Strelac

22. novembar – 21. decembar

 • Period: 22. novembar – 21. decembar
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: vatra
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Jupiter
 • Prirodni znak: deveta kuća
 • Suprotan znak: Blizanci
 • Ključna reč: vizualizacija
 • Osnovna fraza: ja shvatam
 • Grafički znak: strela
 • Dobre osobine: direktan, filozofski tip, sportista, velikodušan, optimista, pravičan, religiozan, entuzijasta
 • Loše osobine: netaktičan, nestrpljiv, sklon preterivanju, nametljiv

Strelac

Horoskopski znak Strelac

Kontinuirani osećaj priliva energije, optimistički stav prema životu usmeren uglavnom napred u budućnost i prirodni nemir sa izraženom potrebom da se nešto dešava, odnosno da kad god može bude u pokretu – to su detalji stalno prisutni u životu jednog tipičnog strelca, devetog astrološkog znaka, vatrene promenljive prirode. Nebesko telo Jupiter, vladalac ovog znaka, inače se smatra nosiocem najpozitivnije kosmičke energije (najveći benefit zodijaka – uobičajeni termin) i pod njegovim patronatom strelac širi optimističke vibracije na okolinu. Strpljenje im nije jača strana, retko se prilagođavaju drugima, tačnije najčešće teraju po svom, pa im se povremeno događa da budu ishitreni, brzopleti, jednostrani, površni. Ipak i u većini takvih situacija uspevaju da se provuku sa malom kolateralnom štetom, jeftinije prolaze zahvaljujući pre svega ogromnoj količini šarma.

Osećaj slobode im je izuzetno važan, pa makar ne koristili slobodan prostor, bitno je da ih niko i ništa ne ograničava i sputava, odnosno da budu spremni ako život ponudi akciju. Zbog toga insistiraju na samostalnosti i retko dozvoljavaju da im se ugrožava „zona komfora“, ako neko hoće njih da prati i da im se prilagodi – može, u suprotnom idu kroz život solo. Tu se nalazi i suština njihovog „bežanja“ od potpunog predavanja bilo kome ili bilo čemu, vole da začeprkaju svugde po malo i da istražuju nove mogućnosti. Odlično se snalaze u komunikaciji sa osobama iz različitih sfera života, direktni su i lako uspostavljaju nova poznanstva. Obožavaju avanture, putovanja, vožnju praktično svim prevoznim sredstvima, inostranstvo im dođe kao najbliži komšiluk. Mentalni nemr i istraživački duh vrlo često prenose na profesionalno polje, retko kada se duži period zadržavaju na jednom poslu a višestruke aktivnosti im ne predstavljaju neki poseban problem. Aktivno prate tehničke inovacije i dobro se snalaze u poslovima gde je primena naprednih tehnologija neophodna. Teško trpe autoritet i hijerarhiju pa im više leže poslovi u takozvanoj privatnoj varijanti ili gde njihov sektor delovanja ima jasno određenu autonomiju.

Za Strelca kažu da je rođen pod srećnom zvezdom, da je veoma hrabar i da uvek prati svoje instinkte. Dobri su kao prijatelji, pratiće vas i na Mesec ako zatreba, ali im nemojte poveravati neke bitne tajne jer izgleda da ne umeju da ih čuvaju.  Inače su dobra podrška, uvek uz vas i kada vam je najteže i kada ste najsrećniji.

Gledaće na vaš uspeh kao na svoj. Jer Strelcu su potrebni izazovi u životu da mu ne bi bilo dosadno, pa makar se radilo o tuđim izazovima u kojima će i on sam učestvovati.

Za njega ne postoji nemoguće. Strelca ćete često naći i u svetu politike i to kao opoziciju. Uvek se bune protiv ugnjetavanja, retko kad su na strani vladajućeg režima, a nepravda ih jako pogađa. S obzirom na njihovu jaku energiju, dobro se snalaze u politici, a lako podnose i neuspehe.

,,Što na um, to na drum” je moto jednog Strelca. Vrlo su direktni, pogotovo kad treba da vam nabroje sve vaše mane. Uopšte ne znaju da ublaže ružnu istinu, a za svoje pogreške su potpuno slepi.

 

Posao

Sport i razne fizičke aktivnosti su sastavni deo života većine predstavnika ovog znaka, bilo da je reč o profesionalnom opredeljenju ili popunjavanju slobodnog vremena. Njihove osnovne prirodne predispozicije daju im za nijansu veće šanse za uspeh u pojedinačnim sportovima u odnosu na kolektivne.

