Retrogradni Merkur od 17.02. do 10.03.2020.

mercury

Jedna od najčešćih astroloških pojava koja se događa i komentariše njen značaj, jeste period retrogradnog kretanja Merkura. Ovakvi periodi se dešavaju najčešće tri puta godišnje i traju dvadesetak i neki dan pride. Tokom ove godine prvi ciklus retrogradnog Merkura počeo je u noći između 16. i 17. februara i trajaće do 10. marta, a preostala dva perioda biće od 18. juna do 12. jula i od 14. oktobra do 4. novembra 2020. Periodi retrogradnog kretanja uglavnom podsećaju na oprez, dodatno proveravanje i potencijalne nesporazume i komplikacije u sferama života koje se nalaze pod astrološkom kontrolom tog nebeskog tela. Takođe je bitno u kom znaku se događa retrogradnost, tačnije kojoj grupaciji pripada određeni znak, jer kada se ova pojava dešava u zemljanim znacima onda se akcenat preispitivanja stavlja na osnovne postulate ponašanja, načine ophođenja i odnosa prema najvažnijim životnim sferama: dom, porodica, posao, partnerski odnosi, društvo, prijatelji, dok recimo u vatrenim znacima za nijansu je bitnije da se preispitaju: radne navike, svest o energetskim resursima i (ne)racionalnost korišćenja istih, primarne i sekundarne fizičke aktivnosti, pravilno usmeravanje i kontrolisanje impulsivnosti.

Ovaj prvi ciklus retrogradnog kretanja Merkura tokom 2020. događa se u vodenom znaku Riba i sve ono što ta pojava simboliše odnosi se prvenstveno na astrološki uticaj životnih segmenata: procesi u glavi (razmišljanje, kombinovanje, analiza, filozofiranje), zatim razni vidovi komunikacije, baratanje ciframa, brojkama i papirima, dogovori, pregovori i u određenom kontekstu putovanja i transporti (ljudi, robe, informacija). Dakle u ovom periodu poželjno je da vodite više računa o prethodno navedenim stvarima, ali sve ovo nema potencijalno isti uticaj na sve astrološke znake. Prvu ovogodišnju retrogradnost Merkura najintezivnije bi trebalo da na svojoj koži osete osobe rođene u vodenim znacima: Ribe, Rak i Škorpija, nešto manji uticaj očekuje se na pripadnike vatrenih pa tek onda na one iz grupacije zemljanih i vazdušnih znakova. Naravno da krajnji epilozi uticaja ove pojave zavise i od nekih drugih detalja, pre svega položaja Merkura u natalnoj karti (momentu rođenja) i aspekata koje je ova planeta imala sa drugim nebeskim telima.

U svakom slučaju prvenstveno je važno da se tokom ovog perioda zaista pozabavite analizom i dozom retrospekcije svog prethodnog dela života, kako ste razmišljali, na koji način sagledavali sebe i okolinu i kako ste realizovali svoje mentalne potencijale. Pa ako dođete do nekih spoznaja već koliko sutra, tačnije u bliskoj budućnosti da to pokušate primeniti. Retrogradnost Merkura trebalo bi da vas podseti na neka obećanja data sebi ali i drugima, ima li šta zaostalo neispunjeno, pa i to da realizujete u narednom periodu. Oni koji se bave poslovima gde češće i više pišu tokom ovog perioda mogli bi da dobiju na nadahnuću i sa većim samopouzdanjem da se posvete delatnosti. Što se tiče organizacije i komunikacije kad god se setite proverite dva do tri puta, ponovite i priupitajte drugu stranu da li je razumela ili ne. Vrlo je realno da se češće nego inače događaju previdi, pogrešna tumačenja i nesporazumi bilo da je reč o poslovnom ili privatnom delu života. Kada su u pitanju profesionalne formalnosti, potpisivanje papira, ugovora i slično, valjalo bi sve nekoliko puta pročitati, pojasniti neke dvosmislene detalje pa tek onda staviti paraf. Ukoliko je to moguće najbolje bi bilo sve odložiti za period posle 10. marta. I na kraju oprez je potreban i što se tiče organizacije i realizacije putovanja. Ništa ne forsirati ako to nije neohodno, proveriti najvažnije detalje pre polaska na neku destinaciju a bez obzira na sve nemojte da vas iznenadi i ako se nešto u posloednjem trenutku dogodi, i sve se odloži za neka bolja vremena. Na polju transporta robe i drugih materijalnih sredstava takođe se mogu očekivati zastoji i na kraju sve da ispadne nekako skuplje. U eri tehnike i tehničkih pomagala većini ljudi nekako najteže padaju problemi u komunikaciji i korišćenju telefona, kompjutera, satelita, elektronskih i ostalih medija i društvenih mreža. Za očekivati je da u ovom periodu na površinu isplivaju i brojni skriveni podaci, tajne i sve na kraju rezultira manjim ili većim aferama. Ako to nije vama u interesu potrudite se da ostanete nekako van svega toga.