Planete u Horoskopu – Kako nas definišu?

planete-u-horoskopu

Dan, mesec, godina, vreme i mesto rođenja su početni parametri za analizu natalne karte ili horoskopa. Unošenjem ovih podataka dobijamo grafički prikaz planeta po znacima i kućama u trenutku rođenja, i to je naš natalni horoskop. Kako planete ustvari oblikuju našu ličnost? Da li smo emotivci, vredni, lenji, istrajni, uporni, ili pak inferiorni, skeptični, nezanimljivi, dosadni, zavisi umnogome od rasporeda planeta po znacima i kućama, kao i njihove međusobne interakcije. Ovo nam ukazuje da analiza horoskopa jedne ličnosti nije nimalo lak zadatak, i da je potrebno veliko znaje i iskustvo iz ove oblasti kako bi  se definisale osnovne karakteristike ličnosti kao i njene predispozicije. Krenimo redom.

Sunce u horoskopu

sunce planetaKada nekoga pitamo koji je znak u horoskopu, njegov odgovor nam u stvari ukazuje gde mu se nalzi Sunce u natalnom horoskopu. Sunce se u astrologiji smatra jednom od polaznih tačaka, koje definišu  najviše ličnih osobina vlasnika horoskopa i ujedno predstavljaju polaznu tačku analize natalnog horoskopa.

Što je Sunce u solarnom sistemu, to je i Sunce ličnosti čiji horoskop analiziramo u natalnoj karti. Tako posmatrano, Sunce najpre dosta govori o karakteru vlasnika horoskopa, kao i njegovim potencijalima i sposobnostima za rad i organizaciju. Položaj Sunca u horoskopu pokazuje mesto najveće ambicije i potencijalno najvećeg dometa. Smatra se “svetlom” horoskopa, baš kao i Mesec. Sunce definiše individualnu svest o sebi, definiše ego, volju, dostojanstvo, unutrašnje ja, želju za dominacijom, uspehom, vlašću, kao i svakoj vrsti moći i autoriteta. Takođe predstavlja oca, u ženskom horoskopu i muža, dok u muškom horoskopu predstavlja samog vlasnika horoskopa u poznom periodu života. U horoskopu država Sunce predstavlja predsednika (vladara). Dobro aspektovano Sunce daje osobe na položaju, direktore, šefove, političare, državnike.

Sunce je vladalac zodijačnog znaka Lava, tačnije tu mu je sedište, a kada se planeta nalazi u svom sedištu, odnosno u znaku kojim vlada, možemo reći da se tu najbolje oseća, odnosno da joj je taj položaj prirodan i položaj njenog najjačeg dejstva. Snaga Sunca zavisi od horoskopskog znaka u kom je smešteno, njegovih aspekata sa drugim planetama i položaja u natalnoj karti, odnosno u kojoj se kući nalazi. Da bi smo ovo pojasnili zamislimo samo da Sunce u toku godine ne sija istim intenzitetom u julu i avgustu, i januaru i februaru. Leti sija jače i duže, a zimi kraće i slabije, prekrivaju ga često oblaci, udaljenije je. Njegov uticaj se zbog toga razlikuje od znaka do znaka, što sve čini analizu natalnog horoskopa mnogo složenijom nego što to inače možda na prvi pogled izgleda.

Osobe kod kojih je Sunce dobro aspektovano su veoma uvažavane u društvu i to sa dobrim razlogom. Drže se svojih obećanja, stalo im je do reputacije, vrlo su rečiti, ali ne govore previše, već samo koliko im je potrebno da ,,ubodu“ suštinu. Laki su za saradnju i druženje, nisu nikako zahtevni, veoma su humani  i časni.

Sa druge strane, ako je loše aspektovano, daje osobi aroganciju i gordost, smatra sebe višim od drugih, što čini da postane omžena u društvu. Novac lako troši na luksuzne stvari, čak i ako nije dobrog imovinskog stanja.

Što se anatomije ljudskog tela tiče, Sunce upravlja: srcem i kardiovaskularnim sistemom, gornjim delom leđa, slezinom, očima.

