Bik

20. april – 20. maj

 • Period: 20. april – 20. maj
 • Kvalitet: fiksan
 • Element: zemlja
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Venera
 • Prirodni znak: druga kuća
 • Suprotan znak: Škorpija
 • Ključna reč: stabilnost
 • Osnovna fraza: ja imam
 • Grafički znak: glava bika sa rogovima
 • Dobre osobine: strpljiv, konzervativan, domaćin, senzualan, stabilan, pouzdan, praktičan, umetnički nastrojen, odan
 • Loše osobine: tvrdoglav, usporen, posesivan, pohlepan, u svađi lako plane, okrenut sam sebi

Bik

Horoskopski znak Bik

Druga pozicija u zodijaku pripada prvom zemljanom i fiksnom znaku Biku. Stabilne građe i sličnog pogleda na život tako kroz njega i prolaze – utabanim, sigurnim stazama koje menjaju samo kada nemaju drugog izbora. Zbog toga što stavljaju akcenat na sigurnost nešto sporije donose odluke i ne žure sa njihovom realizacijom. Po cenu da do cilja stignu kasnije izbegavaju nepotreban rizik i najprijatnije se osećaju kada sprovode već oprobane i po dobru dokazane recepte. Uz sigurnost druga ideja vodilja im je ušuškanost i uživanje u svojoj zoni opuštanja. Ako mogu i kada god mogu pokušavaju da pola sveta prilagode sebi i svojim navikama i najčešće rade po svom ne mareći mnogo šta drugi kažu. Naravno, kada u svemu tome preteraju onda pokazuju osobine: krutosti, tvrdoglavosti, isključivosti, bukvalnosti. Onda su na meti kritika zbog nedostatka fleksibilnosti i nisu nimalo laki za saradnju. Ipak mnogo češće su dobri primeri sigurnog oslonca i saradnje na duže staze bez mnogo iznenađenja.

Dobro se snalaze u poslovnom okruženju gde postoji hijerarhija i uhodana pravila ponašanja, koja na drugoj strani predano poštuju i brane od naglih i drastičnih promena. Sa posebnim pietetom se odnose prema: kući, porodici, deci, zemlji i prirodi, pa vrlo često pokušavaju da spoje lepo i korisno profesionalnim angažovanjem na tim poljima. Imaju urođeni smisao za lepo i praktično, ne ističu se apstrakcijom ali itekako mogu biti uspešni baveći se: sportom, muzikom, kreativnim uređivanjem prostora ili ulepšavanjem ljudi. Vole i dobro se snalaze u raznim umetničkim pravcima ali im češće važnije lično uživanje od visokih profesionalnih dometa.

U ljubavi takođe znaju da uživaju „za sve pare“ ali tu ipak postoji malo strožija selekcija. Naime mogu da budu i jesu posvećeni primarnom ljubavnom izboru ali nisu baš najčvršćeg karaktera kada se treba odupreti izazovu flerta i avanture. Na drugoj strani nemaju previše razumevanja i fleksibilnosti za potencijalna neverstva duge strane. Ono po čemu su u samom astrološkom vrhu svakako je diskrecija, jer i kada nešto zabrljaju na polju ljubavi, to najčešće ostane u veoma uskom krugu. Takozvani niži tipovi ovog znaka često preteruju u hrani i piću pa se to logično odražava i na njihov fizički izgled, pre svega po pitanju viška kilograma ili problema sa organima za varenje. Onaj drugi tzv. viši oblik predstavnika ovog znaka imaju izraženu senzualnost i erotičnost kao bitno obeležje fizičkog izgleda. Kao drugi znak zodijačnog kruga simbolično se povezuje sa poljem novca i materijalnog, pa se često nazivaju najvećim materijalistima zodijaka, ali valja naglasiti – ne u onom  ružnom, negativnom smislu već u onom najpozitivnijem mogućem, jednostavno bik voli novac, novac voli bika, ili kako se često u žargonu kaže – da su novci u stanju da govore, najverovatnije bi kazali da se osećaju prijatno u rukama ovog znaka.

Zbog tempa i hedonističkog načina života češće od ostalih obeljevaju od hroničnih bolesti disajnih puteva i probavnog trakta. Još dva dela tela su im posebno osetljiva – grlo i noge, tačnije mogu imati otežano, šumnije disanje i usporeniji hod, pre svega u drugoj polovini života.