Vodolija

20. januar – 18. februar

 • Period: 20. januar – 18. februar
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: vazduh
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Uran
 • Prirodni znak: jedanaesta kuća
 • Suprotan znak: Lav
 • Ključna reč: mašta
 • Osnovna fraza: ja znam
 • Grafički znak: vodeni talasi
 • Dobre osobine: nezavisan, inventivan, tolerantan, individualista, progresivan, umetnički nastrojen, naučni duh, human, intelektualan
 • Loše osobine: nepredvidljiv, hladan, stidljiv, ekscentričan, radikalan, buntovan

Vodolija

Horoskopski znak Vodolija

Najogirinalniji astrološki znak, vazdušne fiksne prirode, simboliše pre svega nešto novo, drugačije, posebno. Osobe rođene kada je Sunce bilo u ovom sazvežđu imaju izraženu potrebu da budu originalne, da rade i urade nešto što nikome drugom do tada nije uspelo i na taj način sebe upišu na vrh liste posebnosti. Ne podnose prosek, klasika i standard im brzo dosade i bez obzira na cenu iskaču iz uobičajenih tokova, bilo na privatnom, društvenom ili profesionalnom polju. Zbog toga jesu interesantni i na prvu loptu privlače pažnju, ali nije ih lako razumeti u potpunosti i još teže ih je pratiti na duže staze. Delimično zbog toga što njihove ideje nisu bazirane na postojećim merilima i aršinima a delimično zbog toga što njihova životna staza nije kontinuirana, često sa nje skreću pa se vraćaju i tako iznova.

Sposobni su da razmišljaju veoma brzo, slično uglavnom i rade, ali u toj brzini često preteraju pa neke sitnice svesno ili ne preskaču i to neko drugi posle njih mora da popravlja. Gledaju sa visine (ptičija perspektiva) na život, vide mnogo više i dalje u budućnost, ali se sapliću na detalje ispred svog nosa jer na to ne obraćaju pažnju. To sve rezultira brojnim kritikama okoline, međutim malo koji predstavnik ovog znaka se na to previše osvrće, teraju po svom modelu pa makar i ostali potpuno sami, bez adekvatne podrške. U startu ne negiraju tradicionalne vrednosti ali samo kao ideju, dok im jedan od osnovnih faktora pokretača da oni pomeraju granice i postavljaju nove standarde. Jednim delom svoga bića jesu bundžije i kontraši, nisu snishodljivi i plašljivi ali teško im je da shvate da su neki drugi oprezniji i suzdržaniji, što ih dovodi u situaciju da pokazuju osobine sebičnosti i nedostatka empatije. Dakle, na jednoj strani dodiruju krajnost hladnoće i nedostatka razumevanja za druge, dok na drugoj krajnjoj tački znaju da budu izuzetno humani, čak da posvete svoj život borbi za ciljeve od opšteg dobra za čovečanstvo.

Vole životinje i biljke (uopšteno živa bića), ima ih dosta u prvim borbenim redovima za očuvanje prirode i njenih najvitalnijih resursa a opet vrlo dobro se snalaze u komunikaciji i korišćenju naprednih tehnologija i tehničkih pomagala. Imaju najšira moguća shvatanja ljudskih potreba i sloboda, ne osuđuju nikoga jer i sami ne vole kada su na optuženičkoj klupi i vrlo često su među najvećim kritičarima zastarelih shvatanja i principa. Možda je najinteresantniji njihov smisao za lepo i kreativno, po nepisanom pravilu originalan, ono što većina smatra lepim za njih je „onako“ a njihovo oduševljenje opet drugi smatraju „čudnim“. Često su toliko drugačiji da ih većina ne razume i ne podržava tog trenutka da bi mnogi dobili priznanja i pohvale tek posle određene vremenske distance.

Posao

Evo još jednog znaka koji ne može da radi bilo šta. Ako nije zadovoljna na poslu, Vodolija se loše oseća i prosto ne može da pređe preko toga. Naročito ih nervira kada ne mogu da izraze svoju kreativnost na poslu i kada rade nešto jednolično i dosadno.

