Kvadrat Saturna i Urana po treći put u 2021. – Ništa nas ne sme iznenaditi

planets jupiter saturn uranus and neptune

Već smo imali prilike da se tokom ove godine dva puta sretnemo sa ovim vrlo nezgodnim i nepovoljnim aspektom, a sada nas očekuje i treći susret. Kada su kvadrati dva nebeska tela u pitanju to je uvek nagoveštaj otežavajućih okolnosti, prepreka,  a manifestacije zavise od toga koje dve planete ga formiraju, pa samim tim od toga zavisi i intenzitet preokreta nekih događaja ili pojava. Promene su neminovne i to je cela poenta priče. Trenutno Saturn tranzitira znakom Vodolije, i ovih dana se nalazi u kvadratu sa Uranom koji tranzitira znakom Bika. Egzaktno će se ove dve planete naći pod uglom od 90 stepeni, ili prostije rečeno biti u kvadratu oko 24.12.2021.

Već znamo da Saturn simboliše: tradiciju, klasiku, ustaljene tokove, formalnosti i pravila, ograničenja i plaćanje kazni, ali i učenja lekcija i izvlačenje pouka, i on je spor. Na drugoj strani sa Uranom se povezuju sva tehnička i ostala moderna dostignuća, nove tehnologije, futuristički pogled na život, sve što je originalno i nekonvencijalno, pomeranje granica i razbijanje tabua, vizije, i on deluje iznenada, kada se najmanje nadamo. Reč je dakle o sukobu dve vrlo moćne i suprotstavljene energije.

Svaki izazov, pa i ovaj ima svoje dobre i poučne strane, ali i one loše i takođe poučne strane.

Pozitivne strane ovog aspekta su jačanje humanih inicijativa, ekoloških akcija, buđenje ljudske svesti o značaju prirode i poštovanju njenih zakona, menjanje sistema vrednosti koje su uveliko poremećene.  Ove inicijative trebalo bi da predvode pre svega mladi ljudi, energični, sa jasnim vizijama budućnosti koja će biti okrenuta čoveku kao humanom biću i njegovoj svrsi postojanja.  U tome će im dosta pomoći poznavanje novih tehnologija. Pre svega ojačaće pokreti za očuvanje vazduha, ali i biljnog i životinjskog sveta. Borba protiv lažnog morala i poremećenih sistema vrednosti takođe bi trebalo da naiđe na jednu veliku i konkretnu organizovanu akciju širom planete, jer ovo je globalni aspekt koji ne dotiče samo pojedinca.

Od lošijih strana možemo očekivati probleme u saobraćaju, i to pre svega u telekomunikacijskom, ali i u vazdušnom. Nisu isključeni određeni kvarovi ili iznenadni padovi servera kod velikih provajdera informacija, medija, društvenih mreža, banaka, ali i nezgode u vazdušnom i drumskom saobraćaju. Po koji jači zemljotres i vremenska nepogoda, mogli bi da nas podsete koliko smo stvarno moćni i koliko vladamo prirodom, i koliko možemo predvideti njene reakcije. Dosta toga direktno će biti čovekova krivica.

Ovaj kvadrat je već aktuelan i trajaće narednih nekoliko nedelja.