Rak

21.jun – 22. jul

 • Period: 21.jun – 22. jul
 • Kvalitet: kardinalni
 • Element: voda
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Mesec
 • Prirodni znak: četvrta kuća
 • Suprotan znak: Jarac
 • Ključna reč: posvećenost
 • Osnovna fraza: ja osećam
 • Grafički znak: klješta raka
 • Dobre osobine: istrajan, intuitivan, domaćinski tip, senzitivan, zadržava sve u sebi, saosećajan, emotivan, rodoljubiv, tradicionalan
 • Loše osobine: opsednutost brigama, preterano osetljiv, negativan, manipulativan, lenj, sebičan, sklon samosažaljenju.

Rak

Horoskopski znak Rak

Jedan od najsenzibilnijih znakova zodijaka svakako je rak – vodene, kardinalne prirode. Vladalac mesec, koji inače simboliše: empatiju, dušu, ljude, daje rakovima dubinu osećanja i brižnosti kao ni jednom drugom astrološkom znaku. Sa jedne strane to je svakako veoma pozitivno, toplo, ljudski, ali sa druge upravo taj senzibilitet, kada se preuveliča, ukazuje na one slabije strane rakovske prirode. Prenaglašene emocije i osećaj preterane brižnosti veoma često prouzrokuju opterećenja , kako same osobe tako i okoline. Tu se nalazi jedan od osnovnih zadataka osoba rođenih u ovom znaku – da ublaže i relaksiraju doživljaje, slobodnijim rečnikom rečeno, da ne drame, da se sami poliju bokalom hladne vode ili da to neko uradi za njih. Uostalom u prirodi, rak ima spoljni oklop (ljušturu) koja štiti njegovu preosetljivu unutrašnjost. Ovaj detalj objašnjava činjenicu da rakovi povremeno pokazuju tu veoma hladnu stranu karaktera i tako se štite i preživljavaju.

Na drugoj strani imamo i njihovu osobinu kardinalnosti, tj. veoma teško prihvataju sugestije i menjaju osnovne stavove, pa čak i kada su svesni da greše, teško to priznaju sebi i drugima. Porodica, deca, kuća, tradicija nalaze se u temelju njihovih najvažnijih principa. Tu najviše ulažu, tu najviše očekuju od života, to im donosi najveće radosti ali i strepnju od razočaranja. Vole decu i često imaju veći broj potomaka, takođe su veoma dobri u radu sa najmlađima, bilo zvanično ili ne. Nemaju ništa protiv putovanja ali nisu avanturisti, treba im više vremena za pripremu i gde god da odu i ma koliko dugo da ostanu, nešto ih uvek vraća nazad, kući. Većina se odlično snalazi u kućevnim poslovima a pre svega u kuhinji, pa znaju da briljiraju i kada spremaju hranu za svoje najbliže ali i kada to rade profesionalno. Pripadaju grupi znakova kojima za nijansu više znači topla reč i razumevanje od kurtoaznih komplimenata. Znaju da budu gurmani i da uživaju u dobrom zalogaju ali im još više znači voda, tečnost, pa je određeni broj osoba rođenih u ovom znaku sklon da preteruje i da postane zavistan od alkohola, a nemali procenat tokom većeg dela života kuburi sa viškom kilograma.

Nisu samo orijentisani ka porodici, već i ka svojim prijateljima. Rak je veran ljudima oko sebe, mada nemojte da vas čudi ako zaboravni na sve svoje prijatelje u momentu kada pronađe partnera i zasnuje svoju porodicu. Inače su empatični prema prijateljima, čuvaju njihove tajne i teže da im se nađu uvek u nevolji.

Rakovi nisu ,,parti manijaci”, vole da izađu, ali mahom u cilju da u izlasku pronađu potencijalnog partnera. Ako su u vezi, to može biti romantična večera sa partnerom ili sa prijateljima koji su takođe u vezi ili braku, ali generalno ovo nisu ljudi koji će ostati u klubu ili kafani do zore.

Zbog Meseca koji vlada ovim znakom, Rakovi su jako promenljivog raspoloženja. Ustaće raspoloženi, popodne će biti najtužnija osoba na svetu, uveče opet pozitivni i spremni da od sveta načine bolje mesto. Jednog minuta će vas voleti i grliti, sledećeg će vas kritikovati da ste ga povredili i reći da vas mrzi. Njihovu okolinu jako nerviraju ove osobine, ali oni koji ih poznaju i vole, prihvataju ih, znajući da su Rakovi u suštini dobri, nežni i emotivni.