Ne vole da im se naređuje, sa šefom uvek imaju loš odnos, a nisu ni preterano vredni, naročito ako rade neke dosadne poslove. Dobri su kao rukovodioci, posebno kada svoje obaveze treba da ,,uvale” podčinjenima. Ako su preduzetnici, opstaće samo ako im neko odgovorniji vodi finansije.

Često menjaju zanimanja, zbog svoje nestalne prirode. Na poslu ponekad donose brzoplete odluke koje ih koštaju i radnog mesta i finansija.

Strelcu odgovara posao koji podrazumeva da bude često u pokretu, kao što je terenski komercijalista ili turistički vodič. Pravni poslovi poput advokature, doneće Strelčevima adrenalin od kojeg su zavisni.

Ukoliko pronađu posao koji im se dopada i koji zadovoljava sve njihove potrebe, obavljaće ga besprekorno i u potpunosti će se posvetiti karijeri. U tom slučaju, zapostavljaju sve druge segmente života, čak i porodicu.

 

Ljubav

Kosmopolitski pogled na život prenose u bezmalo sve sfere, od poslovnih do privatnih, tačnije imaju najšira moguća shvatanja na polju ljubavi. Nemaju skrupula kada su u pitanju potencijalna poznanstva sa osobama drugih vera i nacionalnosti ili eventualne veće razlike u godinama. Poštuju tuđi prostor privatnosti ali im je ipak prioritet lični osećaj slobode što ih često dovodi u poziciju da im je lakše da stave zarez a ne tačku na neku ljubavnu priču. Ne žure sa bračnim obavezama i brojni su primeri gde se strelac ostvaruje u ulozi roditelja tek u zrelijim godinama. Ljubav i porodicu najčešće doživljavaju na liberalniji način od proseka i okoline, pa se u očima tradicionalista i klasičara definišu kao neozbiljne, površne osobe na koje se ne treba oslanjati.

Pomenuli smo da se Strelčevi lako nose sa neuspesima. To važi i u ljubavi. Ako ste ostavili jednog Strelca, ne brinite se! Nećete im puno nedostajati, jer su već krenuli da traže novu ljubav.

U Strelcu ćete dobiti idealnog partnera ako niste preterano emotivni, ako volite akciju, izlaske, druženja, boravak na otvorenom, adrelanin i avanture. Ukoliko ne možete da ga ispratite u svemu ovome, vrlo je moguće da će vas ostaviti. Ne trpe ljubomoru, niti bilo kakva ograničavanja.

Neguju i muško-ženska prijateljstva, pa se može desiti da vam priđu negde u klubu, a da to ne znači da vas muvaju, već samo žele da se upoznate i družite.

Kada odlučite da zavedete jednog Strelca, nema potrebe za igrama i romantikom. Priđite mu i recite mu u lice: ,,Sviđaš mi se”, pa šta bude. Skloni su prevari, savetuje im se da uđu u brak nešto kasnije. Bez obzira na sve, imaju neverovatnu harizmu i uvek su privlačni suprotnom polu.

Strelac je liberalan, kako u životu, tako i u ljubavi. Nemojte se stideti da mu predložite bilo kakve perverzije, Strelac je otvoren za sve opcije, uključujući i vođenje ljubavi na raznim mestima.

Lepo se slažu sa osobama koje mogu da ih isprate u njihovim avanturama, a to su mahom Ovnovi i Lavovi, premda u obzir mogu doći i vazdužni znakovi: Blizanci, Vodolije i Vage.

 

Zdravlje

Vole život i provod, odlični su u pokretanju pozitivne atmosfere, nisu im strani eksperimenti sa hranom, pićem i ponekim stimulansima. Akcenat stavljaju na kvalitet a ne na kvantitet, ne spadaju u grupu dugovečnih, a čula, šake, stopala i žlezde sa unutrašnjim lučenjem su neke od osetljivijih tačaka u sferi zdravlja.

Bavljenje sportom im omogućava da budu lepo građeni i vitalni. Međutim ako u srednjim godinama zapostave sport, a nastave sa uobičajenim količinama jela i pića, počeće naglo da se goje, a trpeće i njihovo zdravlje.

Generalno nemaju mnogo problema sa zdravljem, jednim delom zahvaljujući tome što su konstantno u pokretu, a delom i zbog Jupitera koji vlada ovim znakom i daje mu dobro zdravlje. Strelčevi su dokaz da pozitivan stav i vesele misli blagotvorno utiču na fizičko zdravlje.