Retrogradni Merkur u Vodoliji od 31.01. do 21.02.2021.

retrogradni merkur u vodoliji

Nova godina još se pošteno nije zahuktala a već se suočavamo sa jednim važnim astrološkim događajem – retrogradnim kretanjem Merkura. Sama retrogradnost ovog nebeskog tela nije ništa posebno, dešava se bar tri puta godišnje, pa ćemo tokom 2021. to imati prilike da vidimo još od kraja Maja do poslednje sedmice Juna, kao i od kraja Septembra do kraja druge dekade Oktobra. Međutim, ovo prvo ovogodišnje kretanje Merkura preko nebeskog svoda, od 31. Januara do 21. Februara, ima nekoliko specifičnosti na osnovu kojih se simbolična refleksija ovog događaja na našu planetu i živote ljudi može smatrati intezivnijom i jačom u odnosu na ostale.

Komplikacije u međuljudskoj i partnerskoj komunikaciji

Merkur je nebesko telo koje iz astrološkog ugla kontroliše polja razmišljanja, komunikacije, putovanja, raznih dogovaranja i pregovaranja, bilo da je reč o poslovnom ili privatnom delu ljudskog života, uz nadzor nad brojkama i podacima. Prva ovogodišnja retrogradnost Merkura biće kompletno u sazvežđu Vodolije, koja inače važi za zodijačno sazvežđe koje iskače u odnosu na ostala, pre svega po originalnosti, naglosti i neočekivanim preokretima.  Kada to spojimo sa ukrštenim jakim i oštrim aspektima koji inače već konsteliraju (Saturn i Jupiter u Vodoliji prave kvadrat sa Marsom i Uranom u Biku), onda eto perioda za veliku žurku sa neminovno velikim posledicama. Potrudite se da iskontrolišete i pojasnite svoje reči i postupke, pitajte za nejasnoće drugu stranu, ako želite što manje nesporazuma i situacija tzv. gluvih telofona. Ali, bez obzira na sve, brojni nesporazumi i pogrešno shvaćeno značenje reči i poruka doprineće najpre zatezanju, a zatim i pucanju konaca u raznim životnim sferama. Konkretnije – tipičnim Lavovima na udaru će prvenstveno biti partnerske veze i najintimniji deo života, kod većine Bikova i Devica na skeneru će se naći profesionalni segment i poslovna komunikacija, Škorpijama sledi pretres porodičnih odnosa, predstavnike Blizanaca i Strelčeva čekaju revidiranje i promene već dogovorenih putovanja,  najtipičnijim Jarčevima i Rakovima fokus bi trebalo da bude na sređivanju finansijskih nepravilnosti, dok će Vodolije zakačiti praktično po svim poljima, naravno različitim intezitetom.

Razotrkivanje tajni, promene sistema vrednosti

Po starom dobrom običaju (za nekoga baš i nije dobro), gde god Saturn uplete svoj uticaj, svođenje računa, podvlačenje crte i plaćanje cehova je neminovan epilog. Mars utiče na pojačavanje inteziteta svega i nagoveštava prave zemljotrese (kako bukvalno tako i u prenosnom smislu), a Jupiter ima ulogu da sve podigne na najviši nivo i simbolično doprinese širenju po svim planetarnim meridijanima. Dileme nema, tokom ovog retrogradnog kretanja Merkura možemo očekivati otežanu diplomatsku aktivnost na svim nivoima, uz veliku verovatnoću da na površinu isplivaju do sada skriveni detalji i tajne iz prethodnih komunikacija svetskih zvaničnika. Mediji su odavno ušli praktično u sve pore života prosečnog čoveka, a sada su velike šanse da se i tu obelodane razne manipulacije sa podacima iz ličnog i poslovnog života pojedinaca, tzv. običnih ljudi, dok se na drugoj strani može očekivati pucanje imaginarnih balona lažnog morala i standarda dvostrukih aršina. Potpuno logično, sve bi trebalo da bude prožeto otkrivanjem afera na najvišim svetskim nivoima. Vodolija inače simboliše čovečanstvo u njegovom najhumanijem obliku, a prva retrogradnost Merkura u 2021. godini može označiti početak dugog procesa resetovanja sistema koji su na razne načine većinu ljudske populacije dehumanizovali u prethodnom periodu. Za vraćanje u neku normalu, prilagođenu modernim vremenima i novim okolnostima, biće potrebno mnogo više vremena od dvadesetak dana, ali važno je da se aktivira inicijalna kapisla svetskih promena.

Author: Toni B.