Blizanci

21.maj – 20. jun

 • Period: 21.maj – 20. jun
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: vazduh
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Merkur
 • Prirodni znak: treća kuća
 • Suprotan znak: Strelac
 • Ključna reč: raznovrsnost
 • Osnovna fraza: ja mislim
 • Grafički znak: rimski broj 2
 • Dobre osobine: radoznao, izražajan, fleksibilan, literarni nastrojen, inventivan, spretan
 • Loše osobine: promenljiv, nezahvalan, površan, sklon mahinacijama, ne završi započeto, nemiran

Blizanci

Horoskopski znak Blizanci

Svi načini komunikacije, mentalni i duhovni nemir, kretanja i putovanja – neka su od najvažnijih obeležja blizanaca, promenljivog vazdušnog znaka, trećeg u zodijačnom krugu. Merkur vladalac ovog znaka, na osnovu svojih prirodnih svojstava, daje predstavnicima blizanaca svojstva izražene mentalne gimnastike, brzinu razmišljanja i donošenja zaključaka, ali istovremeno ukazuju da češće od drugih mogu menjati mišljenja, praviti manje ili veće digresije i na kraju ostaviti utisak konfuzije ili površnosti. Naravno ukoliko uspeju da se iskontrolišu onda su među najuspešniji u uspostavljanju kontakata sa ljudima iz praktično svih životnih sfera, počev od onih sa životne margine do visoko obrazovanih i umetnički nastrojenih ličnosti. Žargonski rečeno – u stanju su da nešto saopšte: verbalno, rukama, nogama, uz pomoć tehničkih pomagala. Kada treba nešto pisano dokumentovati odlično se snalaze, a još bolje ili tačnije rečeno, lakše im ide, kada treba nešto da ispričaju, odnosno prepričaju.

Shodno brzini razmišljanja sposobni su da izgovore veliki broj reči u kratkom vremenskom intervalu i ne tangira ih mnogo da li to drugi mogu da prate ili ne. Zbog toga često ostavljaju utisak nedovoljne jasnoće i budu neshvaćeni. Dobro im ide učenje i pomeranje granica intelektualnih vidika, često imaju više interesovanja i paralelnih delatnosti, ali im upornost i kontinuitet nisu baš jača strana, pa ako ne porade na tome onda znaju biti nedorečeni – mnogo žele, mnogo započnu a malo toga privedu kraju. Odlično im ide i učenje jezika i zbog toga lako uspostavljaju kontakt sa strancima, bilo privatno ili poslovno.

Dobro i spretno se snalaze u vožnji, mada su im slabe tačke koncentracija i održavanje fokusa na duži period, vole da putuju i većina poslova koji imaju dodirnih tačaka sa prethodno navedenim, privlači im pažnju.

Tehnika i tehnička pomagala za predstavnike ovog znaka ne predstavljaju neki veliki problem, pa su uspešni i u poslovima medijske prirode, menadžmenta i organizacije. Nemirna priroda i izražena radoznalost utiče da ne ostaju duže na jednom poslu, vole da menjaju, pomalo i eksperimentišu i nemaju klasičnu liniju karijere. Zbog višestrukih interesovanja vrlo često imaju od jednog do nekoliko hobija, koji neretko prerastu u profesionalnu delatnost.

Mladalački duh i sklonost koketiranju prate ih na polju ljubavi. To naravno ne znači da nisu u stanju da budu verni, ali zbog svoje prirode nije im lako da se potpuno fokusiraju samo na jednu osobu, pa znatno bolje funkcionišu u fleksibilnim partnerskim odnosima. Ljubav doživljavaju telesno ali im ništa manje nije značajna ni duhovno-intelektualna dimenzija, tako da pripadaju onoj grupi astroloških znakova kod kojih put do srca vodi preko glave. Široko shvatanje pojma ljubavi često doprinosi utisku kao da ne znaju šta hoće pa im treba više vremena i životnog iskustva dok ne profilišu svoje želje i ciljeve, drugim rečima – ne žure i ne treba ih požurivati sa brakom. Iako im roditeljska funkcija nije u prvom redu prioriteta, dobro se snalaze u radu i komunikaciji sa najmlađima.

Bezmalo sva čula se nalaze na listi osetljivih tačaka uz poseban naglasak na vid i sluh. Zglobovi, sitne kosti, prsti, nokti takođe im zadaju određene zdravstvene probleme, a ipak najviše brige imaju oko respiratornog i centralnog nervnog sistema.