Grafički prikaz Sunca je krug sa tačkom u sredini, gde krug simboizuje beskonačnost, a tačka unutrašnje ja. Godinu dana traje jedan zodijački ciklus.

Dan u nedelji za koji vezujemo Sunce je nedelja.

Mesec u horoskopu

mesec planetaPored Sunca, drugo svetlo u horoskopu ličnosti je Mesec. Mesec u astrologiji definiše veliki broj ličnih osobina vlasnika horoskopa i predstavlja drugu polaznu tačaku analize natalnog horoskopa.

Kada želimo da zavirimo u nečiju dušu, onda gledamo gde se toj osobi u natalnom horoskopu nalazi Mesec. Ovo je planeta duše, dobrote, načina na koji se daju i primaju emocije, instikta. Mesec predstavlja ženski princip: majku, suprugu, ali i ženski deo svačije ličnosti.Pošto se brzo kreće kroz Zodijak, pa kažemo da je njegovo delovanje promenljivo. Mesec upravlja plimom i osekom, takođe upravlja fazama i prirodnim ciklusima, plodnošću, osećanjima, rutinama, željama, potrebama, svešću i sposobnošću delovanja na druge. Simboliše tečnosti, robu, prodaju, plovidbu, negovateljstvo, trgovinu i javnu scenu.

Mesec je vladalac znaka Raka, tu mu je sedište, pa kažemo da mu je tu dejstvo najjače. U drugim znacima, snaga Meseca varira u zavisnosti od položaja u odredjenom znaku i aspekata sa drugim planetama.

Kada je dobro aspektovan, Mesec  vlasnika horoskopa čini nežnom i osećajnom osobom. Daje radoznalost kada je reč o naukama i samom načinu kako svet oko nas funkcioniše, ali i plašljivost. Osoba sa dobro aspektovanim Mesecom se lako prilagođava promenama, čak i uživa u njima, vrlo je sposobna, voli mir i ima običaj da se često seli.

Loše aspektivan Mesec daje bolesti zavisnosti, čini osobu lenjivcem i dokoličarem, ljubiteljem boemskog života u kojem se ne misli o radu i obavezama. Osoba sa loše aspektovanim Mesecom nikada nije zaista zadovoljna svojim životom, bez obzira koliko ima.

Što se anatomije ljudskog tela tiče, Mesec upravlja: grudima, matericom, stomakom, endokrinim sistemom, ravnotežom tečnosti u telu.

Grafički znak Meseca je Mesec u prvoj četvrti, što ukazuje na promenljivost. Potrebno mu je 28  dana da ispuni jedan ciklus.

Dan u nedelji za koji vezujemo Mesec je ponedeljak.

Venera u horoskopu

venera planetaUkoliko želimo da saznamo način na koji ljubav doživljava osoba koja nam se dopada, potražićemo u njenom horoskopu gde je položena planeta ljubavi Venera. Ovde govorimo o ljubavi prema voljenoj osobi, partneru.

Venera deluje nežno i harmonično, ona je planeta ljubavi, kreativnosti, hedonizma i svih oblika uživanja. Venera predstavlja sklonost ka umetnosti, kulturi, estetici, poeziji, muzici, pozorištu. Venera daje lepotu, šarm, dobar ukus, ljubav prema slatkišima, koloritu, cveću i svemu u čemu se može pronaći i doživeti lepota. Simboliše sve umetnike, pravnike, bankare. U zavisnosti od položaja Venere u natalnoj karti možemo doneti zaključke o emotivnim kontaktima vlasnika horoskopa, potencijalu za brak, moralnim vrednostima, potrebi za luksuzom, izvorima zadovoljstva. U muškom horoskopu simboliše partnerke i ljubavnice, dok uopšteno simbolizuje brak, kao i sve važne mlađe ženske osobe. Gde nam se u natalnom horoskopu nalazi Venera – tu stvarno uživamo. Od njenog položaja, kao i ostalih aspekata zavisi sentimentalni život jedne osobe, odnosno sreća u ljubavi.

