Ovan

21.mart – 19. april

 • Period: 21.mart – 19. april
 • Kvalitet: kardinalan
 • Element: vatra
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Mars
 • Prirodan znak: prva kuća
 • Suprotan znak: Vaga
 • Ključna reč: aktivnost
 • Osnovna fraza: ja sam
 • Grafički prikaz: ovnovski rogovi
 • Dobre osobine: takmičarski duh, impulsivan, dobar izvršilac
 • Loše osobine: težnja ka dominaciji, netolerantan, silovit

Ovan

Horoskopski znak Ovan

Prvi znak zodijačnog kruga po logici stvari dobio je adekvatne epitete: lider, vođa, borac, takmičar. Ne podnose senku, ne vole da prate druge, ako neko hoće njih, može, ukoliko ne, probijaju se sami. Tipični predstavnici ovog znaka su vrlo često hrabriji od ostalih, sa rizikom i adrenalinom žive uobičajenu svakodnevnicu pa imaju veću potrebu da se kreću i da budu u akciji. Naravno, tu se nalaze i zamke poput nestrpljenja, impulsivnosti i izražene ratobornosti. Bezmalo bi sve rešavali na prvu loptu, po kratkom postupku pa čak i ako je to bolno po njih. Zbog toga oko njih često sve varniči i vrca od zapaljive energije i jedan od najvažnijih zadataka im je da tu silinu kanališu – bilo kroz brojne aktivnosti (poslovne ili iz hobija) bilo kroz kretanja, putovanja.

Dobri su vozači, oštri, sigurni mada ponekad i previše samouvereni pa samim tim i potencijalno riskantni. Vole sport i razne vrste takmičenja, ne samo da posmatraju već i da budu aktivni učesnici. Teško podnose kritike i poraze tako da su po nepisanom pravilu među najboljima u onome čega se prihvate. Po prirodnim predispozicijama odlično funkcionišu kao solisti ali vrlo dobro se snalaze u sistemima gde postoji jasna hijerarhija, uz dodatak da su uglavnom oni na vrhu ili tu negde gde se odlučuje.

Zahvalni su saradnici i predstavljaju siguran oslonac ali nisu laki za praćenje jer najčešće mere sve svojim aršinima i beskompromisno sankcionišu one koji ne mogu da ispune njihova očekivanja. Ne beže od obaveza, spremni su da podmetnu leđa za druge ali uz podrazumevanu odanost i posvećenost druge strane. Razne vrste uniformi i obeležja, odnosno tzv. dres kod (kapa, kačket, mantil, opasač, sportska oprema) nalaze svoje mesto u životu prosečnog ovna. Bolje od ostalih se snalaze u pozicijama: instruktor, demonstrator, predavač, nadzornik, šef. Vole novac i spremni su na velike rizike kako bi ga zaradili, ali pošto vole život i udišu ga punim plućima nisu baš štedljivi i racionalni sa materijalnim sredstvima.

Imaju izraženu svest o kući, porodici i deci, dobri su i požrtvovani očevi ali i ne tako verni u supružničkoj ulozi. Imaju svest osvajača, zavodnika i ljubavne prevare im nisu strane a u njihovu korist im ide da sve rade časnije od nekih drugih. U ljubavi su strastveni, požrtvovani i uporni, ali često znaju biti navalentni, previše žustri (prgavi), posesivni i ljubomorni, sa stavom da ono što su osvojili je samo njihovo. Iako im pažnju privlače jake, uspešne i atraktivne osobe suprotnog pola, za bračnu drugu polovinu najčešće biraju one koji ne ugrožavaju njihov ego. Dobar provod u adekvatnom društvu uz sklonost da preteraju, ređe u hrani a češće u piću, takođe su bitna obeležja predstavnika ovog znaka.

Dosta polažu na fizički izgled, vole da vežbaju i održavaju fizičku kondiciju. Jedan od najvažnijih motiva im je: ići kroz život punim gasom, bez straha pa čak i po veoma skupu cenu, po onoj narodnoj neka bude kraće ali slađe. Intenzivnije konzumiranje začinjene hrane (slatko, slano, kiselo, ljuto) logično izaziva probleme probavnog trakta (želudac, creva, jetra), srčanog mišića i kardio-vaskularnog sistema. Bezmalo svi zglobovi i skelet su im izloženi većem opterećenju, pa povrede kostiju i mišićnog tkiva često se nalaze u njihovom zdravstvenom kartonu. Glava im je centralni deo tela pa ili se rađaju sa nekim simboličnim obeležjem (visoko čelo, izražene jagodice ili vilica, rupice  u obrazima, jamica u bradi) ili još tokom ranog detinjstva zarade čvorugu, modricu, posekotinu kao uspomenu za ceo život.