Astroportret Lav – Robert de Niro

RobertDeNiroTCLChineseTheatreJan2013

Tražeći pogodnu osobu rođenu u astrološkom sazvežđu Lava nailazimo ne veliki broj potencijalnih kandidata koji su tipični predstavnici ovog vatrenog, fiksnog znaka Zodijaka. Veoma uspešni u onome što rade, planetarno poznati i priznati, sa izraženom dozom uživanja u pažnji i popularnosti, kao i u životnim zadovoljstvima. Od brojnih potencijanih kandidata prvenstveno iz sfere javnog života, odlučili smo se za astro portret Roberta de Nira, jednog od najboljih svetskih glumaca poslednjeg kvartala 20. i početka 21. veka. Na osnovu dostupnih podataka Robert de Niro je rođen 17. 8. 1943 godine u Bruklinu, oko 3 sata posle ponoći, i prema tome ima astrološku kombinaciju Lav – Rak, sa nekoliko jasno naznačenih osobina svog matičnog znaka i predispozicija koje iskaču iz tog prepoznatljivog klišea.

Blistava svetla životne pozornice

Na prvi pogled ovaj harizmatični filmski umetnik nema previše nebeskih tela u Lavu, osim natalnog Sunca tu su još Jupiter i Pluton, ali i to je dovoljno da ukaže na njegovo dobro i prirodno ponašanje kada su svetla reflektora uperena u njega. To se naročito osnosi kada se nađe u epicentru zbivanja pod plaštom kreativnih i umetničkih sklonosti. Jer od momenta rođenja Robert de Niro je okružen umetnošću, počev od oba roditelja koji su se bavili slikarstvom i vajarstvom, preko njegovih višestrukih talenata: muzika, gluma, produkcija, pa do vrlo dobrog snalaženja i veštog komuniciranja sa medijima i javnošću uopšte. I sve prirodne tipične lavovske predispozicije ovaj rođeni Njujorčanin uspeo je da fino plasira tokom svog života i valorizuje na prilično visokom nivou. Naime, osim uživanja u planetarnoj popularnosti i slavi, Robert de Niro ima i dodatne simbole hedonizma (Mars u Biku), ali sve to nekako ipak dozirano bez velikih skandala koji inače često prate ovakve osobe. Bitno je naglasiti da je svetsku slavu stekao pre svega izrazito karakternim ulogama u filmovima za sva vremena poput: Kum (dva), Taksista, Lovac na jelene, Kazino, Dobri momci, Razjareni bik, i za sve to je nagrađen sa po dva Oskara i Zlatna globusa, praktično najveća priznanja u svetu filmske umetnosti. Uz sve briljantne glumačke perfonmanse njegovu lavovsku prirodu potvrđuje i logično vidljiva teatralnost i lakoća nametanja sebe i sopstvene energije drugima, tako da suštinski najmanje ima onih koji su neutralnog stava prema njemu, ili ga zaobilaze u širokom luku ili ga vole do obožavanja (mladi glumci vrlo često pokušavaju da kopiraju njegove pokrete i način umetničkog izražavanja), sa naglaskom da je ovih drugih znatno više. Uostalom tu harizmatičnost (Pluton u Lavu) potvrđuju i sjajne role iz kriminalnog i problematičnog miljea, koje Lav prezentuje na način – bez gnušanja, sa oreolom simpatičnosti. Svakako da nije beznačajno dodati i da je bilo neminovno sve to fino naplatiti sa jakim astrološkim drugim poljem (Sunce, Jupiter i Pluton u njemu).

Senzibilitet i skrivena strana ličnosti

Potpuno je logično da svako ima i onu drugu stranu života i ličnosti koji nisu tako lako vidljivi, tačnije manje ili više su skriveni od očiju javnosti. Što je osoba popularnija onda je sasvim razumljivo da je teže sve to držati pod kontrolom, a posebno nije lako pripadnicima zodijačnog sazvežđa Lava. Natalna karta Roberta de Nira ukazuje na neke nejasnoće i moguće zablude povezane sa detinjstvom i najbližim licima (Neptun u četvrtom polju i Mesec u Ribama), što se manifestovalo kasnijim otkrivanjem homoseksualnih sklonosti njegovog oca. Veoma izražen senzibilitet (Ascedent u Raku, Mesec u Ribama) tipični Lavovi vrlo često pokazuju dramatičnim scenama i (ne)svesnim melodramatičnim ponašanjem u važnim životnim situacijama. U slučaju ovog velikana svetskog glumišta to se nije ekstremno pokazalo, zbog kanalisanja najvećeg dela osećanja u smeru kreativnog stvaranja i dobre kontrole sopstvenih postupaka (Merkur i Venera u zemljanoj Devici). Položaj astroloških simbola komunikacije i organizacije, kao i talenta i kreativnosti u znaku preciznosti i detalja, na drugoj strani ukazuje na lepe predispozicije da se jedan Lav odlično snađe i sa druge strane kamere, na mestu gde nije u epicentru aktuelnih zbivanja. Takva konstelacija nebeskih tela u momentu rođenja, dala je životu i umetničkom opusu Roberta de Nira još jednu dodatnu dimenziju, koja se pokazala kroz kvalitetne medijske produkcijske projekte, ali i doprinela ublažavanju lavovske, često iritantne energije, odnosno da sve to uglavnom bude sveopšte prihvatljivo za većinu poznavalaca njegovog životnog puta.

Autor: Toni-B.