Pored toga što opisuje način izražavanja osećanja, umetničke težnje, lepotu i harmoniju, Venera takođe opisuje i način ophođenja prema novcu. Venera se u astrologiji smatra jednom od 5 ličnih „planeta“,  koja definiše veliki broj ličnih osobina vlasnika horoskopa i predstavlja jednu od polaznih tačaka analize natalnog horoskopa.

Venera je vladalac zodijačkih znakova Bika i Vage, i tu je njen uticaj najjači. U drugim znacima, snaga Venere varira u zavisnosti od položaja u odredjenom znaku, aspekata sa drugim planetama i eventualne retrogradnosti. Naime, Venera u svom kretanju ima periode direktnog i periode retrogradnog hoda, što takođe ima uticaj na maksimum ispoljavanja potencijalnih osobina znaka kojim upravlja.

Dobro aspektovana Venera daje osobu koja uživa u životnim zadovoljstvima: piće, hrana, ples, fizička zadovoljstva… Ali ne preteruje u svemu tome. Takođe, ovo su osobe koje su prijatne, lepo obučene, nisu svađalice, vole do kraja… Prija im umetnost, pogotovo muzika i pozorište, ali nisu rođene za teške fizičke poslove.

Loše aspektovana Venera daje osobe koje su razvratne, svađalice, sklone samo fizičkim i zemaljskim zadovoljstvima, bez ikakve težnje ka duhovnim vredostima. Loši su prijatelji i partneri, privlače loše društvo oko sebe.

Što se anatomije ljudskog tela tiče, Venera upravlja: grlom, obrazima, bradom, čulom ukusa, jajnicima, unutrašnjim reproduktivnim organima, venama, kožom.

Grafički prikaz Venere je krst – telo, i krug -duh. Ovo je inače i biološki simbol žene. Potrebno joj je 224 1/5 dana da obiđe jedan krug oko Sunca.

Dan u nedelji za koji vezujemo Veneru je petak.

Mars u horoskopu

mars planetaPriča o Veneri ne bi bila potpuna bez priče o Marsu. Rat ( Mars ) i mir       ( Venera ), mržnja ( Mars ) i ljubav ( Venera ),  muškarac ( Mars ) i žena   ( Venera ), desno ( Mars ) i levo ( Venera ), suprotnosti koje ovaj život čine zanimljivim i uzbudljivim.  Ključne reči kada pomenemo Mars su energija i akcija. Upravlja onim animalnim u čoveku, željom, seksualnom energijom. Ova palneta karakteru daje snagu,volju za životom, radom, borbenost, ličnosti donosi veliku energiju, strast, dinamiku, optimizam, hrabrost, praktičan a ne intelektualan rad,  ali takođe može dati i agresivnost, sklonost razaranju, kritikama i svađama. Stoga možemo zaključiti da kada je u natalnom horoskopu veoma izražen Mars on daje jednu veoma strasnu i euforičnu ličnost, ovo su tipovi ratnika i vojskovođa, ali i umetnika, reformatora, naučnika i sportista. Mars upravlja hirurgijom, ranama, posekotinama, ratom, nesrećama, zapaljenjima, nasiljem, alatom, gvožđem i čelikom.

Mars je vladalac znaka Ovna i suvladar Škorpije, i ovde mu je dejstvo najizraženije, tu mu je sedište. Naravno, i ovde napominjemo, da ovo ne znači da u ostalim znacima nije bitan ili jak, jer kao što znamo analiza natalne karte je složen i zahtevan posao, što nam govori da sve zavisi od toga gdese nalazi i kako je aspektovan u odnosu na ostale planete u natalnom horoksopu, a čijom analizom se bave iskusni astrolozi.

Mars može doneti puno dobrih osobina, ako je lepo aspektovan. Tada daje hrabrost i odvažnost, preduzimljivost, samopouzdanje, retoričke sposobnosti, odlučnost i istrajnost.

