Strelac

22. novembar – 21. decembar

 • Period: 22. novembar – 21. decembar
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: vatra
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Jupiter
 • Prirodni znak: deveta kuća
 • Suprotan znak: Blizanci
 • Ključna reč: vizualizacija
 • Osnovna fraza: ja shvatam
 • Grafički znak: strela
 • Dobre osobine: direktan, filozofski tip, sportista, velikodušan, optimista, pravičan, religiozan, entuzijasta
 • Loše osobine: netaktičan, nestrpljiv, sklon preterivanju, nametljiv

Strelac

Horoskopski znak Strelac

Kontinuirani osećaj priliva energije, optimistički stav prema životu usmeren uglavnom napred u budućnost i prirodni nemir sa izraženom potrebom da se nešto dešava, odnosno da kad god može bude u pokretu – to su detalji stalno prisutni u životu jednog tipičnog strelca, devetog astrološkog znaka, vatrene promenljive prirode. Nebesko telo Jupiter, vladalac ovog znaka, inače se smatra nosiocem najpozitivnije kosmičke energije (najveći benefit zodijaka – uobičajeni termin) i pod njegovim patronatom strelac širi optimističke vibracije na okolinu. Strpljenje im nije jača strana, retko se prilagođavaju drugima, tačnije najčešće teraju po svom, pa im se povremeno događa da budu ishitreni, brzopleti, jednostrani, površni. Ipak i u većini takvih situacija uspevaju da se provuku sa malom kolateralnom štetom, jeftinije prolaze zahvaljujući pre svega ogromnoj količini šarma.

Osećaj slobode im je izuzetno važan, pa makar ne koristili slobodan prostor, bitno je da ih niko i ništa ne ograničava i sputava, odnosno da budu spremni ako život ponudi akciju. Zbog toga insistiraju na samostalnosti i retko dozvoljavaju da im se ugrožava „zona komfora“, ako neko hoće njih da prati i da im se prilagodi – može, u suprotnom idu kroz život solo. Tu se nalazi i suština njihovog „bežanja“ od potpunog predavanja bilo kome ili bilo čemu, vole da začeprkaju svugde po malo i da istražuju nove mogućnosti. Odlično se snalaze u komunikaciji sa osobama iz različitih sfera života, direktni su i lako uspostavljaju nova poznanstva. Obožavaju avanture, putovanja, vožnju praktično svim prevoznim sredstvima, inostranstvo im dođe kao najbliži komšiluk. Mentalni nemr i istraživački duh vrlo često prenose na profesionalno polje, retko kada se duži period zadržavaju na jednom poslu a višestruke aktivnosti im ne predstavljaju neki poseban problem. Aktivno prate tehničke inovacije i dobro se snalaze u poslovima gde je primena naprednih tehnologija neophodna. Teško trpe autoritet i hijerarhiju pa im više leže poslovi u takozvanoj privatnoj varijanti ili gde njihov sektor delovanja ima jasno određenu autonomiju.

Sport i razne fizičke aktivnosti su sastavni deo života većine predstavnika ovog znaka, bilo da je reč o profesionalnom opredeljenju ili popunjavanju slobodnog vremena. Njihove osnovne prirodne predispozicije daju im za nijansu veće šanse za uspeh u pojedinačnim sportovima u odnosu na kolektivne.

Kosmopolitski pogled na život prenose u bezmalo sve sfere, od poslovnih do privatnih, tačnije imaju najšira moguća shvatanja na polju ljubavi. Nemaju skrupula kada su u pitanju potencijalna poznanstva sa osobama drugih vera i nacionalnosti ili eventualne veće razlike u godinama. Poštuju tuđi prostor privatnosti ali im je ipak prioritet lični osećaj slobode što ih često dovodi u poziciju da im je lakše da stave zarez a ne tačku na neku ljubavnu priču. Ne žure sa bračnim obavezama i brojni su primeri gde se strelac ostvaruje u ulozi roditelja tek u zrelijim godinama. Ljubav i porodicu najčešće doživljavaju na liberalniji način od proseka i okoline, pa se u očima tradicionalista i klasičara definišu kao neozbiljne, površne osobe na koje se ne treba oslanjati.

Vole život i provod, odlični su u pokretanju pozitivne atmosfere, nisu im strani eksperimenti sa hranom, pićem i ponekim stimulansima. Akcenat stavljaju na kvalitet a ne na kvantitet, ne spadaju u grupu dugovečnih, a čula, šake, stopala i žlezde sa unutrašnjim lučenjem su neke od osetljivijih tačaka u sferi zdravlja.