Rak

21.jun – 22. jul

 • Period: 21.jun – 22. jul
 • Kvalitet: kardinalni
 • Element: voda
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Mesec
 • Prirodni znak: četvrta kuća
 • Suprotan znak: Jarac
 • Ključna reč: posvećenost
 • Osnovna fraza: ja osećam
 • Grafički znak: klješta raka
 • Dobre osobine: istrajan, intuitivan, domaćinski tip, senzitivan, zadržava sve u sebi, saosećajan, emotivan, rodoljubiv, tradicionalan
 • Loše osobine: opsednutost brigama, preterano osetljiv, negativan, manipulativan, lenj, sebičan, sklon samosažaljenju.

Rak

Horoskopski znak Rak

Jedan od najsenzibilnijih znakova zodijaka svakako je rak – vodene, kardinalne prirode. Vladalac mesec, koji inače simboliše: empatiju, dušu, ljude, daje rakovima dubinu osećanja i brižnosti kao ni jednom drugom astrološkom znaku. Sa jedne strane to je svakako veoma pozitivno, toplo, ljudski, ali sa druge upravo taj senzibilitet, kada se preuveliča, ukazuje na one slabije strane rakovske prirode. Prenaglašene emocije i osećaj preterane brižnosti veoma često prouzrokuju opterećenja , kako same osobe tako i okoline. Tu se nalazi jedan od osnovnih zadataka osoba rođenih u ovom znaku – da ublaže i relaksiraju doživljaje, slobodnijim rečnikom rečeno, da ne drame, da se sami poliju bokalom hladne vode ili da to neko uradi za njih. Uostalom u prirodi, rak ima spoljni oklop (ljušturu) koja štiti njegovu preosetljivu unutrašnjost. Ovaj detalj objašnjava činjenicu da rakovi povremeno pokazuju tu veoma hladnu stranu karaktera i tako se štite i preživljavaju.

Na drugoj strani imamo i njihovu osobinu kardinalnosti, tj. veoma teško prihvataju sugestije i menjaju osnovne stavove, pa čak i kada su svesni da greše, teško to priznaju sebi i drugima. Porodica, deca, kuća, tradicija nalaze se u temelju njihovih najvažnijih principa. Tu najviše ulažu, tu najviše očekuju od života, to im donosi najveće radosti ali i strepnju od razočaranja. Vole decu i često imaju veći broj potomaka, takođe su veoma dobri u radu sa najmlađima, bilo zvanično ili ne. Nemaju ništa protiv putovanja ali nisu avanturisti, treba im više vremena za pripremu i gde god da odu i ma koliko dugo da ostanu, nešto ih uvek vraća nazad, kući. Većina se odlično snalazi u kućevnim poslovima a pre svega u kuhinji, pa znaju da briljiraju i kada spremaju hranu za svoje najbliže ali i kada to rade profesionalno. Pripadaju grupi znakova kojima za nijansu više znači topla reč i razumevanje od kurtoaznih komplimenata. Znaju da budu gurmani i da uživaju u dobrom zalogaju ali im još više znači voda, tečnost, pa je određeni broj osoba rođenih u ovom znaku sklon da preteruje i da postane zavistan od alkohola, a nemali procenat tokom većeg dela života kuburi sa viškom kilograma. Po prirodi su nešto sporiji u realizaciji ali veoma odgovorni i dobri saradnici, naročito u kancelarijskim, administrativnim, društveno-socijalnim poslovnim sferama. Iako imaju solidnu osnovu za saradnju sa okruženjem, nadređenima ili podređenima, za većinu je važnije da rade ono što vole a ne da jure poziciju i karijeru. Kada se odluče za privatni biznis bolje se snalaze u timskom radu, udruženi sa nekim članom familije ili pak dragom osobom.

Izraženi senzibilitet mnogim rakovima donosi brojne nevolje na polju ljubavi. U startu oprezniji ali kada se otvore najčešće se potpuno izliju (poplave emocijama drugu stranu) i tu nastaju problemi – ili im nije uzvraćeno ni približno koliko su dali ili se duga strana uplaši poplave i gušenja. Zatim slede razočaranja, patnja, povlačenje u sebe, a rešenje je u doziranju davanja i prihvatanja emocija. Pripadaju grupi najvernijih znakova zodijaka i najčešće nisu oni koji ruše dom i porodicu, a kada to uradi druga strana, veoma teško praštaju i zaboravljaju.

Na polju zdravlja imaju osetljiv kardiovaskularni sistem (cirkulacija, pritisak), zatim: probavu, mali stomak, polje genitalija, urinarni trakt, često boluju od hroničnih boljki ali i imaju duži životni vek od proseka.