Šta je Krug Zodijaka i šta predstavlja?

krug zodiijaka

Još hiljadama godina pre nove ere obilje zapisa i isklesanih motiva ukazuje nam da je Sunce bilo predmet poštovanja i obožavanja. Drevni narodi su takođe bili svesni i zvezda, njihovo praćenje im je omogućavalo da predvide događaje, koji su se odvijali tokom dugih vremenskih perioda, kao što su pun Mesec i njegova pomračenja. Ta kretanja su tadašnji prvi astronomi – astrolozi zapisivali, i tako su nastala sazvežđa. Krug Zodijaka je jedna od najstarijih konceptualnih slika Zodijaka u ljudskoj istoriji. Predstavlja putanju Sunca kroz 12 sazvežđa tokom jedne godine. On takođe osilkava 12 meseci u godini, 4 godišnja doba i solsticije i ravnodnevice. Termin Zodijak povezan je sa činjenicom da su savežđa bila antropomorfna, što znači da suživotinjama ili biljkama, ili prirodnim fenomenima davane ljudske karakteristike.

Zodijački krug (360 stepeni) podeljen je na 12 sazvežđa, tako da svakom pripada po 30 stepeni. Na dan 21.mart, dan prolećne ravnodnevice stiže proleće. Ovaj datum se uzima za početak Zodijačkog kruga, koji počinje sa znakom Ovna. Ovan simboiše sve što je mlado, dinamično, pokretačko i novo.

Posle Ovna slede: Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe.

Ima više podela astroloških znakova a dva su osnovna: na osnovu četiri elementa (vatra, zemlja, vazduh i voda) i na osnovu tri energetska značenja (kardinalni, fiksni i promenljivi).

Vatreni znaci su: Ovan, Lav i Strelac. Pripadnici ova tri znaka su vatreni, strastveni, spontani, puni entuzijazma, dovoljni sami sebi i romantični. U negativnom smislu mogu biti skloni dominaciji i agresivnom ponašanju.

Zemljani elemenat osnovno je obeležje: Bika, Device i Jarca. Ove osobe su praktične, trezvene, konzervativne i osetljive. Vole udobnost, poseduju dobru moć regeneracije, a u negativnom smislu mogu biti nedovoljno maštoviti i skloni materijalizmu.

Vazduhu pripadaju: Blizanci, Vaga i Vodolija. Odlukuje ih komunikativnost, objektivnost, idealisti su i lišeni svih predrasuda. Teže intelektualnom, dok u negativnom smislu mogu biti hladne i nepraktične osobe.

Krug Zodijaka

Vodeni znaci su: Rak, Škorpija i Ribe. Pripadnike ova tri znaka odlikuje emotivnost, izdržljivost, intuicija. Pošto se u prirodi voda može naći u tri agregatna stanja tako za Raka kažemo da odgovara tečnom obliku, Škorpija zamrznutom, a Ribe gasovitom stanju. U negativnom smislu mogu biti kolebljivi i skloni samosažaljenju.

Sa energetskimznačenjem kardinanosti obeleženi su znaci koji se okvirno poklapaju sa prvim mesecima godišnjih doba, i u njihovoj grupi su: Ovan (proleće), Rak (leto), Vaga (jesen) i Jarac (zima). Kardinalni znaci preuzimaju inicijativu, ambiciozni su, entuzijasti, nezavisni i strastveni. Brzo razmišljaju i uvek su željni novih saznanja. U negativnom smislu mogu biti brzopleti, skloni dominaciji, ali i ne izvršavanju započetih stvari.

Četiri fiksna znaka: Bik, Lav, Škorpija i Vodolija (neki kažu i četiri kamena temeljca kosmosa) nalaze se u središnjim mesecima godišnjih doba. Oni su dostojanstveni, veoma skoncentrisani, stabilni, vole da skupljaju stvari i znanja, prodornog su uma i imaju izuzetno pamćenje. U negativnom smislu mogu biti tvrdoglavi i egoistični.

Promenljivi znaci: Blizanci, Devica, Strelac i Ribe zauzimaju završne mesece godišnjih doba.Ovi znaci su svestrani, fleksibilni, suptilni, saosećajni i intuitivni. U negativnom smislu mogu lukavi, nepostojani i nepouzdani.

Bitno je napomenuti da se u većini osnovnih karakteristika pronalaze samo tipični predstavnici svoga znaka i takvih je tek jedna trećina, a preostale dve trećine koji nisu tipični predstavnici mogu pronaći neke karakteristike i u drugim znacima. Da li je neko tipičan prestavnik ili ne svoga znaka, pre svega zavisi od rasporeda preostalih nebeskih tela sunčevog sistema (od Meseca do Plutona) izuzev Sunca. Svih 12 znakova Zodijaka imaju dve strane, tamniju i svetliju, tzv. viši i niži oblik, a većina ljudi ima dominantnu jednu stranu, ali i makar minimalni uticaj one druge.