Vodolija

20. januar – 18. februar

 • Period: 20. januar – 18. februar
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: vazduh
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Uran
 • Prirodni znak: jedanaesta kuća
 • Suprotan znak: Lav
 • Ključna reč: mašta
 • Osnovna fraza: ja znam
 • Grafički znak: vodeni talasi
 • Dobre osobine: nezavisan, inventivan, tolerantan, individualista, progresivan, umetnički nastrojen, naučni duh, human, intelektualan
 • Loše osobine: nepredvidljiv, hladan, stidljiv, ekscentričan, radikalan, buntovan

Vodolija

Horoskopski znak Vodolija

Najogirinalniji astrološki znak, vazdušne fiksne prirode, simboliše pre svega nešto novo, drugačije, posebno. Osobe rođene kada je Sunce bilo u ovom sazvežđu imaju izraženu potrebu da budu originalne, da rade i urade nešto što nikome drugom do tada nije uspelo i na taj način sebe upišu na vrh liste posebnosti. Ne podnose prosek, klasika i standard im brzo dosade i bez obzira na cenu iskaču iz uobičajenih tokova, bilo na privatnom, društvenom ili profesionalnom polju. Zbog toga jesu interesantni i na prvu loptu privlače pažnju, ali nije ih lako razumeti u potpunosti i još teže ih je pratiti na duže staze. Delimično zbog toga što njihove ideje nisu bazirane na postojećim merilima i aršinima a delimično zbog toga što njihova životna staza nije kontinuirana, često sa nje skreću pa se vraćaju i tako iznova.

Sposobni su da razmišljaju veoma brzo, slično uglavnom i rade, ali u toj brzini često preteraju pa neke sitnice svesno ili ne preskaču i to neko drugi posle njih mora da popravlja. Gledaju sa visine (ptičija perspektiva) na život, vide mnogo više i dalje u budućnost, ali se sapliću na detalje ispred svog nosa jer na to ne obraćaju pažnju. To sve rezultira brojnim kritikama okoline, međutim malo koji predstavnik ovog znaka se na to previše osvrće, teraju po svom modelu pa makar i ostali potpuno sami, bez adekvatne podrške. U startu ne negiraju tradicionalne vrednosti ali samo kao ideju, dok im jedan od osnovnih faktora pokretača da oni pomeraju granice i postavljaju nove standarde. Jednim delom svoga bića jesu bundžije i kontraši, nisu snishodljivi i plašljivi ali teško im je da shvate da su neki drugi oprezniji i suzdržaniji, što ih dovodi u situaciju da pokazuju osobine sebičnosti i nedostatka empatije. Dakle, na jednoj strani dodiruju krajnost hladnoće i nedostatka razumevanja za druge, dok na drugoj krajnjoj tački znaju da budu izuzetno humani, čak da posvete svoj život borbi za ciljeve od opšteg dobra za čovečanstvo.

Vole životinje i biljke (uopšteno živa bića), ima ih dosta u prvim borbenim redovima za očuvanje prirode i njenih najvitalnijih resursa a opet vrlo dobro se snalaze u komunikaciji i korišćenju naprednih tehnologija i tehničkih pomagala. Imaju najšira moguća shvatanja ljudskih potreba i sloboda, ne osuđuju nikoga jer i sami ne vole kada su na optuženičkoj klupi i vrlo često su među najvećim kritičarima zastarelih shvatanja i principa. Možda je najinteresantniji njihov smisao za lepo i kreativno, po nepisanom pravilu originalan, ono što većina smatra lepim za njih je „onako“ a njihovo oduševljenje opet drugi smatraju „čudnim“. Često su toliko drugačiji da ih većina ne razume i ne podržava tog trenutka da bi mnogi dobili priznanja i pohvale tek posle određene vremenske distance.

Trude se da budu originalni i na ljubavnom polju, privlače ih neobične situacije i osobe koje iskaču iz proseka (energijom, godinama, ponašanjem), mada, tu im se dešavaju brojni nesporazumi i nerazumevanja okoline ali i najbližih. Živahni su stalno u pokretu i u potrazi za novim senzacijama i nije im lako da se posvete samo jednoj osobi, vole da koketiraju i kada budu akteri preljube to ne smatraju nekom posebno velikom greškom, tačnije ne pate i ne potresaju se kao većina drugih. Površnost i doza egoizma predstavljaju lošije strane vodolije u partnerskim odnosima, nisu primeri najboljih klasičnih bračnih veza i više preferiraju što slobodnije odnose bez unapred zadatih obaveza i dužnosti. Imaju pozitivan stav prema deci i potomstvu ali njima to najčešće nije u top pet prioriteta.

Doza površnosti a ponekad neozbiljnosti povremeno ostavlja traga i na polje zdravlja, gde su osetljive tačke: žlezde sa unutrašnjim lučenjem, centralni nervni sistem i pre svega vid i sluh kada su čula u pitanju.