Horoskop, sazvežđa i mitologija. Kako su horoskopski znaci dobili imena?

mitologija

Da li ste se ikada zapitali kako je nastalo ime vašeg horoskopskog znaka? Istorija nas vraća u antičku Grčku i njene mitove, koji nam opisuju šta je bila inspiracija za nastanak svakog horoskopskog znaka i kako su pojedina sazvežđa dobila imena.

 

Ovan

Glavni likovi legende o Ovnu su brat i sestra Friks i Hela. Naime, njihov otac se oženio zlom Inonom, koja je mrzela svoje pastorke i ubedila supruga da ih žrtvuje bogovima jer je u kraljevstvu zavladala velika suša. Kako bi ih spasao zle sudbine, bog Zevs je poslao krilatog ovna, na čijim leđima su brat i sestra pobegli.

Dok su leteli, Hela je pala u more i udavila se, a Friks je bezbedno sleteo u Kolhidu. Tamo se oženio, ovna je žrtvovao Zevsu, koji je životinju podigao u sazvežđe. Od ovna je ostalo zlatno runo, koje Friks poklanja svom tastu.

Priča o zlatnom runu krilatog ovna se dalje nadovezuje na novu avanturu o Jasonu i njegovim Argonautima.

 

Bik

Poznato je da je grčki vrhovni bog Zevs bio jako zaljubljive prirode. Tako se jednog dana zagledao u lepu princezu Evropu i kako bi joj lakše prišao, pretvorio se u bika. Namamio je Evropu da mu se popenje na leđa a zatim odleteo daleko na Krit.

Evropa je Zevsu rodila tri sina, po njoj je nazvan kontinent, a bik je uzdignut u sazvežđe. Jedan od njihovih sinova, Minos, postao je prvi kralj Krita. Izgradio je lavirint u kojem je držao Minotaura, biće sa telom čoveka i glavom bika.

U Egiptu je sazvežđe Bika bilo povezano sa bogom Ozirisom, koji je i sam bio predstavljan kao bik.

 

Blizanci

Zanimljivo je da je priča o Blizancima vezana za braću Kastora i Poluksa ( u nekim verzijama se zove Polideuk ), koji uopšte nisu ni bili blizanci. Doduše obojica su imali po sestru bliznakinju i imali su zajedničku majku. Poluksov otac bio je bog Zevs, dok je Kastorov bio običan smrtnik. To je značilo da će nakon smrti Poluks biti sa bogovima na Olimpu, dok će Kastor završiti u podzemnom svetu.

Kastor i Poluks putovali su zajedno sa Jasonom i Argonautima kako bi pronašli zlatno runo. Inače, Poluksova sestra bliznakinja je lepa Helena iz legende o Troji.

Nakon što Kastor tragično pogine, Zevs je uslišio molbu svog sina Poluksa i uzdigao braću u sazvežđe, kako bi zauvek ostali zajedno.

 

Rak

Nekoliko priča o nastanku horoskopskih znakova vezano je za junaka Heraklea. Legenda o Herakleu kaže da je ovaj junak imao dvanaest zadataka koje je morao da ispuni, jedan od njih je bio i da ubije morsko čudovište Hidru.

Boginji Heri nije odgovaralo da Herakle ispuni ovaj zadatak, pa je poslala jednog raka da ga grize za nogu i time oteža borbu sa Hidrom. Međutim Herakle je uspeo da ubije i Hidru i raka, kojeg je zgazio nogom. Nastavio je dalje sa svojim zadacima, a Hera je uzdigla raka u sazvežđe, kako ne bi zaboravila njegovu žrtvu!

 

Lav

I legenda o Lavu je vezana za grčkog junaka Heraklea i jedan od zadataka koje je morao da ispuni. Ovoga puta, Herakle se borio protiv Nemejskog lava, čija je koža bila toliko jaka da je bila otporna na bilo kakvo oružje.

Herakle je pobedio tako što je lava zadavio, a zatim mu je odrao kožu. Lav je naravno uzdignut u sazvežđe, a Herakle je oblačio lavovsku kožu u drugom zadatku, kako bi se zaštitio od napada Stimfalskih ptica.

 

Devica

Devica je u grčkoj mitologiji boginja žita i plodnosti, po imenu Demetra. Zanimljivo je da Demetra nije bila devica, s obzirom da je imala ćerku Persefonu sa Zevsom.

U nekim drugim mitologijama, sazvežđe Devicu predstavljale su neke druge boginje, poput Ištar ili Astreje.

 

Vaga

Priča o Vagi, vezana je za Diku. Ona je bila je ćerka Zevsa i boginje pravde Temide. Dika je putovala svetom i proveravala da li se zakoni uredno sprovode. Sve nepravilnosti bi prijavljivala svom ocu koji je određivao adekvatnu kaznu. Prikazivala se vezanih očiju, kako u jednoj ruci drži mač a u drugoj vagu.

