Astroportret Škorpija – Bora Đorđević (Riblja čorba)

Bora_Djordjevic

Osmi astrološki znak – Škorpija, simboliše veliku količinu i još veću koncentraciju energetskog naboja koji se u životu manifestuje na različite načine i praktično u svim sferama. Simboli koji se povezuju sa ovim sazvežđem Zodijaka: tajne i misterije, strast i seksualnost, rizik, opasnost i regeneracija, češće nego kod drugih, mogu se prepoznati u životima osoba rođenih u znaku Škorpije. Uz sveprisutnu harizmu koja je neizostavni pratilac svega prethodno navedenog, kod Škorpija praktično nema sredine, uglavnom vrlo blisko koketiraju sa graničnim područjima i često prelaze zamišljene linije. Zbog toga su njihove životne priče veoma sadržajne i daju dosta materijala za raznovrsne analize, a jedan od dobrih primera za to je muzičar Bora Đorđević, frontmen rok grupe Riblja čorba, rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku, sa astrološkom kombinacijom Škorpija – Vaga.

Talenti, umetničke sklonosti

Popularni Bora čorba predstavlja dobar primer nadarene osobe za više umetničkih pravaca, od kojih vredi posebno izdvojiti muziku i poeziju. Položaj Ascedenta u Vagi i položaj njenog vladaoca Venere u Strelcu otkrivaju osnovne kreativne nazore, koji se po nepisanom pravilu pokazuju na više načina. Muzika je u Borinom životu prisutna od rane mladosti, kraće epizode u nekoliko sastava sredinom sedamdesetih godina bile su samo najava najkonkretnijeg stvaranja muzičkog opusa u rok grupi Riblja čorba, koju je osnovao 1978. godine. Iz tog početnog sastava više članova je krenulo samostalnim putem, ostvarivši zavidne profesionalne karijere, uz manja ili veća odstupanja od startnog muzičkog pravca. Bora Đorđević je takođe tokom vremena napravio određene korekcije u odnosu na primarna muzička ubeđenja, ali je ipak u najvećoj meri ostao dosledan sebi. Futurističkog usmerenja (Venera u Strelcu) sa direktnim i ponekad preiskrenim pokazivanjem ličnih osećanja (Mesec u Ovnu), jedan od najpoznatijih čačanskih umetnika, svojom muzikom je pronalazio put do mladih naraštaja, smelo nagoveštavajući buduće događaje. U tom kontekstu vredno je napomenuti izuzetan dar za pisanu reč, prozu i naročito poeziju. Uostalom, autor najboljih tekstova numera koje inače u svom repertoaru ima Riblja čorba jeste upravo njen lider. Počev od divnih balada čije reči diraju najdublje ljudske emocije, pa do provokativnih tekstova tipičnih za rok muziku. Sve je to želeo i na zavidan način uspeo da podeli sa brojnom publikom (Mesec u sedmom polju) ali i da kanališe kroz više tekstova i pesama napisanih za druge muzičke poslenike.

Trajnost, sarkazam, rizik

Između ostalog, zahvaljujući škorpionskoj neiscrpnoj energiji, najboljoj moći regeneracije i izdržljivosti (Mars u Jarcu),  Bora Đorđević dugo traje i stvara na muzičkoj sceni već više od četiri decenije, a najviše od njegovog voljnog momenta zavisi koliko će to još raditi. Hrabrosti da direktno i oštro kaže šta misli, bilo samo verbalno ili upakovano u muzička dela, nikada nije nedostajalo (Sunce u prvom polju, Merkur u Škorpiji), ali sa onom neminovno visokom cenom na kraju životne balade. Navikao da vuče i vodi, pa makar išao sam bez ičije podrške, često je upado u konfliktne situacije i bio meta (ne)opravdanih kritika, što ga je na kraju koštalo i dosta na polju zdravlja. Međutim, teško da je moglo biti bitno drugačije, sa blagim i neutralno preovladajućim tonovima u životu i muzičkom stvaralaštvu. Naprotiv, sarkastičan smisao za humor (tako tipičan za Škorpije), sa oštricom kao ivica žileta na koju se sam više puta posekao, e to je mnogo logičniji put, kojim ovakve osobe najčešće prolaze kroz život. Uz sve liderske predispozicije (Sunce u prvom polju), visok prag trpnje i hrabrost na granici razumnog (Mars u Jarcu, Mesec u Ovnu), dodajmo i sklonost riziku i odlukama koje se kose sa opšteprihvaćenim logičnim rasuđivanjem (Merkur u Škorpiji), što se pokazalo na brojnim primerima, bilo da je reč o materijalnoj, praktičnoj ili umetničkoj sferi života. Položaj Saturna u blizini Ascedenta i nezgodan, oštar aspekt (opozicija) sa Mesecom, ukazuju na prilično velike poteškoće i žrtve na putu ka pronalaženju adekvatne harmonije i sreće u privatnom životu. Ali Škorpije nikada, ili tačnije retko kada odustaju od svojih ciljeva, bez obzira na to koliko je ponekad skupa cena. Za to je muzičar Bora Đorđević odličan primer.

Bora je napisao čuvenu pesmu „Pogledaj dom svoj anđele“ koja se nalazila na albumu „Istina“ koji je posle odbijanja zagrebačkog Jugotona da ga izda zbog ove i još par pesama, izdao beogradski PGP RTB 1985 godine. Ova pesma se smatra jednom od najboljih sa jugoslovenske rok scene, a 1987 godine MTV je  predstavljajući  najuspešnije bendove sveta, prikazao  i spot „Pogledaj dom svoj anđele“, kao prvi sa Balkana.

Poslušajmo ovaj hit koji će živeti još mnogo, mnogo dugo.