Obožavaju nove tehnologije i najbolje bi bilo kada bi mogli da pronađu zanimanja u toj branši. Nauka je takođe nešto u čemu se dobro snalaze i gde mogu mnogo toga da dopsinesu čovečanstvu, jer je Vodolija uvek ispred svog vremena. Veliki broj uspešnih naučnika koje je istorija upamtila rođeni su u znaku Vodolije: Galileo Galilej, Dmitrij Mendeljejev, Aleksandar Volta, Čarls Darvin, Đordano Bruno, Andre Mari Amper…  Kao što možete da zaključite mnogi od njih su celog života trpeli danak, jer su bili ispred svog vremena, i to je na žalost sudbina mnogih Vodolija. Okolina ih retko kad razume.

Osim nauke, vole i muziku. Ako se ne bave profesionalno, Vodoliji je gotovo uvek muzika jedan od hobija.

Ljubav

Trude se da budu originalni i na ljubavnom polju, privlače ih neobične situacije i osobe koje iskaču iz proseka (energijom, godinama, ponašanjem), mada, tu im se dešavaju brojni nesporazumi i nerazumevanja okoline ali i najbližih. Živahni su stalno u pokretu i u potrazi za novim senzacijama i nije im lako da se posvete samo jednoj osobi, vole da koketiraju i kada budu akteri preljube to ne smatraju nekom posebno velikom greškom, tačnije ne pate i ne potresaju se kao većina drugih. Površnost i doza egoizma predstavljaju lošije strane vodolije u partnerskim odnosima, nisu primeri najboljih klasičnih bračnih veza i više preferiraju što slobodnije odnose bez unapred zadatih obaveza i dužnosti. Imaju pozitivan stav prema deci i potomstvu ali njima to najčešće nije u top pet prioriteta.

Vodolija ume da bude hladna prema svom partneru, ali to ne znači da tu nema ljubavi. Prosto, glava joj je na sto drugih strana, usmerena ka poslu ili nekim drugim obavezama.

Da biste osvojili Vodoliju, ne morate da budete zgodni, harizmatični i bogati. Ovo su osobe koje se zavode kroz neki običan razgovor. Možete im slobodno prići onako prijateljski, započnite temu o nekim filmovima koji vam se dopadaju, o muzici, putovanjima… Samo bez tračrenja i površnih tema. Vodolija se zaljubljuje u vaš intelekt.

U vezi traži određenu dozu slobode. Ako ih pritisnete, samo ćete ih oterati. Vodolija nema problem da se samo okrene i ode. Kada primete da ih veza guši, samo će vas ostaviti, možete da klečite i molite ih do sudnjeg dana.  Njihova sloboda im je nešto najbitnije na svetu i nemojte im je uskraćivati. Vratiće vam istom merom.

Vodoliji pre svega treba prijatelj u vezi, pa tek onda ljubavnik. Zato se najbolje slažu sa Blizancima i Vagama.

 

Zdravlje

Doza površnosti a ponekad neozbiljnosti povremeno ostavlja traga i na polje zdravlja, gde su osetljive tačke: žlezde sa unutrašnjim lučenjem, centralni nervni sistem i pre svega vid i sluh kada su čula u pitanju.

Ako žele da drže zdravlje pod kontrolom, bilo bi dobro da se bave nekim laganim sportovima kao što su brzi hod, ples, trčanje… Na taj način će se osloboditi nervoze, koja se može odraziti upravo na štitnu žlezdu i nervni sistem.

Zglobovi su im takođe slabe tačke, što im otežava život, jer Vodolije vole ekstremne sportove, pa treba da se čuvaju preloma. Naročito su slabi zglobovi nogu. Pored zglobova u donjem delu tela, slabe tačke mogu biti i krvni sudovi u nogama, neke Vodolije imaju povremene grčeve u listovima ili proširene vene. Ovakvi zdravstveni problemi im se javljaju u kasnijim godinama, pa ne bi bilo loše da na vreme povedu računa.