Vaga

23. septembar – 22.oktobar

 • Period: 23. septembar – 22.oktobar
 • Kvalitet: kardinalan
 • Element: vazduh
 • Polaritet: pozitivan
 • Vladalac: Venera
 • Prirodni znak: sedma kuća
 • Suprotan znak: Ovan
 • Ključna reč: harmonija
 • Osnovna fraza: ja odmeravam
 • Grafički znak: terazije
 • Dobre osobine: društven, ljubazan, nepristrasan, sklon umetnosti, diplomata, ubedljiv, druželjubiv
 • Loše osobine: kolebljiv, neodlučan, apatičan, lako odustaje

Vaga

Horoskopski znak Vaga

Najkreativniji i najljubazniji znak zodijačnog kruga, kardinalne vazdušaste prirode, primarno simboliše sve fine i kulturne segmente života uz partnerske odnose, javnost i težnju harmoniji. Naravno da nisu i ne mogu biti sve vage kreativne, niti je umetnost pod obavezno u njihovim sferama interesovanja, ali je većina tipičnih predstavnika ovog znaka rođena sa smislom za lepo i kreativno, pa ako se lično i profesionalno ne angažuju onda to rade makar kroz razne vidove hobija. Konstruktivno kreativan um koristi im da budu uspešni na poljima ulepšavanja ljudi ili prostora, ideja im nikada ne nedostaje ali realizacija nije baš na istom nivou.

Vaga je jedini astrološki znak mrtve prirode (najčešće su reakcija na nečiju akciju), pa im znatno bolje idu planiranje i kombinovanje dok su za realizaciju potrebni pomoćnici, produžene ruke, što ih donekle dovodi u situaciju zavisnosti, tačnije rečeno nesamostalnosti. Sposobni su da razmišljaju i rade na paralelnim kolosecima, skloni da prave digresije i u nameri da sve postave na najbolje moguće mesto povremeno odlaze u krajnost koja se zove neodlučnost. Tražeći idealno rešenje (sve ovce na broju i vuci siti) razmišljaju i proveravaju duže od prosečnog čoveka a kada dođe trenutak za odluku nastaje problem i onda se loptica prebacuje na tuđi teren, da neko drugi preuzme tu odgovornost. Koliko dobro se snalaze na kreativno ideološkim poljima toliko im nedostaje praktičnosti za uobičajene svakodnevne situacije. Vole i dobro se snalaze u svim vidovima kreativnog izražavanja i korišćenja energije, koja im nije problem ali po nepisanom pravilu više od drugih je rasipaju onako uz put, na nesvesnom nivou. Ako se uzmu u obzir oni osnovni klasični parametri , vage su veoma skladne proporcionalne građe, prijatnog izgleda, ponekad pasivni i malo hladniji na prvi pogled. Kao da sve rade onako rutinski u rukavicama, bez previše unošenja ličnih emocija. Zbog toga se izuzetno dobro snalaze u diplomatiji (raznim dogovorima i pregovorima) kada na tehnički način zastupaju tuđe interese ili kada su im ciljeva od opšteg značaja.

Vole pravdu i čiste odnose, ne osećaju se prijatno u mutnim situacijama i poslovima na granicama zakonske regulative, gde ima potencijalne agresije i verbalnog nasilja. Imaju polivalentan um, više sfera interesovanja i tokom radnog veka ne beže od profesionalnih promena. Nisu u top pet najvećih materijalista zodijaka ali vole lepe i luksuzne stvari (bilo da je reč o garderobi ili kučnom ili profesionalnom okruženju) što ih dovodi u situaciju da više troše od proseka i da nemaju ni tu elemente praktičnosti.
Partnerstvo i zadovoljstvo u ljubavi im dosta znači, često se kaže da im je ta duševna hrana podjednako važna kao ona prava, ali eto još jednog polja gde povremeno fali energije, direktnosti, žestine. Ljubav doživljavaju na visoko duhovnom nivou, često je ne razlikuju od drugih nežnih osećanja i zaljubljenosti, pa ako se na neki način ne spuste na zemlju, veći deo života ostanu nedorečeni u stalnoj potraži za savršenim partnerskim odnosima. Iako nisu u vrhu liste prevara i preljube, vole da flertuju i to im ide od ruke i veoma često im život nudi partnerstva sa mlađim osobama.

Životni moto da sve drže u ravnoteži i da ne preteruju ni u čemu, pokušavaju da primene i na konzumiranje hrane i pića, pa tu nemaju bitnijih problema. Reakcije kože im zadaju određene zdravstvene poteškoće, a na listi osetljivih tačaka nalaze se još: pluća, grudi, donji deo leđa, kukovi.