Devica

23. avgust – 22. septembar

 • Period: 23. avgust – 22. septembar
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: zemlja
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Merkur
 • Prirodni znak: šesta kuća
 • Suprotan znak: Ribe
 • Ključna reč: praktičnost
 • Osnovna fraza: ja analiziram
 • Grafički znak: grčka reč za devicu
 • Dobre osobine: preduzimljiv, studiozan,metodičan, analitičan, precizan, human, perfekcionista
 • Loše osobine: kritički nastrojen, cepidlaka, sklon melanholiji, egocentričan, preterano pedantan, u strahu od bolesti i siromaštva, skeptičan

Devica

Horoskopski znak Devica

Šesti znak zodijačnog kruga zemljane prirode simboliše stabilnost, sigurnost, preciznost, racionalnost i potrebu da sve provere kako bi što manje rizikovali. Najbolje se osećaju kada imaju sve pod kontrolom, odnosno kada se situacija razvija u okvirima onoga za šta su se pripremili i šta su organizovali. Nisu na sigurnom tlu gde ima elemenata rizika, kada nema poštovanja reda i pravila, ako moraju da improvizuju. U određenim situacijama, bilo poslovnih ili privatnih sfera života, prethodno navedene osobine devica izuzetno visoko se kotiraju i daju im bolje predispozicije za uspeh, ali ako ne uspeju da to doziraju onda odlaze u krajnost i postaju opterećeni detaljima, potrebom za proverom, teško se opuštaju i smaraju sebe i okolinu. Dakle, jedan od osnovnih zadataka većine predstavnika ovog znaka jeste da nauče da prave selekciju uočenih detalja na važno i manje važno, kako bi sebe i druge rasteretili. Glava im je centar svega, imaju izraženu potrebu znati, razmisliti, realnim i logičnim činjenicama sve objasniti, pa kada u tim namerama uspeju blistaju, ali ako to ne urade u dovoljnoj meri ostaju zatvoreni, povučeni i najčešće sa strane posmatraju, teoretišu i povremeno kritikuju. Zbog toga nisu baš omiljeni, pre svega kod onih osoba koje vode impuls i adrenalin kroz život, ali su veoma zahvalni kada treba proveriti i saznati detalje koji nisu dostupni većini.

Iako po prirodi olako ne menjaju stavove, silne kombinacije i kalkulacije koje forsiraju u svojoj glavi često ih dovode u poziciju da se rasplinu i „pomalo pogube“ pa onda izgleda kao da manipulišu ili baš i ne znaju šta hoće. Zbog rođene preciznosti sposobni su da pamte više i duže od drugih, pa je stvar mudrosti ne obećavati im previše jer neispunjena obećanja ne zaboravljaju, čak mogu biti i „mala zlopamtila“. Device uglavnom stoje iza svojih obećanja a kada nešto ne mogu da ispune najčešći argument im je objašnjavanje do sitnih detalja kako bi našli makar delimično opravdanje.

Dosta polažu na obrazovanje, vaspitanje, lep govor i pristojno ponašanje. Zgrožavaju se nepristojnih i aljkavih ljudi.

Drže i do svog izgleda, ali ne prate slepo modu. Sve što jedna Devica nosi je udobno, pristojno i kvalitetno. Detalji kao što su nakit ili šminka su nenapadni. Kada je moda u pitanju oslanjaju se na klasiku, nešto što će uvek biti u aktuelno. Devica u ormaru ima samo par komada odeće, ali je sve kvalitetno i za krpice nije štedela novac. Podrazumeva se da ima i urednu frizuru. Ženu Devicu ćete retko kada videti sa čupavom punđom i masnom kosom, dok su muškarci uredno podšišani i obrijani.

 

Posao

Zbog njihove prirode odgovaraju im poslovi gde postoji hijerahija i često insistiraju na „slepom“ poštovanju argumenata i realnih činjenica. Ne vole mnogo da menjaju profesionalna zanimanja, ali često imaju više sfera interesovanja i hobija, dobri su činovnici i stabilne karike institucionalnih sistema: škola, opština, bolnica, vojske, milicije. Bolje od ostalih se snalaze u organizaciji i tehničkom povezivanju ljudi i tehničkih pomagala, odlično barataju velikim brojem detalja i profesionalno su uspešni u vođenju raznih evidencija.

