Nikola Tesla – čovek koji je razumeo energiju univerzuma (astroportret Rak)

Tesla

Tragajući za potencijalnim predstavnicima astrološkog znaka Raka, pogodnim za prikaz najtipičnijih predispozicija ovog sazvežđa Zodijaka, u najuži izbor svakako ne bi ušao Nikola Tesla, rođen 10. 7. 1856 godine.

Međutim ovaj genijalni čovek, po mnogim kriterijumima jedan od najvećih umova ljudskog roda, veoma je zanimljiv za astrološku analizu baš zbog tog neobičnog spoja – brojnih osobina totalno netipičnim za Raka na jednoj strani, a opet na drugoj sa par predispozicija koje se baš onako najdublje povezuju sa ovim znakom izražene senzibilne prirode.

Briljantan um bez formalnog obrazovanja

Bolji poznavaoci rada, dela i uopšte detalja iz života Nikole Tesle, znaju da on nikada nije bio neki vrhunski đak (imao je vrlo šarene ocene u godinama nižeg obrazovanja, a fakultet nikada nije završio), ali to nije bila nikakva nepremostiva prepreka da do izražaja dođe ingenioznost njegovog uma, bazirana na spoju sjajne mentalne širine i gimnastike sa jedne, i intuitivne logike sa druge strane.

Preciznije rečeno – upravo na ovom primeru vidimo netipične astrološke karakteristike Raka (način razmišljanja mu je bio mnogo bliži blizanačkom mehanizmu), koje su ipak bile poduprte intuicijom i senzibilitetom njegovog matičnog znaka.

Simboliku ovog nimalo čestog i lakog spoja u Teslinom životu možemo videti na brojnim primerima, odnosno bilo gde su se preplitali dominanti elementi vazduha (Blizanci i Vaga) u njegovom životnom horoskopu, sa dubokim osećanjima i ogromnom željom da čovečanstvu ostavi u amanet nešto konkretno i opštekorisno, zbog znaka u vodenom Raku i podznaka u zemljanom Biku.

Sve prethodno navedeno ne bi od genija iz Smiljana učinilo to što je postao, da nije bilo poklapanja nekoliko astroloških aspekata koji daju obrise vanvremenskih dostignuća, svojstvenim samo retkim pripadnicima ljudskog roda.

Od više takvih aspekata samo dva su dovoljna da ga izdvoje daleko (visoko) iznad ostalih pametnih  pojedinaca ljudske civilizacije – poklapanje (konjukcija) najsajnije zvezde na nebu (Sirijusa) sa Suncem i Venerom, i egzaktno preklapanje Ascedenta (podznaka) sa Uranom, simbolom: ingenioznosti, vizije, pronalazaštva, revolucionarstva.

Spojivši sve to u sebi Nikola Tesla je bio nekom mitskom, božanskom liku nego običnom čoveku, ali opet praktično ceo život proživeo je skromno, želeći da svoje znanje i umeće ne koristi samo za sebe, već da sve usmeri ka opštem dobru. I zaista njegov životni opus (makar onaj do sada poznat i priznat) dovoljno govori koliko je teško, ali i moguće spojiti suštinski opozitne stvari i energetski suprotstavljene energetske procese.

Ekscentrična, pozitivna, dobra duša

Nažalost, kao po nepisanom pravilu ovakve priče bezmalo uvek imaju onu manje lepu stranu, odnosno deo koji mora platiti cenu nepraktičnih, i teško funkcionalno održivih segmenata života. Na stranu to što je Tesla imao u svom natalnom horoskopu aspekte velikih otežavajućih okolnosti prilikom probijanja kroz život (podznak na zloćudnom Algolu, razorna konjukcija Marsa i Meseca, Saturna mučitelja u polju materijalnih vrednosti, itd.), ipak je njegova astrološka kombinacija Rak – Bik osnova za praktičan, stabilan porodični život, makar na prvi, površni pogled.

Međutim opet dolazimo do sukoba sa vazdušnim nepraktičnim elementima, samo sada pojačanim energijom neobičnih, čudnih i na kraju ekscentričnih svojstava (Uran na Ascedentu, Pluton u polju podsvesti), što je samo još više produbilo jaz između njegove osetljive i ranjive duše sa surovom realnošću.

Boreći se i braneći od svega Nikola Tesla se povlačio u sebe, na razne načine pravio distancu sa ljudima, što su logične, prirodne rakovske reakcije. Tu bi sasvim logično trebalo da uslede rakovske potrebe za preteranim (pre svega emotivnim) vezama sa srodnim dušama, ali ništa od toga nije viđeno u njegovom životnom veku.

Presudnu ulogu odigrao je onaj drugi – ekscentrični deo karaktera, koji je praktičnu svu energiju usmerio ka eksperimentima i ogledima, jer mu je izgleda bilo lakše da se bori sa formulama, brojkama i raznim kosmičkim silama, nego sa prevrtljivim ljudskim osećanjima.

Uz sve to nije nebitno pomenuti ni izraženu intuiciju, koja čak i  genijalnom umu, može obojiti svu (ne)realnu logiku, potpunu drugačijim nijansama. Nikola Tesla – jedan od najvećih i najingenioznijih umova ljudskog roda, za to je odličan primer.