Međutim loše aspektovan Mars će vam dati potpunu suprotnost. Ovakav Mars može od osobe napraviti agresora, lopova, razbojnika, mučitelja. Osoba je nezahvalna, nehumana i puna prazne priče.

Što se anatomije ljudskog tela tiče Mars upravlja: mišićima, glavom, licem, crvenim krvnim zrncima, spoljašnjim reproduktivnim organima, bešikom, nadbubrežnim žlezdama.

Grafički prikaz mu je krug koji predstavlja duh, i strela koja predstavlja akciju. Potrebno mu je 22 meseca da obiđe jedan zodijački krug.

Dan u nedelji za koji vezujemo Mars je utorak.

Merkur u horoskopu

merkur planetaUkoliko želimo da saznamo kako neko razmišlja, način na koji komunicira i donosi odluke, onda ćemo potražiti gde se u natalnom horoskopu te osobe nalazi Merkur. Merkur vlada logikom, sposobnošću učenja, verbalnog izražavanja i pokretima. Upravlja intelektom i razumom, sposobnošću komunikacije, svešću, spretnošću, pisanjem i čulnim percepcijama. U natalnoj karti simboliše osnovno obrazovanje i decu u osnovnoj školi, kraća putovanja, braću i sestre, govor, novinarstvo i medije, prosvetne radnike, knjigovodstvo, sekretarske poslove, pisma i poštanski saobraćaj, saobraćajna sredstva, trgovinu. Merkur se u astrologiji smatra jednom od 5 ličnih „planeta“,  koja definiše veliki broj ličnih osobina vlasnika horoskopa i predstavlja jednu od polaznih tačaka analize natalnog horoskopa

Merkur je vladalac zodijačkih znakova Blizanaca i Device, pa mu je tu uticaj i najjači. Sedište Merkura i mesto njegovog najpovoljnijeg dostojanstva je znak Blizanaca, dok je znak njegove egzaltacije i drugi po redu znak njegove najveće snage, znak Device. U drugim znacima, snaga Merkura varira u zavisnosti od položaja u odredjenom znaku, aspekata sa drugim planetama i eventualne retrogradnosti. Naime, Merkur u svom kretanju ima periode direktnog i periode retrogradnog hoda, što takođe ima uticaj na maksimum ispoljavanja potencijalnih osobina znaka kojim upravlja.

Ako je dobro aspektovan, Merkur će osobi dati intelekt, lep način izdražavanja, logiku, istraživački duh, kao i sposobnost učenja, čak i bez ikakvih mentora. Osoba je u stanju da ,,ukrade zanat očima” i samostalno savlada određene veštine. Takođe donosi i interesovanja prema okultnom, veštine u trgovini i sposobnost za sticanje bogatstva. Osobe sa dobro aspektovanim Merkurom su neumorne.

Ukoliko je situacija suprotna i Merkur nije dobro aspektovan, dolazi do problema u komunikaciji. Loše aspektovan Merkur od osobe pravi tračaru, lažljivca, hvalisavca, prevrtljivca, a nije ni isključeno bavljenje crnom magijom.

Što se anatomije ljudskog tela tiče, Merkur upravlja: nervnim sistemom, mozgom, ustima, jezikom, vidom, respiratornim sistemom, rukama i šakama kao i drugim sitnim kostima,  endokrinim sistemom.

Garafički prikaz Mekura sastoji se iz 3 elementa: krug- simbolizuje duh, polukrug – dušu i krst – materiju ili telo. Potrebno mu je 88 dana da obiđe jedan krug oko Sunca.

Dan u nedelji za koji vezujemo Merkur je sreda.

