Retrogradnost Saturna i Plutona. Jesmo li naučili lekcije?

Saturn-pluto

Retrogradno kretanje nebeskih tela nije nikakva naročita specifičnost i retka pojava, ali u ovom periodu, sredinom Maja meseca, čak tri planete započeće svoj retrogradni ciklus. Konkretno u pitanju su: Saturn, Jupiter i Venera, pa ako dodamo da je krajem aprila i Pluton u takvom režimu, onda zaista ima elemenata specifičnosti. U tekstu koji sledi pozabavićemo se tumačenjem retrogradnog kretanja dva teška i spora nebeska tela – Saturna, čija će retrogradnost trajati od 12. maja do 29. septembra  2020, i Plutona koji je retrogradan od 27. aprila pa do 3. oktobra, ove godine.

Kad god govorimo o režimu retrogradnosti onda je fokus tumačenja na učenju lekcija, izvlačenju pouka, ali i plaćanju određenih cena. Takođe takvi periodi dobro dođu da dobijemo još jednu priliku da završimo neke poslove koje nismo, i tako sa olakšanim bremenom tereta krenemo u susret budućim životnim izazovima. Što se tiče Saturna, podsetimo posle bezmalo dve i po godine kretanja kroz sazvežđe Jarca, on je krajem Marta prešao u znak Vodolije, i tako označio veoma bitan, novi astrološki ciklus, o čemu smo ranije pisali. Naredna četiri i po meseca koliko će njegova retrogradnost trajati možemo podeliti u dva dela – prvi od 12. maja do 2. jula u znaku Vodolije, i onaj preostali deo do 29. septembra u sazvežđu Jarca. Iako znatno kraći, ovaj period retrogradnog kretanja u Vodoliji donosi izuzetno veliku koncentraciju energije promena, koja sada valja pokušati bolje upoznati i uz viši nivo usklađenosti kasnije iskoristiti je na praktičniji način. Dileme nema, Vodolija simboliše promene, najveće moguće, često krupne i nagle zaokrete, a Saturn podseća na red, disciplinu, kontrolu. Verovatno ima onih koji su sasvim korektno uskladili ove procese, u prirodi inače prilično kontradiktorne. Za njih će ovaj period biti manje stresan, dok svi oni koji su se manje ili više pogubili, između nagona za promene i potrebe da koliko toliko drže osnovne životne niti u svojim rukama, retrogradnost Saturna kroz Vodoliju značiće suočavanje sa svojim prirodnim ili nametnutim ograničenjima. Uz to biće ovo lepa prilika da poradimo na detaljima o širini sopstvene vizure iz koje posmatramo život, i eventualno korigujemo je na stranu koja nam više odgovara, bilo da je reč o širenju ili sužavanju margina. Ostatak perioda retrogradnosti Saturna kroz znak Jarca, biće manje stresan, prvenstveno zbog ne tako velikog sukoba energija, ali ništa manje nisu bitne lekcije koje valja naučiti. To se pre svega odnosi na pitanje ispravnosti i valorizovanja osnovnih životnih vrednosti, odnosno biće važno da pokažemo jesmo li shvatili značaj temelja na kojima se zasniva ljudska civilizacija uopšteno, kao i pojedinačni životi svakoga od nas. Svi oni koji još uvek lutaju negde između pravih vrednosti i novoproklamovanih parametara, licemernih i dvoličnih iz raznih uglova, dobiće još jednu priliku da se „resetuju“ i „dozovu pameti“, uz neminovno skupo i bolno plaćanje svih mogućih cena.

Retrogradnost Plutona u sazvežđu Jarca možda nema tako široku lepezu uticaja i značaja za pojedince, koliko ima na širu populaciju i društvo uopšte. Podsetimo da Pluton simboliše razne prirodne nepogode zemljotrese, vulkanske erupcije, požare, poplave, zatim sukobe, ratove, kao i potencijalne zaraze i bolesti, što nam se upravo događa u realnom životu. Dakle sve one nevolje koje nas na ovaj ili onaj način vode do ivice provalije, najpreciznije pakla (sa kojim se inače povezuje Pluton), ponovo mogu proći, makar u fleš izdanju, kroz naš život i podsetiti nas na pitanje – da li smo i šta naučili? Hteli mi to ili ne opet će naplata lekcija doći do izražaja. Nije nam cilj da bilo koga plašimo, niti postoje razlozi za to, ali je vrlo realno očekivati da pojedine delove planete mogu protresti još neki problemi koji se povezuju sa simboličnim uticajem Plutona. Ako bilo šta od toga bude, nadajmo da će biti, ograničenog, lokalnog karaktera, uz najmanju moguću cenu. Tajni je uvek bilo i biće, utopija je očekivati da sve bude transparentno, ali ovaj period predstavljaće i podsetnik, naročito za one koji pomeraju globalne konce, da podrobnije razmisle o skrivenim, mutnim radnjama, dvostrukim aršinima i licemernim javnim nastupima, koji se na kraju krajeva i njima obijaju o glavu.

Sve u svemu, kako na globalnom tako i na ličnom planu, retrogradno kretanje Saturna i Plutona u nekoliko narednih meseci označava period učenja i ponavljanja lekcija koje se prvenstveno tiču planete na kojoj živimo i svih njenih slabih tačaka, koje smo dobrano ugrozili. Osim toga evo dobrog perioda za konsolidovanje i preciznije određivanje najvažnijih životnih smernica, uzevši u obzir najvažnije elemente tradicije i klasike, a opet prilagođene 21. veku i svim civilizacijskim detaljima modernih tehničko – tehnoloških dostignuća.

Autor: Toni-B