Prelazak Saturna iz Jarca u sazvežđe Vodolije

Saturn

Još jedno od bitnih obeležja ove astrološke godine jeste izlazak Saturna iz znaka Jarca 23. marta i ulazak u sazvežđe Vodolije. Preciznije rečeno, to je prvi ovogodišnji prelazak ovog nebeskog tela iz Jarca u Vodoliju. Zbog retrogradne kretnje od sredine maja pa do sredine septembra ove godine, Saturn će se vratiti u svoje sedište, astrološki znak Jarca, pa će krajem godine, tačnije 19. decembra ponovo ući u Vodoliju, kroz koju će tranzitirati do proleća 2023. godine. Po nepisanom pravilu, za nijansu veću težinu ima ovaj prvi prelazak iz jednog u drugi znak, jer označava kraj jednog perioda i početak narednog. Simbolika prelaska Saturna iz jednog zemljanog, kardinalnog znaka Zodijaka u drugo vazdušno, fiksno sazvežđe, može se sagledati iz nekoliko uglova.

Prvi i nekako najvažniji je potencijalni „sukob“ tradicije i klasike, osnovnih obeležja Saturna kao vladaoca zemljanog Jarca sa jedne, i sa druge strane vodolijskih simbola – avangarde i nekonvencionalnosti. Na prvi pogled to izgleda kao nemoguća misija, odnosno teško je zamisliti krajnji rezultat, koji će nastati kao miks prilično suprostavljenih energetskih principa. I zaista, svega bi trebalo da bude u narednom periodu od tri godine, čitavo čovečanstvo bi moglo da doživi nekoliko ekstrema, od bolnog prizemljenja i podsećanja na ugrožene temelje civilizacije, pa do visokih naučno – tehnoloških uzleta. Tačno je da nema mnogo dodirnih tačaka između teške, kardinalne energije Saturna i vodolijske permanentne težnje za promenama i pomeranju granica. I to bi trebalo da bude ideja vodilja ljudskog roda, krupnim koracima grabiti napred u usvajanju novih tehnoloških znanja, ali uz poštovanje i čuvanje vitalnih izvora života u čijem je središtu – čovek. Naravno da nije realno da se sve kockice slože u naredne dve – tri godine, ali dosta toga bi moglo da se profiliše i makar postave okviri za sledeće mnogo duže periode. Dakle, mala je vajda od silnih „kosmičkih“ tehnologija ako nisu u službi pravog poboljšanja kvaliteta ljudskog života, drugim rečima ukoliko je veća šteta nego korist. Tu lekciju ljudski rod nikako da nauči onako kako treba, zbog toga dobija silne šamare, naročito u poslednjih 20-ak godina, pa eto prilike da se konačno dobije prelazna ocena. Uostalom kosmičke sile rade svoje, a na nama je da se pokušamo što bolje uklopiti sa ritmom takve energije, kako bi kolateralna šteta bila što manja. Na kraju krajeva, u kosmosu ništa nije izolovano samo za sebe, sve je nekako povezano, pa je tako Saturn u tradicionalnoj astrologiji vladalac Vodolije, a u novoj verziji je samo suvladalac (Uran je matična planeta). Eto dobre polazne tačka za svakoga od nas, u nameri da napravimo dobar miks opozitnih energetskih principa.

Prethodni deo priče odnosio se prvenstveno na globalne zadatke i ciljeve, Vodolija između ostalog simboliše čovečanstvo, ljude na najvišem mogućem nivou. Međutim ovaj astrološki znak povezuje se još sa principima humanosti, prirode i njenim fundamentalnim relacijama održivog funkcionisanja. E tu se nalazi drugi zadatak, samo sada pre svega čoveka kao pojedinca, da shvati suštinu bitisanja na ovoj planeti i bude u skladu sa njom. Konkretnije, to bi moglo da znači postavljanje na najviši nivo prirodnih zakona i njihovo poštovanje na pravi način, a ne kao sada pod senkom bezbrojnih licemernih postupaka i principa dvostrukih aršina. Bitan deo ove lekcije svakao biće obuzdavanje ludila potrošačkog mentaliteta, i civilizacije ogoljene materijalizmom. Da neće biti lako napraviti bolji balans između materijalnih dobara, i nagonom za lepšim životom sa više komoditeta sa jedne, i posvećenosti duhovnim vrednostima najvišeg ranga sa druge strane, jasno je i „vrapcima na grani“. Međutim, opet po onoj sili kosmičke energije, točak bi trebalo da se kreće u tom smeru. Gramzivih i onih koji je ne prezaju ni og čega samo da uvećaju svoje bogatstvo, uvek je bilo i biće, ali realno je očekivati da naredni period donese sve više onih koji se okreću, i iskreno veruju u značaj duhovnih i ostalih nematerijalnih vrednosti. Iskrenost, poštenje, čast, data reč, jednostavna vera u čoveka kao humanog bića, to su vrednosti koje mogu doživeti renesansu. Ne smeju se zaboraviti ni religija i razne ideologije koje su blisko povezane sa onom tačkom u mozgu bića koje u nešto „mora“ da veruje, ako želi da bude čovek. Logično je da i tu bude brojnih ekstrema (to je vodolijski deo), ali tu je kosmički pravedni i strogi Saturn da sve nekako drži pod kontrolom, i najstrožije sankcioniše sve ovozemaljske prekršaje. Žestinu kazni za nenaučene lekcije osetiće mnogi pojedinci , ali dileme nema i čitav ljudski rod, koji bi trebalo da napravi bitan, krupan korak u smeru čišćenja i prosvećivanja.

Na kraju dodajmo da će simboliku tranzita Saturna kroz sazvežđe Vodolije osetiti predstavnici svih 12 znakova Zodijaka, ali ni približno istim intezitetom neće ih dotaći prateći efekti. Po logici stvari, najveće preobražaje u naredne tri godine mogu očekivati osobe rođene u četiri fiksna znaka: Vodoliji, Lavu, Biku i Škorpiji, kao i svi oni koji imaju izražene tipične osobine ovih astroloških sazvežđa.

Autor: Toni-B.