Tranzit Marsa kroz sazvežđe Bika – period turbulentnih dešavanja

mars bik

Početkom ove godine, tačnije 7. Januara, Mars je ušao u sazvežđe Bika i tranzitiraće kroz ovaj znak sve do početka Marta, preciznije do 3. Marta. Osnovna tumačenja ovog astrološkog događaja nemaju neku posebnu težinu, ali ono što iziskuje ekstra analizu jesu aspekti koje će Mars graditi sa drugim nebeskim telima tokom boravka u Biku. Pomenutih aspekata ima više, a među njima tri zavređuju posebnu pažnju: prvo-konjukcija Marsa sa Uranom, pa onda-dva kvadrata, sa Saturnom i Jupiterom, koji se nalaze u Vodoliji. Specifična energija koja se povezuje sa prethodno navedenim planetama i oštrina aspekata najavljuju bitna dešavanja sa razornim posledicama, kako na zemlji, tako i u vazduhu.

Adrenalin i veliki energetski naboj

Sve što se dešava u astrološkom znaku Bika na određeni način povezano je sa tlom, zemljom, onoj po kojoj hodamo i na kojoj živimo. Adrenalin i veliki energetski naboj koji sobom nosi Mars dovoljan je da nagovesti poneko klizište, urušavanje tla, ali sve to, ipak, ne mora imati težinu elementarne nepogode ili prirodne katastrofe. Međutim, kada se tu umeša Saturn, kao sada, pod veoma nezgodnim astrološkim uglom od devedeset stepeni, onda su tu dejstva mnogo razornija, posledice znatno veće i cena u raznim vidovima mnogostruko uvećana, kako u ljudskom, tako i u materijalnom smislu. Nažalost, potvrdu imamo u razornim zemljotresima širom planete (Hrvatska, Indonezija, Čile), sa ogromnom materijalnom štetom i brojnim ljudskim žrtvama. Bilo bi lepo da su nevolje te vrste okončane, ali sve do kraja Februara vrlo je realno očekivati još podrhtavanja tla, na starim ili novim lokacijama, nadajmo se sa što manjom štetom. Da okolnosti budu još kompleksnije pobrinula se konjukcija Marsa sa Uranom, planetom sa kojom se povezuju nagli zaokreti i nepredvidivi energetski preokreti, tehnika, avioni i ostala leteća sredstva. I opet, već pomenuto ukrštanje Marsa i Urana u kvadratu sa Saturnom, ukazuje na povećane izglede za nesreće u avionskom, kako civilnom tako i vojnom saobraćaju. Nažalost, i tu već imamo nekoliko potvrda da oštri aspekti rade, a tehnički detalji letelica zakazuju. Nema mnogo prostora za mudrovanje, već upozorenje za nadležne i kompetentne da budu oprezniji nego ikada, povećaju nadzor i kontrolu i tako daju svoj doprinos da krajnje posledice budu što manje.

Veze i brakovi na velikim iskušenjima

Dileme nema da Mars svojim simboličnim uticajem budi sva čula i pokreće neke usporene energetske tokove. Kada dodamo da se to u ova nepuna dva meseca događa u čulnom i potencijalno hedonistički nastrojenom Biku, eto dosta prostora da se raspale strastvene mašinerije u glavi, ali i da se na delu vide uživanja i hedonizam u bezbrojnim varijantama. Na prvi pogled, sjajan period za sve one koji umeju i, pre svega, mogu sebi da priušte prepuštanje vrtlozima strasti. Ipak, upozorenja vrebaju sa svih strana. Uticaj Urana doprinosi gubitku neophodne kontrole, raznim eksperimentima i preterivanjima, a onda, tu je onaj najstrožiji sudija (Saturn) da sve to lepo, bez izuzetka naplati. Tako da će veze i vezice, ali i brakovi,  biti na velikim iskušenjima, odnosno samo oni najstabilniji partnerski odnosi imaju realne šanse da amortizuju sve potencijalne bočne udare. Neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko se u određenim situacijama upletu i razni vidovi nasilničkog ponašanja, zatim iznošenje u medijski prostor najprljavijih detalja partnerske intime, spletkarenje i pokretanje afera, naročito ličnosti koje su prepoznatljive za širu populaciju.

Problemi u globalnim komunikacijama

Uz sve prethodno, na površinu bi mogli da isplivaju problemi u funkcionisanju globalnih telekomunikacija, društvenih mreža i svih oblika elektronske komunikacije, kako privatne, tako i službene prirode. Drugim rečima, vrlo je realno da se razobliče brojni slučajevi ciničnog ponašanja „moćnika“, dvostrukih aršina i ugrožavanja privatnosti tzv. malih, običnih ljudi. Logično, biće pokušaja zataškavanja, ali tu je i Jupiter da svojom moćnom energijom simbolično doprinese širenju svih tajni po celoj zemaljskoj kugli.

Autor: Toni B.