Znaju mnogo da drame, posebno ako se ne osećaju dovoljno voljeno. Ženskim Rakovima se preporučuje da rade na sebi, jer mogu doći u situaciju da sputavaju voljene osobe, posebno decu, ucenjujući ih emotivno kada treba da se osamostale ili presele u neko drugo mesto. Ponekad čak mogu i svog partnera ugušiti pažnjom i ljubavlju. Zato im se savetuje, da ponekad sebe stave na prvo mesto, da imaju hobi i interesovanja mimo svoje porodice.

 

Posao

Po prirodi su nešto sporiji u realizaciji ali veoma odgovorni i dobri saradnici, naročito u kancelarijskim, administrativnim, društveno-socijalnim poslovnim sferama. Iako imaju solidnu osnovu za saradnju sa okruženjem, nadređenima ili podređenima, za većinu je važnije da rade ono što vole a ne da jure poziciju i karijeru. Kada se odluče za privatni biznis bolje se snalaze u timskom radu, udruženi sa nekim članom familije ili pak dragom osobom.

Raku je posao obično nešto što mora da radi zbog plate, prioritet mu je uvek kuća i porodica, pogotovo ženskim Rakovima. Mnoge Račice će se radije odlučiti za ulogu domaćice.

Više od novca i napredovanja, Rak voli da mu je ugodno na radnom mestu, da ima lep odnos sa kolegama i da nema tenzije. Neke pozitivne stvari iz kuće prenose i na svoje radno mesto. Ako imate Raka u svom kolektivu verovatno vam često donosi kolače, pite i torte koje sam sprema kod kuće. Njihov radni prostor je uredan i čist, na taj prostor, gleda kao na svoj drugi dom.

Dobri su ekonomisti i odlično ,,barataju” novcem drugih. Emotivni rolerkoster koji svakodnevno preživljavaju, budi u Rakovima i kreativnu stranu, tako da je u ovom znaku rođen veliki broj pisaca i pesnika. Leže im i poslovi u medicini, jer su jako empatični i vole da brinu o drugima.

 

Ljubav

Izraženi senzibilitet mnogim rakovima donosi brojne nevolje na polju ljubavi. U startu oprezniji ali kada se otvore najčešće se potpuno izliju (poplave emocijama drugu stranu) i tu nastaju problemi – ili im nije uzvraćeno ni približno koliko su dali ili se duga strana uplaši poplave i gušenja. Zatim slede razočaranja, patnja, povlačenje u sebe, a rešenje je u doziranju davanja i prihvatanja emocija. Pripadaju grupi najvernijih znakova zodijaka i najčešće nisu oni koji ruše dom i porodicu, a kada to uradi druga strana, veoma teško praštaju i zaboravljaju.

Sa Rakovim emocijama se ne treba igrati, ne vole kratke šeme i ne praktikuju ih. Ako im se neko udvara, podrazumevaju da će ih ta priča odvesti u nešto ozbiljnije. Jednog Raka je lako osvojiti.

Ukoliko umeju da naprave granicu u ne guše previše partnera, mogu biti idealni supružnici. Brinuće o svom partneru, kao o najvećem blagu. Njihovi muževi/žene mogu očekivati male znakove pažnje, podršku i mnogo nežnosti. Partner samo treba da razume i istoleriše izlive emocija, koji nekad idu iz krajnosti u krajnost.

Mogu biti jako ljubomorni, ali u slučaju da ih partner prevari, dešava se čak i da oproste prevaru, zarad mira u kući i sigurnosti koju imaju kraj svog partnera.

U vođenju ljubavi nisu skloni perverzijama. Vole klasiku i retko kad eksperimentišu. I ako požele tako nešto, biće ih sramota da predlože nešto o čemu maštaju. Međutim kako su skloni udovoljavanju svojim partnerima, Rakovi će pristati na sve ako im partner zatraži recimo seks u toaletu restorana ili neku neobičnu pozu.

Idalni partneri su im Škorpije i Ribe.

 

Zdravlje

Na polju zdravlja imaju osetljiv kardiovaskularni sistem (cirkulacija, pritisak), zatim: probavu, mali stomak, polje genitalija, urinarni trakt, često boluju od hroničnih boljki ali i imaju duži životni vek od proseka.

Treba da se paze mentalnih bolesti, što ih neće zaobići ako im je život težak. Jedina slamka spasa za jednog Raka jeste konstantan rad na sebi u kojem moraju naučiti da ponekad sebe treba staviti na prvo mesto. Izvućiće ih razni hobiji, trening ili nešto slično. Svoje negativne emocije mogu izraziti i kroz kreativnot, pa bi valjalo da se bave umetnošću. Jako je bitno da nađu neku zanimaciju koja nema veze sa njihovim partnerom ili decom, samo tako će se osamoslatili i pobediti strah od samoće i napuštanja.