Ribe

19. februar – 20. mart

 • Period: 19. februar – 20. mart
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: voda
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Neptun
 • Prirodni znak: dvanaesta kuća
 • Suprotan znak: Devica
 • Ključna reč: razumevanje
 • Osnovna fraza: ja verujem
 • Grafički znak: dve ribe, međusobno povezane
 • Dobre osobine: saosećajan, emotivan, intuitivan, muzikalan, umetnički nastrojen
 • Loše osobine: stidljiv, melanholičan, pesimista, nepraktičan, često se oseća neshvaćenim

Ribe

Horoskopski znak Ribe

Poslednji, dvanaesti znak zodijačnog kruga, vodene promenljive prirode, ima sve ispred sebe i zahvaljujući toj „startnoj poziciji“ živi u svom svetu i sa strane kibiciju i komentariše životna dešavanja. Ta pozicija „u senci“ je najprirodnija za osobe rođene u ovom znaku i tu se najbolje osećaju, umeju da budu veoma spretni i uspešni kada se nađu nasred životne pozornice, u centru zbivanja ali samo dok ne završe to što žele, odmah zatim po nepisanom pravilu ponovo se povlače u svoj kutak. Najreprezentativniji predstavnici ovog znaka imaju fenomenalnu predispoziciju za mentalnu gimnastiku, da analiziraju, sklapaju, rasklapaju, kombinuju i filozofiraju, i sve to može biti od velike koristi kako za njih tako i za okolinu ali ako nađu meru, u suprotnom odlaze u krajnost jalovog, nepraktičnog mozganja, žargonski rečeno „presipaju iz šupljeg u prazno“.

Uz sve prethodno navedeno imaju potencijal za kreativnost uma, pre svega kada je pisanje u pitanju a neretko mogu biti uspešni i u drugim sferama umetnosti. Uživaju u trenucima nadahnuća i zanosa, tako najčešće stvaraju i rade tokom većeg dela života. Imaju polivalentan um, svašta ih interesuje, često razmišljaju i rade na više koloseka, ali su im slabe tačke fokus, koncentracija i nedostatak praktičnosti, tačnije ako je njihova poslednja mogu dati prednost nečemu što im se više dopalo u odnosu na ono što je suštinski važnije. Zbog toga bolje se snalaze u timskom radu, tačnije u tandemu sa sebi kompatibilnim osobama, čak i kada se osamostale imaju potrebu da se povremeno konsultuju i naprave poređenja svog mišljenja sa stavom drugih ljudi. Njihova startna perspektiva je žablja, sa dna vodene površine pa je zbog toga važno da se ne oslanjaju samo na svoj ugao posmatranja jer onda dolaze u situaciju da kroz iskrivljen ružičast okvir nerealno sagledavaju život i imaju velikih problema u realizaciji. Gde god treba pustiti mašti na volju, improvizovati ili prepičati svojim rečima tu se odlično snalaze, na drugoj strani datumi, rokovi, strogo poštovanje granica – nisu im jači argumenti.

Osobe rođene u ovom znaku organizuju i prave planove bolje od ostalih, naročito im ide od ruke onaj glavni – tzv. master plan, samo su im za efikasnu realizaciju potrebna leva i desna praktična ruka. Uslužne delatnosti, priča i objašnjavanja idu im od ruke, dobro se snalaze i u saradnji sa ljudima koji putuju, strancima. Životna uživanja im nisu strana, zalogaj a pre svega čašica, umeju da se vesele ali i da tuguju, i ovo poslednje im je slaba tačka – kada se razočaraju onda padaju i tonu na samo emotivno dno, pa je potrebna dizalica da ih izvuče odatle.

Skloni su da podlegnu raznim porivima, da se „navuku“ i postanu zavisnici od „stranih“ faktora, umeju da vole i duboko osećaju, ali često se izlivaju i emotivnim poplavama drže druge osobe na distanci od sebe. Sanjalice i maštari po prirodi u ljubavi se lako zanesu, idealizuju partnerske odnose i osobe koje su im interesantne i onda zavise od dobre volje druge strane, tačnije hoće li ih razumeti, adekvatno odgovoriti ili manipulisati njihovim osećanjima.

Češće od ostalih doživljavaju ljubavna zamajavanja, kako u vezama tako i braku, imaju pasivan početni stav, češće su birani nego što sami biraju. Iako nisu najpraktičniji ,vole decu i dobro se snalaze sa njima. Cirkulacija, bubrezi, mokraćni kanali su neke od osetljivih zdravstvenih tačaka, a ponajviše ih ipak muče glava i nervni sistem.