Astroportret Ribe – Gabrijel Garsija Markes

Gabriel Garcia Marquez 2009

Za najtipičnije predstavnike astrološkog znaka Ribe važi konstatacija da su najveće sanjalice i maštari Zodijaka, odnosno kad god im neka surova realnost ne odgovara, pobegnu u svet snova i priviđenja i tako egzistiraju u nekoj vrsti paralelnog univerzuma. Na drugoj strani skloni su da duboko i dugo pate, i fizički i naročito emotivno, pa je onda u (ne)svesnom traženju kompromisa izmišljen model „magični realizam“. Možemo ga sresti i primeniti u raznim životnim sferama, ali se prvenstveno odnosi na polje književnosti, koje inače pruža neograničeni prostor za snove i maštanja.

Kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes svakako pripada grupi najvećih svetskih imena pisane reči, mnogi ga nazivaju osnivačem magičnog realizma, koji razobličuje mitove i magiju, ali se hvata i u koštac sa surovom realnošću.

Snovi, mašta, književna dela

Gabrijel Garsija Markes rođen je 6. marta, 1927, u Kolumbiji, u astrološkom znaku Riba sa podznakom u Biku. Već letimičan pogled na njegovu natalnu kartu ukazuje na prirodni dar za sanjarenje, maštanje ali i filozofsko sagledavanje i tumačenje života.

Na jednoj strani Merkur (glava, racio, pisanje) u Ribama dali su mu nesagledive mogućnosti da plovi okeanima mašte, tražeći odgovore na neka suštinska životna pitanja poput ljubavi i vere, a na drugoj strani zbog pozicije Meseca u znaku Ovna i još u 12. polju, dobio je izraženu predispoziciju da sve oko sebe doživljava empatijski veoma intenzivno i duboko, čak sa jakim elementima intuicije i proviđenja.

Sve je to na divan način pretočio iz glave u delo napisavši par bisera svetske književnosti: Ljubav u doba kolere, Pukovniku nema ko da piše, Sto godina samoće, zbog čega je na kraju i dobio Nobelovu nagradu kao najveće planetarno priznanje. Veoma specifična konjukcija Urana i Merkura u znaku Riba ukazuje na potencijalnu briljantnost ideja i misaonih tokova, koji često idu ispred vremena i aktuelnog trenutka življenja.

Zbog toga Markesa i njegova dela nije lako zavoleti na prvu loptu i prvo čitanje, ali ingenioznost njegovog književnog stvaralaštva morala je pre ili kasnije doći do izražaja i popularnosti na svetskom nivou, jer već pomenutu spregu Urana i Merkura ima u 11. polju, gde su se još smestili i natalno Sunce i Jupiter, inače simbol sreće, slave i priznanja. Mada su mnogi skloni mišljenju da će tek buduće generacije bolje valorizovati njegov stvaralački opus.

Ograničenja, slabosti

Po nepisanom pravilu uz genijalne umove često idu brojna ograničenja u realnom životu, koja ih ne mogu sprečiti da dosegnu zvezdane visine, ali uz dosta patnje i bola kao nekakav balans za vanserijske talente i predispozicije. Sve prethodno pomenuto možemo prepoznati u natalnoj karti i dobiti potvrdu u realnom životu ovog kolumbijskog književnika.

Astrološki su posebno indikativni pozicija Saturna u 8. polju i naglašena 12. kuća sa Mesecom i Venerom u njoj.Dvanaesto polje ukazuje na najrazličitiju formu strahova, fobija i animoziteta, pa se tu mogu naći odgovori zašto je Markes bio prilično stidljiv, pre svega u ljubavnom životu (Venera u 12. polju u Ovnu), pa je kažu svoju buduću suprugu upoznao veoma rano u bio joj veran do kraja života.

Osim toga izražena empatija na jednoj ali i preuveličani emotivni doživljaji (Mesec u Ovnu) objašnjavaju razočaranja i situacije u kojima je patio i trpeo psiho – fizičke bolove. Zbog položaja Saturna u 8. kući rođen je sa svešću da postoje brojna ograničenja koja treba tokom života da prevazilazi, vrlo nezgodan aspekt – opozicija Saturna i Marsa daje osnovu za bolesti koje mogu životnu energiju dovesti do presahnuća.

Fizička ograničenja i ozbiljne bolesti uspeo je da nekako prevaziđe i da doživi duboku starost (umro je u 87. godini života) a razni strahovi i emotivno razočaravajući događaji kao da su još više uvećali dar za pisanjem. Uostalom, brojni su primeri vrhunskih umetničkih dela koja su nastala u vremenu patnje i bola, a Gabrijelu Garsiji Markesu, na radost širokog čitalačkog auditorijuma, taj deo života poslužio je kao snažna inspiracija da napiše briljantna, svetski priznata književna dela.

Autor: Toni B

Image by: By Festival Internacional de Cine en Guadalajara – Gala_Ianugural 022, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7065351