Vaga je najmlađi znak zodijaka, nastao tek u starom Rimu, u I veku pre nove ere. S obzirom da je sazvežđe Device zauzimalo veliku površinu, Rimljani su odsekli deo sazvežđa Device i deo Škorpije kako bi formirali Vagu.

Ovo je jedini znak koji ne predstavlja osobu ili životinju.

 

Škorpija

O nastanku Škorpije kao horoskopskog znaka, postoji nekoliko legendi i sve su vezane za mitskog lovca Oriona.

Prema jednoj legendi, Orion je obljubio boginju zore, Eos, koja od tada svaku jutro crveni. Bog Apolon je želeo osvetu i poslao ogromnog škorpiona da ubije Oriona. Međutim nije uspeo.

Nakon toga, Apolon odlazi kod svoje sestre Artemide za pomoć. Znao je da Artemida ima naklonost prema Orionu i da ga neće povrediti, zato ju je slagao kako je Orion obeščastio jednu od njenih sveštenica. Besna Artemida je ubila Oriona i nakon toga saznala da ju je Apolon prevario. Kako bi, bar delimično, ispravila svoju grešku, uzdigla je Oriona u sazvežđe. Međutim, i Apolon je uzdigao svog škorpiona, da večno proganja ovog lovca.

,,Atentat” na Oriona se dešava svako veče. Njegovo sazvežđe se nalazi na suprotnoj strani sazvežđa Škorpije. Kada se svake večeri na nebu pojavi sazvežđe Škorpije, Orion ,,pada” ispod horozonta.

U nekim drugim verzijama, Orion je želeo da obljubi Artemidu, pa ona iz osvete šalje škorpiona da ga ubije.

 

Strelac

U grčkoj mitologiji, Strelac je zapravo kentuar Hiron, polu čovek – polu konj.

Junak Herakle ga je slučajno pogodio otrovnim strelom. Hiron je bio besmrtan i nije mogao da umre, ali je trpeo strašne bolove. Da bi olakšao svoje muke, zatražio je da mu bogovi oduzmu besmrtnost, a da za uzvrat iz podzemnog sveta vrate nekog ko je najviše zadužio čovečanstvo.

To je i učinjeno. Iz podzemnog sveta je vraćen Prometej, a Hiron je uzdignut u sazvežđe.

 

Jarac

Jarac se u mitologiji predstavlja kao Pan, bog šume, pastira i lova. Pan je rođen sa kozijim nogama i rogovima, prikazuje se kao polu čovek – polu jarac.

Tokom velike borbe između bogova i titana, Pan se borio na Zevsovoj strani. Život mu je u jednom trenutku bio ugrožen i kako bi izbegao strašnu sudbinu, Pan je morao da skoči u vodu i pri tom se pretorio u jarca sa ribljim repom. Verovatno ste imali prilike da nekada videte crteže ovog horoskopskog znaka u vidu polu jarca – polu ribe.

Prema drugoj verziji, kada je Zevs rođen, njegova majka Rea ga je sakrila u jednu pećinu, kako ga otac Kronos, ne bi progutao, kao što je učinio sa njegovom prethodnom braćom i sestrama. Kronosu je dala kamen, umotan u tkaninu, kako bi mislio da je pojeo i svog najmlađeg sina.

Ostatak priče ima više verzija, jedna od njih je i da je Zevsa odgajila koza Amalteja. Kada je odrastao, Zves je zbacio svog oca sa prestola, naterao ga ispljune njegovu braću i sestre, a Amalteju uzdigao u sazvežđe.

 

Vodolija

Vodolija predstavlja jedan od najstarijih horoskopskih znakova.

Prikazuje se u vidu zgodnog momka sa bokalom. To je u stvari Ganimed, trojanski princ. Kada ga je ugledao, Zevs se pretvorio u pticu i doveo Ganimeda na Olimp. Mladić je tada postao peharnik i provodio je dane služeći bogovima nektar i vino.

Ujedno, Ganimed je i prvi smrtnik koji je pretvoren u besmrtnika.

 

Ribe

U velikoj borbi između starogrčkih bogova i titana, učestvovali su boginja lepote Afrodita i njen sin Eros, koji je bio bog ljubavi. Kako bi utekli čudovištu po imenu Tifon, oboje su skočili u vodu i pretvorili se u dve ribe.

Da se ne bi razdvojili, majka i sin su vezali repove i tako otplivali na bezbedno, zbog čega se ponekad ovaj znak prikazuje u vidu dve ribe sa sastavljenim repovima.

Nakon što su titani poraženi, Afrodita je ribe uzdigla u sazvežđe.