Ovan

21.mart – 19. april

 • Period: 21.mart – 19. april
 • Kvalitet: kardinalan
 • Element: vatra
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Mars
 • Prirodan znak: prva kuća
 • Suprotan znak: Vaga
 • Ključna reč: aktivnost
 • Osnovna fraza: ja sam
 • Grafički prikaz: ovnovski rogovi
 • Dobre osobine: takmičarski duh, impulsivan, dobar izvršilac
 • Loše osobine: težnja ka dominaciji, netolerantan, silovit

Ovan

Horoskopski znak Ovan

Prvi znak zodijačnog kruga po logici stvari dobio je adekvatne epitete: lider, vođa, borac, takmičar. Ne podnose senku, ne vole da prate druge, ako neko hoće njih, može, ukoliko ne, probijaju se sami. Tipični predstavnici ovog znaka su vrlo često hrabriji od ostalih, sa rizikom i adrenalinom žive uobičajenu svakodnevnicu pa imaju veću potrebu da se kreću i da budu u akciji. Naravno, tu se nalaze i zamke poput nestrpljenja, impulsivnosti i izražene ratobornosti. Bezmalo bi sve rešavali na prvu loptu, po kratkom postupku pa čak i ako je to bolno po njih. Zbog toga oko njih često sve varniči i vrca od zapaljive energije i jedan od najvažnijih zadataka im je da tu silinu kanališu – bilo kroz brojne aktivnosti (poslovne ili iz hobija) bilo kroz kretanja, putovanja.

Ne čudi što je Ovan ovoliko energičan i sklon riziku, jer je njegova planeta vladalac Mars. A gde je Mars, starogrčki bog rata, tu su rizik i adrenalin. Nemate šanse protiv jednog Ovna, njegova energija se može meriti sa Marvelovim superjunacima. Deluje strašno, ali ne napada prvi. Čak će u većini slučajeva ljubazno opomenuti suparnike da njihovo ponašanje nije u redu. Ako ga ne poslušaju, osetiće gnev jednog Ovna u svojoj punoj veličini.

Nije ni previše sažaljiv, a ni emotivan, čak ni prema članovima svoje porodice, ali jeste dobar i veran prijatelj.

Imaju nešto gospodsko u sebi, hodaju odlučno, a držanje im je pravo, kao kod pravih lidera. Voli jednostavna rešenja, nikada ne drami i ne traži sažaljenje. U slobodno vreme, Ovan traži avanturu. To mogu biti putovanja, aktivan odmor, adrenalinski sportovi… Sve što mu pomaže da potroši suvišnu energiju koju nosi u sebi. I ludi noćni provod po klubovima uz litre i litre alkohola takođe dolazi u obzir.

Dobri su vozači, oštri, sigurni mada ponekad i previše samouvereni pa samim tim i potencijalno riskantni. Vole sport i razne vrste takmičenja, ne samo da posmatraju već i da budu aktivni učesnici. Teško podnose kritike i poraze tako da su po nepisanom pravilu među najboljima u onome čega se prihvate.

Posao

Po prirodnim predispozicijama odlično funkcionišu kao solisti ali vrlo dobro se snalaze u sistemima gde postoji jasna hijerarhija, uz dodatak da su uglavnom oni na vrhu ili tu negde gde se odlučuje.

Zahvalni su saradnici i predstavljaju siguran oslonac ali nisu laki za praćenje jer najčešće mere sve svojim aršinima i beskompromisno sankcionišu one koji ne mogu da ispune njihova očekivanja. Ne beže od obaveza, spremni su da podmetnu leđa za druge ali uz podrazumevanu odanost i posvećenost druge strane. Razne vrste uniformi i obeležja, odnosno tzv. dres kod (kapa, kačket, mantil, opasač, sportska oprema) nalaze svoje mesto u životu prosečnog ovna. Bolje od ostalih se snalaze u pozicijama: instruktor, demonstrator, predavač, nadzornik, šef. Vole novac i spremni su na velike rizike kako bi ga zaradili, ali pošto vole život i udišu ga punim plućima nisu baš štedljivi i racionalni sa materijalnim sredstvima.

Ovan radi od jutra do mraka, ali traži poslove koji su izazovni, gde može da se napreduje i takmiči. Jednolični poslovi gde nema puno promena su mu dosadni i takva zanimanja izbegava.

Šef jednog Ovna mora da zna da ga pretnjama i ucenama ne može naterati da završi posao. Tako će ga samo navesti da se zainati i kontrira još više. Ali ako ga pozovete na ,,važan tajni sastanak” i naglasite da imate za njega vrlo bitan zadatak… nešto što samo on može da odradi jer su drugi suviše smotani… Ovan će raditi i bez naknade ako treba.

Ljubav

Imaju izraženu svest o kući, porodici i deci, dobri su i požrtvovani očevi ali i ne tako verni u supružničkoj ulozi. Imaju svest osvajača, zavodnika i ljubavne prevare im nisu strane a u njihovu korist im ide da sve rade časnije od nekih drugih. U ljubavi su strastveni, požrtvovani i uporni, ali često znaju biti navalentni, previše žustri (prgavi), posesivni i ljubomorni, sa stavom da ono što su osvojili je samo njihovo. Iako im pažnju privlače jake, uspešne i atraktivne osobe suprotnog pola, za bračnu drugu polovinu najčešće biraju one koji ne ugrožavaju njihov ego. Dobar provod u adekvatnom društvu uz sklonost da preteraju, ređe u hrani a češće u piću, takođe su bitna obeležja predstavnika ovog znaka.

Nisu romantični, ne očekujte od njih bombonjere i cveće, ali su vrlo strastveni i mogu vam prirediti nezaboravnu avanturu u krevetu. Sa druge strane, ako mu se neko dopadne, u stanju je da bude vrlo uporan, dok ne osvoji voljenu osobu. Voli da zavodi i to mu ide od ruke.

Ovnovi nisu idealni partneri za emotivce kao što su Rakovi ili Ribe. Može naći zajednički jezik sa vatrenim znakovima  (Strelac ili Lav), a ponekad i sa vazdušnim.

Zdravlje

Dosta polažu na fizički izgled, vole da vežbaju i održavaju fizičku kondiciju. Jedan od najvažnijih motiva im je: ići kroz život punim gasom, bez straha pa čak i po veoma skupu cenu, po onoj narodnoj neka bude kraće ali slađe. Intenzivnije konzumiranje začinjene hrane (slatko, slano, kiselo, ljuto) logično izaziva probleme probavnog trakta (želudac, creva, jetra), srčanog mišića i kardio-vaskularnog sistema. Bezmalo svi zglobovi i skelet su im izloženi većem opterećenju, pa povrede kostiju i mišićnog tkiva često se nalaze u njihovom zdravstvenom kartonu. Glava im je centralni deo tela pa ili se rađaju sa nekim simboličnim obeležjem (visoko čelo, izražene jagodice ili vilica, rupice  u obrazima, jamica u bradi) ili još tokom ranog detinjstva zarade čvorugu, modricu, posekotinu kao uspomenu za ceo život.

Mnogo rada ostavlja posledice po njihovo zdravlje, pa im se savetuje da redovno odmaraju. Čovek bi pomislio da ovakvu osobu, punu energije ne može ništa zaustaviti, ali nije tako. Kada se razbole, Ovnovi se ponašaju kao male bebe, čak i preuveličavaju problem.