Svetski dan muzike, početak leta, astrološkog znaka Raka i grupa QUEEN – 21. Jun

muzika

21. juna počinje leto, dan je najduži, i astrološki ulazimo u sazvežđe Raka. Ovaj dan je i dan kada se u više od sto zemalja sveta obeležava Svetski dan muzike. Ideja je nastala 1976 u Francuskoj, na predlog jednog američkog muzičara, kojie je radio na francuskom radiju, da se celu noć sluša muzika u znak obeležavanja početka leta i najdužeg dana u godini. Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982 u Parizu. Inače, muzika može se slobodno reći ima lekovito dejstvo, a to dokazuju i brojne naučne studije koje se poslednjih decenija sprovodee u svetu ali i kod nas, ali o tome ćemo pisati u nekom od narednih tekstova.

Naš izbor pao je na grupu Queen i posebno legendranog višestruko talentovanog umetnika, pevača Fredija Merkjurija, koji je po mnogo čemu obeležio čitavu noviju muzičku epohu, i posato legenda na koju se i danas mnogi muzičari ugledaju. Rođen je 5. septembra 1946 g u Zanzibaru (Devica u horoskopu), detinjstvo je proveo u Indiji, a 60-ih godina se sa porodicom presselio u London, gde će i otpočeti svoju karijeru i formirati grupu Queen. Još u detinjstvu je pokazivao veliko interesovanje za muziku, slušao je po celi dan, naučio je da svira klavir, sintisajzer, svirao je i gitaru mada retko na koncertima, i bavio se i pisanjemm pesama. Njegove najpoznatije  su pesme čuvena : Bohemian Rhapsody, zatim Killer Queen, Somebody to love, Don `t Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love, We Are  The Champions…

Istorijski singl pripada pesmi Bohemian Rhapsody koju su objavili 1975 godine iz više razloga. Kao prvi to je najduži singl koji je dospeo na vrh top lista u Americi i Engleskoj ( traje nešto manje od 6 minuta ). Interesantno je i to, da u početku niko sa obe strane kontinenta nije hteo da pušta ovu pesmu. Takođe smatra se da je snimak ove pesme preteča budućih video spotova. Ostaće upamćen kao pevač izuzetnih glasovnih mogućnosti,imao je raspon glasa od četiri oktave, i dan danas je predmet razmatranja naučnika, ali i po svojim ekstravagantnim nastupima.

Studirao je umetnost i dizajn i sam je osmislio grb grupe Queen koji je veoma interesnatan. Naime, grb se sastoji od Zodijačkih znakova članova benda: dva Lava koja predstavljaju Džona Dikona I Rodžera Tejlora, Raka Brajana Meja i dve vile kao njegov zodijački znak Device. Slovo Q kao simbol krune i naravno ptica  Feniks kao simbol regeneracije i zaštite.

qlogo

Umro je 24. novembra 1991 godine i mi u znak sećanja na njega slušamo čuvenu Bohemian Rhapsody – po mnogima jednu od najboljih pesama svih vremena.