Podznak u Horoskopu (Natalnoj karti)

nat karta kuce

Znak ili Sunčev znak i Podznak  ili Ascendent su dva elementa koja su ključna i potrebna astrologu pri analizi vaše natalne karte. Šta je šta?

Znak (Sunčev znak)

Predstavlja poziciju Sunca u trenutku vašeg rođenja. To je onaj odgovor na pitanje “Šta si u horoskopu?“,  i to nam daje naš datum rođenja. Sunčev znak je važan jer govori o našoj osnovnoj ličnosti, našim karakteristikama, preferencijama i kako se izražavamo. Međutim, važno je napomenuti da Sunčev znak predstavlja samo jedan deo naše natalne karte i ne govori celu priču o našoj astrološkoj ličnosti. Zato moramo da znamo tačno vreme  i mesto rođenja, a ono nam daje šta smo u podznaku.

Podznak (Ascendent) -AC

Predstavlja znak koji se uzdiže na istočnom horizontu u trenutku našeg rođenja. On igra ključnu ulogu u određivanju našeg fizičkog izgleda, stila, načina izražavanja i prvog utiska koji ostavljamo na druge. Podznak takođe igra značajnu ulogu u određivanju astroloških kuća u našoj natalnoj karti, što odražava različite aspekte našeg života, kao što su karijera, odnosi, porodica, itd. Podznakom počinje prva kuća u našoj natalnoj karti.

Dakle, dok je Sunčev znak važan za razumevanje naše osnovne ličnosti, podznak pruža dodatne informacije o tome kako se ta naša ličnost manifestuje u spoljnom svetu i kako nas drugi ljudi percipiraju, kakav to utisak ostavljamo kada nas neko upozna.

Oba ova elementa, zajedno sa ostalim planetarnim položajima u našoj natalnoj karti, zajedno čine jedinstvenu astrološku sliku naše ličnosti. Ovde takođe dajemo odgovor na često postavljeno pitanje “da li je tačno da posle 27. godine prevlada podznak?“, odgovor je ne. Svaki element natalne karte, uključujući Sunčev znak, Mesec, podznak i položaj planeta, ima svoj uticaj na nas tokom celog života. Odrastanje, iskustva, učenje i lični razvoj takođe imaju veliki uticaj na to kako se osoba manifestuje i kako koristi energiju svoje natalne karte. Takođe, tranzitne planete i drugi astrološki faktori igraju ulogu u dinamici natalne karte tokom celog života, što astrologiju čini fascinantnim alatom za samoproučavanje i razumevanje.