Šta je Krug Zodijaka i šta predstavlja?

krug zodiijaka

Još hiljadama godina pre nove ere obilje zapisa i isklesanih motiva ukazuje nam da je Sunce bilo predmet poštovanja i obožavanja. Drevni narodi su takođe bili svesni i zvezda, njihovo praćenje im je omogućavalo da predvide događaje, koji su se odvijali tokom dugih vremenskih perioda, kao što su pun Mesec i njegova pomračenja. Ta kretanja su tadašnji prvi astronomi – astrolozi zapisivali, i tako su nastala sazvežđa. Krug Zodijaka je jedna od najstarijih konceptualnih slika Zodijaka u ljudskoj istoriji. Predstavlja putanju Sunca kroz 12 sazvežđa tokom jedne godine. On takođe osilkava 12 meseci u godini, 4 godišnja doba i solsticije i ravnodnevice. Termin Zodijak povezan je sa činjenicom da su savežđa bila antropomorfna, što znači da suživotinjama ili biljkama, ili prirodnim fenomenima davane ljudske karakteristike.

Zodijački krug (360 stepeni) podeljen je na 12 sazvežđa, tako da svakom pripada po 30 stepeni. Na dan 21.mart, dan prolećne ravnodnevice stiže proleće. Ovaj datum se uzima za početak Zodijačkog kruga, koji počinje sa znakom Ovna. Ovan simboiše sve što je mlado, dinamično, pokretačko i novo.

Posle Ovna slede: Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe.

Ima više podela astroloških znakova a dva su osnovna: na osnovu četiri elementa (vatra, zemlja, vazduh i voda) i na osnovu tri energetska značenja (kardinalni, fiksni i promenljivi).

Vatreni znaci su: Ovan, Lav i Strelac. Pripadnici ova tri znaka su vatreni, strastveni, spontani, puni entuzijazma, dovoljni sami sebi i romantični. U negativnom smislu mogu biti skloni dominaciji i agresivnom ponašanju. Vatra koju nose u sebi ih pokreće, čini da večno ostanu mladi i lepi. Oni su vođe, odlikuje ih hrabrost i velika energija. Lako se zaljubljuju, ali umeju da budu izuzetno dramatični.

Zemljani elemenat osnovno je obeležje: Bika, Device i Jarca. Ove osobe su praktične, trezvene, konzervativne i osetljive. Vole udobnost, poseduju dobru moć regeneracije, a u negativnom smislu mogu biti nedovoljno maštoviti i skloni materijalizmu. Zemljani znaci su poznati po tome što su tradicionalni i konzervativni, retko kad raspoloženi da isprobaju nešto novo. Strogo poštuju pravila, u životu ih drži vojnička disciplina, pa ako imaju ambicije, uspeh u poslu je zagarantovan.

Vazduhu pripadaju: Blizanci, Vaga i Vodolija. Odlukuje ih komunikativnost, objektivnost, idealisti su i lišeni svih predrasuda. Teže intelektualnom, dok u negativnom smislu mogu biti hladne i nepraktične osobe. Avanturisti su u srcu, uvek raspoloženi za druženje, zezanje i adrenalinske šokove. Iako deluju nezrelo, jako su pametni i kreativni. Prilagođavaju se svakoj promeni, bez mnogo muke.

Krug Zodijaka

Vodeni znaci su: Rak, Škorpija i Ribe. Pripadnike ova tri znaka odlikuje emotivnost, izdržljivost, intuicija. Pošto se u prirodi voda može naći u tri agregatna stanja tako za Raka kažemo da odgovara tečnom obliku, Škorpija zamrznutom, a Ribe gasovitom stanju. U negativnom smislu mogu biti kolebljivi i skloni samosažaljenju. Oni su porodični tipovi, uvek im je potreban neko na koga će da se oslone. Ujedno su jako dobri i kao prijatelji. Niko neće razumeti vašu bol ili sreću bolje od osobe koja je rođena u vodenom znaku.

Sa energetskimznačenjem kardinanosti obeleženi su znaci koji se okvirno poklapaju sa prvim mesecima godišnjih doba, i u njihovoj grupi su: Ovan (proleće), Rak (leto), Vaga (jesen) i Jarac (zima). Kardinalni znaci preuzimaju inicijativu, ambiciozni su, entuzijasti, nezavisni i strastveni. Brzo razmišljaju i uvek su željni novih saznanja. U negativnom smislu mogu biti brzopleti, skloni dominaciji, ali i ne izvršavanju započetih stvari. Kardinalni znaci, mogu očekivati puno uspona i padova u životu, ali to su stvari koje ih oblikuju i snaže, čine da postanu uspešni i pametni ljudi. Oni su kao glina koju život oblikuje u prelepu skulpturu vrednu divljenja.

Četiri fiksna znaka: Bik, Lav, Škorpija i Vodolija (neki kažu i četiri kamena temeljca kosmosa) nalaze se u središnjim mesecima godišnjih doba. Oni su dostojanstveni, veoma skoncentrisani, stabilni, vole da skupljaju stvari i znanja, prodornog su uma i imaju izuzetno pamćenje. U negativnom smislu mogu biti tvrdoglavi i egoistični. Tvrdoglavost im daje i neke pozitivne osobine. Na primer umeju da budu veoma istrajni kada postave sebi određene ciljeve. Ovo su osobe koje se ne menjaju, tako da, ako je vaš partner recimo fiksni znak, a ima neke osobine koje vam se ne dopadaju, prihvatite ga takvog kakav jeste, jer verovatno se neće mnogo promeniti.

Promenljivi znaci: Blizanci, Devica, Strelac i Ribe zauzimaju završne mesece godišnjih doba.Ovi znaci su svestrani, fleksibilni, suptilni, saosećajni i intuitivni. U negativnom smislu mogu lukavi, nepostojani i nepouzdani. Kao što im i sam naziv kaže, mogu menjati neke svoje osobine tokom života. Pojedini znaci to rade olako, dok drugi malo teže, ali uspevaju da se prilagode. Ovo su pametne, sposobne osobe i vrlo maštovite.

Bitno je napomenuti da se u većini osnovnih karakteristika pronalaze samo tipični predstavnici svoga znaka i takvih je tek jedna trećina, a preostale dve trećine koji nisu tipični predstavnici mogu pronaći neke karakteristike i u drugim znacima. Da li je neko tipičan prestavnik ili ne svoga znaka, pre svega zavisi od rasporeda preostalih nebeskih tela sunčevog sistema (od Meseca do Plutona) izuzev Sunca. Svih 12 znakova Zodijaka imaju dve strane, tamniju i svetliju, tzv. viši i niži oblik, a većina ljudi ima dominantnu jednu stranu, ali i makar minimalni uticaj one druge.