Lav

23.jul – 22. avgust

 • Period: 23.jul – 22. avgust
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: vatra
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Sunce
 • Prirodni znak: peta kuća
 • Suprotan znak: Vodolija
 • Ključna reč: magnetizam
 • Osnovna fraza: ja hoću
 • Grafički znak: lavlji rep
 • Dobre osobine: idealista, ponosan, ambiciozan, kreativan, dostojanstven, romantičan, velikodušan, samouveren, optimista
 • Loše osobine: tašt, detinjast, voli da dominira, surov, hvalisav, pretenciozan.

Lav

Horoskopski znak Lav

Energija, najviše postavljeni ciljevi, uživanje – to su neke od najizraženijih osobina ovog vatrenog fiksnog znaka, petog u zodijačnom krugu. I zaista kada je energetski potencijal malo ko može da parira lavovima, kadri da budu aktivni, u pokretu više i duže od proseka, kako bi ostvarili zacrtane visoke ciljeve. Ali tu se nalazi jedna od njihovih slabijih tačaka – ako rade ono što vole i žele, sve pršti, međutim ako im se nešto nameće i kada nešto „moraju“ onda pružaju veliki otpor, pa su čak skloni da idu u krajnost, tačnije da kontriraju i opstruišu. Sve što je prosečno ili ispod toga retko ih i malo zanima, aktiviraju ih i pokreću veliki motivi, pa kada se namesti takva situacija ne žale vremena i truda po cenu da se preforsiraju. Posle uspešno završenih poslova red je da se malo i odmori i uživa u lepoti osećaja zadovoljstva. E tu predstavnici ovog znaka imaju drugu slabu tačku – skloni su da se previše prepuste uživanju pa ako izgube meru lako se ulenje i postanu ekstremni kampanjci. Onda im se život svodi na čekanje velikih prilika kako bi „jednim udarcem ubili više muva“ pa onda opet da uživaju do mile volje.

Vole život i pažnju ljudi, dobro se snalaze kada su u centru zbivanja i uživaju da čuju komplimente na svoj račun, odnosno da ih drugi hvale. Lako nameću sebe i svoje interese okolini koja ih često bezmalo linijom manjeg otpora bira i predlaže za lidere i predvodnike. Naravno i tu znaju da preteraju pa onda pokazuju osobine: narcisoidnosti, egoizma, nadmenosti, što kod određenog broja ljudi izaziva otpor i potencijalne sukobe, drugim rečima ili im se klanjaju i ponizno slede ili im se suprotstavljaju kao najveći neprijatelji. Dobro se snalaze na javnim funkcijama i poslovima gde mogu da uz svoje zastupaju interese drugih ljudi, ili da rezultate svoga rada prezentuju masi. Politika, obrazovanje, ideologija, kultura, sport – jesu sfere koje ih privlače i gde imaju odlične rezultate, takođe vole da putuju ali na visokom nivou, ne po svaku cenu, bilo kada zbog bilo koga. Za uživanja u raznim životnim sferama najčešće su neophodna i veća materijalna sredstva, pa ih magnetski privlače poslovi sa dobrim zaradom, koju kasnije troše nemilice i tako stvaraju sliku bahatosti i razmetljivosti, zbog čega ih neretko nazivaju najvećim rasipnicima Zodijaka, tačnije rečeno „nema tih para koje lav ne može da potroši“. Imaju izraženu svest o porodici i potomstvu, bitni su im komoditet i uživanje u svom domu, mada dosta vremena provode van kuće. Energija i prirodni autoritet im koriste u radu i odnosu prema svojoj ali i tuđoj deci i mališani u njima često vide idole i uzore.

Lavove valja imati na prijateljskoj strani, odani su i požrtvovani za drage osobe ali sa najmanje takvom žestinom se ophode na negativan način prema onima koji im se suprotstavljaju, odnosno nalaze se na tzv. neprijateljskoj strani. Uživaju u ljubavi i svim njenim pojavnim oblicima, rado vole ali još više im godi kada su voljeni, maženi i paženi. Strastvenost i visok nivo emocija sastavni su deo njihovih ljubavnih akcija i logično da samo sa slično uzvraćenim mogu biti zadovoljni. Znaju da se impresioniraju i previsoko podignu lestvicu očekivanja pa onda kada uslede razočaranja budu žestoki i bolni padovi. Atraktivnost i uspeh druge strane ih privlači ali ako je ikako moguće da oni budu za nijansu ispred, očekuju apsolutnu posvećenost „njihovom carskom visočanstvu“ a oni sami baš i nisu primeri vernosti.

Preterivanja u provodu, hrani i piću često ih dovode u neprijatne životne situacije a uz to uzrokuju potencijalne zdravstvene probleme tipa: pritisak, cirkulacija, osetljivost srca, probavnog sistema, kičmenog stuba i najčešće vida kada su čula u pitanju.