateljstva i posvećenosti pojedincima ili društvu, dok je onaj niži potencijalno prava mora za njemu suprotstavljene. Vredni su i temeljni na profesionalnom polju, više im leže sloboda izražavanja i lična interpretacija nego strogo poštovanje pravila i hijerarhije, ako mogu da biraju češće se odlučuju za poslove bez klasičnog radnog vremena i dobro funkcionišu u noćnim satima.

Zbog ljubavi uzleću na „sedmo nedo“ zbog iste padaju na dno, simbolično umiru i vaskrsavaju više puta tokom života i mogu ih pratiti na ljubavnom putu samo osobe sličnih predispozicija. Za sve ostale jedna do dve epizode sa škorpijama predstavljaju maksimum kontinuiteta. Imaju izražen osećaj vlasničko-posednog pa ako to ne uspeju da iskontrolišu prvi su na rang listi ljubomornih scena i ljubavnih incidenata. To je još jedno polje gde teško pronalaze sredinu, drugim rečima sa tipičnim predstavnicima ovog znaka ili gorite u ognju ljubavi ili se držite daleko po strani.

Sve što je pikantnije (slađe, ljuće, kiselije) češće se nalazi na meniju škorpija, po koja čašica više im takođe nije strana, pa kada u svemu tome preteraju postanu zavisnici, što se onda odražava i na zdravlje. Žučna kesa, želudac, jetra, creva su potencijalno osetljive zdravstvene tačke, kojima treba dodati kožu (posebno delovi pokriveni odećom) i polje genitalija.