Jupiter u horoskopu

jupiter planetaKada za nekoga kažemo “ rođen pod srećnom zvezdom „, onda zasigurno znamo da ima dobro postavljen Jupiter u natalnom horoskopu. Jupiter je planeta znanja i mudrosti, i uvek ima potrebu za ekspanzijom i spoznajom  stvari. Ovo je  dobra planeta, koja donosi pozitivan i optimističan stav, kao i nepokolebljivu veru u dobro. U pravlja filozofijom, religijom, visokim obrazovanjem, novcem, dalekim putovanjima, strancima, učiteljima, advokatima i pravdom, slobodnim vremenom,  višim umom, moralnošću, visinom,sportom,  lovom i naklonošću prema životinjama. Jupiter upravlja i bogatstvom i velikim poslovima. Takođe, on uvek donosi dobro, uspon i moć, zdravlje i prosperitet, on podstiče i gradi, pozitivno orijentiše i unapređuje. Nikada nije rušilački i razarajući, već harmoničan i miran, zaštitnički. Drugačije ga nazivaju i “ anđelom čuvarem „. Jupiter je inače najveća planeta sunčevog sistema.

Jupiter je vladalac Strelca i Riba, gde je u svom sedištu i tu mu je dejstvo najizraženije, dok mu je na trećem mestu  znaka njegove egzaltacije znak Raka.  Za Jupitera  izuzev par slučajeva, možemo reći da on i kada je najlošije aspektovan i u najslabijem položauju, ne donosi loše ličnosti. Ovo je jedina planeta koja i u toku svog retrogradnog kretanja nema negativno delovanje, za razliku od ostalih.

Dobro postavljen Jupiter donosi blagodet i obilje, koje osoba kasnije nesebično deli i sa siromašnim i nesrećnim ljudima. Takođe radi se o ljudima koji su pošteni, religiozni, liberalni, mudri, zahvalni…

Ako je Jupiter loše postavljen, napraviće od osobe rasipnika i lažnog vernika. Ovo su ponekad zatucani, glupi ljudi i ulizice.

Što se anatomije tiče, delovi tela kojima upravlja Jupiter su: jetra, kukovi, stopala, arterijska cirkulacija, pankreas, masna tkiva, desno uho.

Grafički prikaz se sastoji iz dva dela: krst koji predstavlja materiju i krivu koja se uzdiže iznad njega i predstavlja ličnost tj. ekspanzivni razvoj sopstvene ličnosti. Jupiteru je potrebno oko 12 godina da napravi ciklus, što znači da se godinu dana zadržava u jednom znaku Zodijaka.

Dan u nedelji za koji vezujemo Jupiter je četvrtak.

Saturn u horoskopu

saturn planetaSaturn. Gospodar vremena. Učitelj. Strah. Malefik. Ograničenje. Disciplina. Ako želimo da znamo gde ćemo učiti  važne i teške životne lekcije i kako, onda treba u natalnom horoskopu da potražimo gde nam se nalazi planeta Saturn. Njegov uticaj je ozbiljan, spor i trajan. Donosi disiplinu, ograničenja, dužnost, istrajnost, tugovanje, kašnjenje i strah. U sudbini svakog od nas, njegov uticaj je neizbežan, tu teško da šta možemo da promenimo, a najbolje rešenje je da to shvatimo da se u datom trenutku ne suprotstavljamo, jer neće imati efekta. Saturn upravlja takođe teorijom i naučnim zakonitostima, starijim osobama, strpljenjem, tradicijom, konvencionalnošću, utvrđivanjem tačnih termina, i racionalnimm korišćenjem vremena. Njegov prsten predstavlja čovekova ograničenja. Predstavlja i lošu sreću, veliki gubitak ili otežavajuće okolnosti. On takođe predstavlj i težak rad, ali i profesionalizam kroz iskustvo. I pored toga što donosi teškoće, on pomaže da se stvari dovedu u red, i nauče lekcije iz prethodnih iskustava. Ukoliko nas tera da se borimo sa depresijom, siromaštvom, neodlučnošću,…, on nas tera da tražimo rešenja,, postavljamo ciljeve, radimo bolje i više i dobro se organizujemo usmereni na do prevaziđemo sve strahove koji nas muče. Saturn nikako ne ograničava duhovnost, sreću, već im daje određeni smisao i strukturu, edukuje i daje nam mesto koje nam pripada, i ono što smo zaslužili svojim sudbinskim delovanjem.

