Devica

23. avgust – 22. septembar

 • Period: 23. avgust – 22. septembar
 • Kvalitet: promenljiv
 • Element: zemlja
 • Polaritet: negativan
 • Vladalac: Merkur
 • Prirodni znak: šesta kuća
 • Suprotan znak: Ribe
 • Ključna reč: praktičnost
 • Osnovna fraza: ja analiziram
 • Grafički znak: grčka reč za devicu
 • Dobre osobine: preduzimljiv, studiozan,metodičan, analitičan, precizan, human, perfekcionista
 • Loše osobine: kritički nastrojen, cepidlaka, sklon melanholiji, egocentričan, preterano pedantan, u strahu od bolesti i siromaštva, skeptičan

Devica

Horoskopski znak Devica

Šesti znak zodijačnog kruga zemljane prirode simboliše stabilnost, sigurnost, preciznost, racionalnost i potrebu da sve provere kako bi što manje rizikovali. Najbolje se osećaju kada imaju sve pod kontrolom, odnosno kada se situacija razvija u okvirima onoga za šta su se pripremili i šta su organizovali. Nisu na sigurnom tlu gde ima elemenata rizika, kada nema poštovanja reda i pravila, ako moraju da improvizuju. U određenim situacijama, bilo poslovnih ili privatnih sfera života, prethodno navedene osobine devica izuzetno visoko se kotiraju i daju im bolje predispozicije za uspeh, ali ako ne uspeju da to doziraju onda odlaze u krajnost i postaju opterećeni detaljima, potrebom za proverom, teško se opuštaju i smaraju sebe i okolinu. Dakle, jedan od osnovnih zadataka većine predstavnika ovog znaka jeste da nauče da prave selekciju uočenih detalja na važno i manje važno, kako bi sebe i druge rasteretili. Glava im je centar svega, imaju izraženu potrebu znati, razmisliti, realnim i logičnim činjenicama sve objasniti, pa kada u tim namerama uspeju blistaju, ali ako to ne urade u dovoljnoj meri ostaju zatvoreni, povučeni i najčešće sa strane posmatraju, teoretišu i povremeno kritikuju. Zbog toga nisu baš omiljeni, pre svega kod onih osoba koje vode impuls i adrenalin kroz život, ali su veoma zahvalni kada treba proveriti i saznati detalje koji nisu dostupni većini.

Iako po prirodi olako ne menjaju stavove, silne kombinacije i kalkulacije koje forsiraju u svojoj glavi često ih dovode u poziciju da se rasplinu i „pomalo pogube“ pa onda izgleda kao da manipulišu ili baš i ne znaju šta hoće. Zbog rođene preciznosti sposobni su da pamte više i duže od drugih, pa je stvar mudrosti ne obećavati im previše jer neispunjena obećanja ne zaboravljaju, čak mogu biti i „mala zlopamtila“. Device uglavnom stoje iza svojih obećanja a kada nešto ne mogu da ispune najčešći argument im je objašnjavanje do sitnih detalja kako bi našli makar delimično opravdanje. Bolje od ostalih se snalaze u organizaciji i tehničkom povezivanju ljudi i tehničkih pomagala, odlično barataju velikim brojem detalja i profesionalno su uspešni u vođenju raznih evidencija.

Zbog njihove prirode odgovaraju im poslovi gde postoji hijerahija i često insistiraju na „slepom“ poštovanju argumenata i realnih činjenica. Ne vole mnogo da menjaju profesionalna zanimanja, ali često imaju više sfera interesovanja i hobija, dobri su činovnici i stabilne karike institucionalnih sistema: škola, opština, bolnica, vojske, milicije. U sferi ljubavi teže sigurnosti i preciznosti, drugim rečima teško se opuštaju i prepuštaju drugima, noga im je uvek blizu kočnice. Vernost i posvećenost su izražene pozitivne osobine ali ukoliko ne nauče da smanje kombinovanje i proveravanje sitnica postaju naporni, kruti i teški za partnerstvo u ljubavi. Treba im dosta vremena da se nakane da bilo koji korak preduzmu, a kada ga naprave onda ne vole da olako menjaju, pa su najčešće akteri manjeg broja veza koje duže traju. Dobro se snalaze i kada su sami, ne žure i ne ulaze u brak reda radi, mada često mešaju ljubav i emocije sa posvešćenošću i brigom prema drugoj strani. Nemaju lpše predispozicije za decu, čak su vrlo uspešni u radu sa drugim mališanima, ali prema svojim naslednicima znaju biti strogi, kruti i suočavaju se sa poteškoćama u pokazivanju nežnosti.

Trude se da ne preturuju u konzumiranju hrane i pića, vode računa šta im odgovara a šta ne, ali imaju i drugu stranu – opterećenost potencijalnim zdravstvenim problemima. Reuma, cirkulacija, sitne kosti i čula nalaze se na listi naojosetljivijih zdravstvenih tačaka.