Kao što smo već pomenuli, Device su načitane i obrazovane, pa im leže intelektualni poslovi. Device su dobri profesori i ekonomisti. Od ruke im idu književnost i jezici. Dajte im najdosadniji posao na svetu, radiće ga do penzije na najbolji mogući način i nikad se neće požaliti na svoje radne zadatke. Bilo koji vid kancelarijskih poslova leži jednoj Devici. Odlični su kao asistenti, u stanju da zadovolje i najzahtevnijeg šefa.

Radno mesto joj je uvek uredno i očišćeno, tako da je Devica idealan radnik. Svaki radni zadatak završavaju pre roka. Ako im poverite neke bitne poslove, u potpunosti se možete osloniti na njih. Odradiće sve bez greške.

 

Ljubav

U sferi ljubavi teže sigurnosti i preciznosti, drugim rečima teško se opuštaju i prepuštaju drugima, noga im je uvek blizu kočnice. Vernost i posvećenost su izražene pozitivne osobine ali ukoliko ne nauče da smanje kombinovanje i proveravanje sitnica postaju naporni, kruti i teški za partnerstvo u ljubavi. Treba im dosta vremena da se nakane da bilo koji korak preduzmu, a kada ga naprave onda ne vole da olako menjaju, pa su najčešće akteri manjeg broja veza koje duže traju. Dobro se snalaze i kada su sami, ne žure i ne ulaze u brak reda radi, mada često mešaju ljubav i emocije sa posvešćenošću i brigom prema drugoj strani. Nemaju lpše predispozicije za decu, čak su vrlo uspešni u radu sa drugim mališanima, ali prema svojim naslednicima znaju biti strogi, kruti i suočavaju se sa poteškoćama u pokazivanju nežnosti.

Iako deluje konzervativno, povučeno i možda neiskusno, Device su živa vatra, sa velikim seksualnim apetitom. Njihovi partneri se često iznenade ljubavnim maratonima i strastvenim poljupcima koje im Devica priredi. Šta više, u kasnijim godinama mogu postati pomalo i razvratni i nadoknaditi propuštene prilike iz mladosti. Jer mlade Device ne žele prolazne avanture, oni traže stabilnog partnera, ozbiljnu vezu i brak. Na žalost dešava im se da na ljubavnom polju ne bude onako kako su planirali.

Pedantnost traže i od svog partnera, a inače imaju visoke standarde kada traže dečka ili devojku. Žele kraj sebe nekog ko im je sličan, ozbiljan, obrazovan i ima određeni ugled. Kada im se neko udvara, skeniraju ga od glave do pete, traže mane ( koje inače vrlo lako uspevaju da nađu ).

U vezi mog biti teške i ljubomorne. Kod Device je problem što može da bude zatvorena, očekujući da joj partner pročita misli, umesto da kaže šta joj smeta. Da ne govorimo o tome što unapred osmišljava scenario koji se verovatno nikada nije ni dogodio, a Devica se ponaša kao da je sve istina. Samo ako uspe da se izdigne iznad sebe i ostvari normalnu komunikaciju sa partnerom, Devica može imati srećnu vezu.

Inače su verni kao partneri, posvećeni svom supružniku, kojem vole da ugode.

Devici odgovaraju Bikovi, Jarčevi, Ribe, čak i Škorpije. Ako se neki aspekti poklope, i Blizanci mogu doći u obzir, jer je Merkur vladalac oba znaka. Sa Strelcem može imati nezaboravnu avanturu, ali ne i stabilnu vezu.

 

Zdravlje

Trude se da ne preturuju u konzumiranju hrane i pića, vode računa šta im odgovara a šta ne, ali imaju i drugu stranu – opterećenost potencijalnim zdravstvenim problemima. Reuma, cirkulacija, sitne kosti i čula nalaze se na listi naojosetljivijih zdravstvenih tačaka.

Zbog preterane anksioznosti i razmišljanja unapred o stvarima koje se još nisu ni dogodile, Devica ima slab nervni sistem, što se može odraziti i na organe za varenje. Predlaže im se da dovedu svoj um pod kontrolu, nekim metodama poput treninga, joge, meditacije ili šta im već odgovara.