Saturn je vladalac znaka Jarca i  suvladar Vodolije, tu mu je sedište, pa je u tim znacima njegovo dejstvo najizraženije.

Jako je bitno pogledati kako vam je Saturn postavljen u natalnoj karti. Ako je postavljen dobro, vi pričate jako malo, ali sve što kažete je na mestu. Idealan ste radnik, ozbiljan, vredan i strpljiv. Skromni ste i uživate u samoći.

Kada nije aspektivan kako treba, Saturn od vas čini osobu koja je lenja, sumnjičava, voli da osuđuje ( pogotovo žene ), gunđa i sve joj smeta.

Što se anatomije ljudskog tela tiče Saturn upravlja: kožom, skeletom ( tu spadaju i zubi ), kolena, ligamenti, organi čula sluha, žučna kesa, paratiroidna žlezda.

Grafički prikaz je krst koji predstavlja materiju, i mesečev srp koji predstavlja ličnost, koji sugeriše da sami stvaramo sopstvena ograničenja. Saturnu je potrebno između 28 i 30 godina, da obiđe jedan ciklus, što znači da se u proseku oko 2,5 godine zadržava u jednom znaku.

Dan u nedelji za koji vezujemo Saturn je subota.

Uran u horoskopu

uran planetaPrva po redu spoljna ili transcendentalna planeta, čiji  uticaj zbog sporog prolaska kroz Zodijak ima više generacijski ili globalni uticaj na čovečanstvo, pre  nego uticaj na pojedinca posebno ( osim ukoliko nije posebno naglašen u natalnom horoskopu) je planeta Uran.  Šok. Grom iz vedra neba. Viša sila. Pobuna. Ovo su neki od epiteta kojima možemo opisati ovu planetu.

Uran je planeta ekscentričnosti, genijalnosti, pronalazaštva i svega što se dešava iznenada. Takođe je i planeta astrologije. Upravlja naukom, novim tehnologijama,otkrićima, elektricitetom, rendgenskim zracima, avionima, svetlošću, originalnošću. Uran je pobunjenik, upravlja stvaralačkom voljom, donosi iznenadne promene, revolucije, human je, intelektualan, originalan i pre svega futuristički. Uran ruši tradicije, a povezuje se i sa elementarnim nepogodama – zemljotresima. Astrolozi Uran smatraju višom oktavom Merkura. Ukoliko vam se dešava da osećete elektricitet dok se rukujete sa nekim,  ili jednostavno pri dodiru nekih predmeta, ili ne daj Bože da imate problem da vam se često kvare iz čista mira električni uređaji, onda znajte da imate posla sa Uranom.

Uran je vladalac znaka Vodolije, tu je u svom sedištu, i tu mu je dejstvo najizraženije.

Ova planeta predstavlja drastične promene i revoluciju, tako da dobro aspektovan Uran može od vas načiniti osobu koja će doneti lepe promene u svetu. Takođe daje vam nesvakidašnji um, genijalne ideje i inteligenciju.

Ako je Uran loše aspektovan, bićete tvrdoglavi, radićete stvari na svoju ruku, bićete nemirni, nesigurni i nepredvidivi, pa i zapostavljati sebi drage ljude.

Što se anatomije ljudskog tela tiče Uran upravlja: mozgom i moždanim funkcijama, telesnim elektricitetom, zglobovima.

Grafički prikaz Urana je izvedeno slovo H, po astronomu Heršelu koji je 1781g, otkrio ovu planetu. Uranu je potrebno 84 godine da obiđe jedan ciklus, što zanči da se oko 7 godina zadražava u jednom znaku Zodijaka.

