Bik

20. april – 20. maj

 • Period: 20. april – 20. maj
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: zemlja
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Venera
 • Prirodni znak: druga kuća
 • Suprotan znak: Škorpija
 • Ključna reč: stabilnost
 • Osnovna fraza: ja imam
 • Grafički znak: glava bika sa rogovima
 • Dobre osobine: strpljiv, konzervativan, domaćin, senzualan, stabilan, pouzdan, praktičan, umetnički nastrojen, odan
 • Loše osobine: tvrdoglav, usporen, posesivan, pohlepan, u svađi lako plane, okrenut sam sebi

Bik

Horoskopski znak Bik

Druga pozicija u zodijaku pripada prvom zemljanom i fiksnom znaku Biku. Stabilne građe i sličnog pogleda na život tako kroz njega i prolaze – utabanim, sigurnim stazama koje menjaju samo kada nemaju drugog izbora. Zbog toga što stavljaju akcenat na sigurnost nešto sporije donose odluke i ne žure sa njihovom realizacijom. Po cenu da do cilja stignu kasnije izbegavaju nepotreban rizik i najprijatnije se osećaju kada sprovode već oprobane i po dobru dokazane recepte. Uz sigurnost druga ideja vodilja im je ušuškanost i uživanje u svojoj zoni opuštanja. Ako mogu i kada god mogu pokušavaju da pola sveta prilagode sebi i svojim navikama i najčešće rade po svom ne mareći mnogo šta drugi kažu. Naravno, kada u svemu tome preteraju onda pokazuju osobine: krutosti, tvrdoglavosti, isključivosti, bukvalnosti. Onda su na meti kritika zbog nedostatka fleksibilnosti i nisu nimalo laki za saradnju. Ipak mnogo češće su dobri primeri sigurnog oslonca i saradnje na duže staze bez mnogo iznenađenja.

Posao

Dobro se snalaze u poslovnom okruženju gde postoji hijerarhija i uhodana pravila ponašanja, koja na drugoj strani predano poštuju i brane od naglih i drastičnih promena. Sa posebnim pietetom se odnose prema: kući, porodici, deci, zemlji i prirodi, pa vrlo često pokušavaju da spoje lepo i korisno profesionalnim angažovanjem na tim poljima. Imaju urođeni smisao za lepo i praktično, ne ističu se apstrakcijom ali itekako mogu biti uspešni baveći se: sportom, muzikom, kreativnim uređivanjem prostora ili ulepšavanjem ljudi. Vole i dobro se snalaze u raznim umetničkim pravcima ali im češće važnije lično uživanje od visokih profesionalnih dometa.

Ima i onih Bikova koji su u stanju da provedu ceo radni vek radeći jedan isti posao, bez obzira koliko je dosadan. Prosto se ušuškaju u svoju svakodnevnicu, bitno je da šef vidi da ne lenčare, ali će ,,uhvatiti krivinu“ kad god budu u mogućnosti.

Bikovi su poznati kao hedonisti, pa će se dobro snaći kao kuvari, pekari i poslastičari. Ovo je već vrsta posla koja im ne pada toliko teško i sigurno neće zabušavati, već će dati sve od sebe da posao odrade na najbolji mogući način.

Kao preduzetnik, Bik može uspešno voditi restoran, ali im se savetuje i da se oprobaju u trgovini, gde takođe mogu imati velikog uspeha. Bik je dobar ekonomista i odlično raspolaže novcem.

 

Ljubav

U ljubavi takođe znaju da uživaju „za sve pare“ ali tu ipak postoji malo strožija selekcija. Naime mogu da budu i jesu posvećeni primarnom ljubavnom izboru ali nisu baš najčvršćeg karaktera kada se treba odupreti izazovu flerta i avanture. Na drugoj strani nemaju previše razumevanja i fleksibilnosti za potencijalna neverstva duge strane. Ono po čemu su u samom astrološkom vrhu svakako je diskrecija, jer i kada nešto zabrljaju na polju ljubavi, to najčešće ostane u veoma uskom krugu. Takozvani niži tipovi ovog znaka često preteruju u hrani i piću pa se to logično odražava i na njihov fizički izgled, pre svega po pitanju viška kilograma ili problema sa organima za varenje. Onaj drugi tzv. viši oblik predstavnika ovog znaka imaju izraženu senzualnost i erotičnost kao bitno obeležje fizičkog izgleda. Kao drugi znak zodijačnog kruga simbolično se povezuje sa poljem novca i materijalnog, pa se često nazivaju najvećim materijalistima zodijaka, ali valja naglasiti – ne u onom  ružnom, negativnom smislu već u onom najpozitivnijem mogućem, jednostavno bik voli novac, novac voli bika, ili kako se često u žargonu kaže – da su novci u stanju da govore, najverovatnije bi kazali da se osećaju prijatno u rukama ovog znaka.

Ima tu i mnogo dobrih osobina. Bik je porodični tip, posvećen partneru i deci. Nije preterano romantičan, već praktičan, ali ume da ugodi, narodito u krevetu. Bik obožava da vodi ljubav, a kada želi da obraduje partnera pokonom, obično kupi nešto što će biti korisno ili što je partner naglasio da želi.

Nisu napadni kada se udvaraju, sve to rade diskrentno i sa stilom, ali opet jasno i konkretno. Bik ne igra nikakve igrice – ako hoćeš, hoćeš. Ako nećeš, ne moraš. Drama i svađa ga nerviraju, ma koliko da je zaljubljen, otićiće i ostaviti vas čim oseti da ga gušite.

U ljubavi ne voli da mu se niko meša u njegovu ugodnu svakodnevnicu i, mada ume da bude ljubomoran, imaće strpljenja za partnera i njegove potrebe. Inače, Bik je jedan od retkih znakova zodijaka, koji može bez problema i rano ući u brak, jer je ovo zreo, porodični tip osobe.

 

Zdravlje

Zbog tempa i hedonističkog načina života češće od ostalih obeljevaju od hroničnih bolesti disajnih puteva i probavnog trakta. Još dva dela tela su im posebno osetljiva – grlo i noge, tačnije mogu imati otežano, šumnije disanje i usporeniji hod, pre svega u drugoj polovini života.

Neumerenost u jelu i piću, kao i manjak fizičke aktivnosti, dovode i kod drugih bolesti kod Bikova, kao što su dijabetes i holesterol. Bik teško trpi stres, pa ako se desi da ga život ne mazi, sve se može odraziti na štitnu žlezdu.

Bikovima se preporučuje pre svega zdrava ishrana. Treba da imaju na umu da, ako je nešto zdravo, ne znači da je neukusno.