Neptun u horoskopu

neptun planetaDruga po redu spoljna ili transcendentalna planeta, čiji je uticaj zbog sporog prolaska kroz zodijak ima više generacijski ili globalni uticaj na čovečanstvo pre  nego uticaj na pojedinca posebno ( osim ukoliko nije posebno naglašen u natalnom horoskopu) je planeta Neptun. Upravlja  pre svega intuicijom, morem, tečnostima, muzikom, filmovima, pozorištem, televizijom, glamurom, iluzijama, maštom, razočarenjima, idealima, mistikom, predosećajima. Takođe upravlja, maglom, naftom, misterijama, obmanama, anesteticima, alkoholizmom, narkomanijom, hipnozom, mesečarstvom, a sve uzavisnosti od toga kako je postavljen u  natalnoj karti. Vlada igrom, poezijom, bojama, mirisima, plesom,  daje umetničke talente, duhovne i psihološke predispozicije. Astolozi ga nazivaju još i višom oktavom Venere.

Neptun je vladalac znaka Riba, tu mu je sedište i tu je njegovo dejstvo najizraženije.

Dobro aspektovan Neptun znači i dobru intuiciju i moć zapažanja.

Osobe kojima je ova planeta loše aspektovana, sklone su manipulaciji, iskorišćavanju ljudi i laganju. Lako zapadaju u melanholiju, smatrajući da njihov život nema smisla.

Što se anatomije ljudskog tela tiče Neptun upravlja: kićmenim stubom, nervima, stopalima, hipofizom, belim krvnim zrncima.

Grafički prikaz Neptuna je trozubac rimskog boga Neptuna, po kome je i dobio ime. Potrebno mu je 165 godina za jedan ciklus, što znači da se u jednom znaku zadržava oko 14 godina.

Pluton u horoskopu

pluton planetaPoslednja planeta sunčevog sistema, i treća transcendentalna ili spoljna planeta, čiji se uticaj zbog svog sporog kretanja kroz Zodijak odražava prvenstveno na čitave generacije, a manje na pojedince, osim ukoliko im to nije naglašeno u natalnom horoskopu, je planeta Pluton. Moramo da napomenemo da mu je sa stanovišta astronomje zvanično status planete oduzet 24.08.2006 g, na međunarodnom astronomskom skupu u Pragu. I dok se astronomi spore i dalje oko toga da li jeste ili nije,  ipak je bitno napomenuti da je u pitanju samo deffinicija planete, što nikako ne osporava postojanje ovog nebeskog tela, pa ga astrolozi i dalje sa razlogom uzimaju u obzir pri analizama, jer on postoji, kao i  njegov kosmički   uticaj.

Pluton je gospodar podzemnog sveta, i svega nevidljivog skrivenog, potisnutog u nama. Upravlja rođenjem i smrću, fobijama i opsesijama, izolovanošću, početkom i krajem, upravlja masama, zločinom, bakterijama i virusima. Takođe upravlja diktaturama, nepopularnim ciljevima, ekskluzivnim stvarima. Njegovo delovanje sporo, ali neizbežno. Astrolozi ga smatraju višom oktavom Marsa. Pluton uništava i pročišćava, ali i obnavlja. Pluton dakle regeneriše, menja život.

Pluton je vladalac znaka Škorpije, što znači da mu je tu sedište i da mu je tu dejstvo najizraženije.

Osobe sa dobro aspektovanim Plutonom su harizmatične i tu ,,moć” koriste da dobiju ono što žele. Tokom života doživeće određene transformacije, ali nikada u negativnom smislu. Možemo da kažemo da su ovo osobe koje se menjaju na bolje.

Što se tiče negativno postavljenog Plutona, osobe koje imaju ovaj aspekt će takođe doživeti transformacije. Obično će im prva polovima života biti teška, a kasnije se stvari menjaju na bolje. Takođe, okolina vidi ove osobe u mnogo gorem svetlu nego što jesu.

Što se anatomije ljudskog tela tiče Pluton upravlja: reproduktivnim sistemom, hipofizom, abnormalnim rastom ( tumori, mladeži, bradavice,… ).

Grafički prikaz mu je krst sa mladim Meseccom iznad koga lebdi beskonačni krug. Potrebno mu je 248 godina da napravi jedan ciklus, što znači da se u jednom znaku Zodijaka zadržava oko 20-ak godina. Kroz neke znake prolazi brže na primer kroz Vagu prođe za 12 godina, dok se u Biku zadrži čak 32 godine.