Astroportret – Blizanci- Novak Đoković

novak-djokovic

Jedan od najboljih svetskih sportista uopšte u prve dve dekade 21. veka, i bez dileme među dva – tri najbolja tenisera svih vremena, svakako jeste Novak Đoković. Rođen (22.5.1987) na osnovu nekoliko osobina koje pokazuje tokom života tipičan je predstavnik astrološkog znaka Blizanaca, mada ima i nekoliko detalja koji se ne uklapaju u standardne predispozicije ovog sazvežđa.

Komunikacija i putovanja

Ove dve predispozicije tako tipične za osobe rođene u ovom vazdušnom znaku, Novak Đoković prezentuje na najbolji mogući način. Zbog prirode svog primarnog životnog poziva (tenisa) kreće se i putuje znatno više nego prosečan čovek, ali se odlično snalazi praktično gde god se nađe, na bilo kom delu Zemljine kugle. Briljantne sportske rezultate postigao je pre svega zahvaljujući svom talentu i treningu, ali bar jedan deo zasluga ide na račun prilagodljivosti različitim svetskim meridijanima. Šta reći o polju komunikacije čoveka koji govori nekoliko svetskih jezika, koga brojna armija fanova prati na svim kontinentima i koji pripada grupi najzahvalnijih sagovornika za sve medijske poslenike. Blizanački šarmantan, predusetljiv i komunikativan, često je gost emisija i razgovora kojima sportske teme nisu glavni sadržaj, i gde pokazuje široku lepezu različitih talenata. Zbog takve blizanačke svestranosti, logično nije baš svima drag, ali i to se može svesti u očekivane posledice aktivnosti tipičnih za ovaj znak.

Usavršavanje, korekcije, promene

Još jedan važan deo Novakovog života jeste intelektualno – duhovna sfera, u kojoj je do sada već pomerio brojne granice i pokazao vidljive transformacije. Pomnije prateći njegovu karijeru možemo videti ogromne promene u ponašanju, kako na terenu tako i oko njega, zatim širenje vidika i prihvatanju specifičnih životnih filozofija koje nisu bliske većini ljudske populacije. Povezivanjem sa osobama koje se bave raznim vidovima energije, psihologije, meditacije i uopšteno spoznaje sopstvenog bića, Novak Đoković je potvrdio ljubopitljivost i znatiželju tipičnog blizanačkog mentalnog sklopa. Na taj način je takođe pokazao da ga interesuju brojni segmenti života, zatim sjajne predispozicije da se u isto vreme bavi sa nekoliko različitih stvari, ali i višeslojnost i promenljivost, odnosno izraženu mentalnu gimnastiku, kojom se može odlično transformisati i prilagoditi bitno različitim životnim sferama.

Tradicija, vera, porodica

Uprkos brojnim izazovima koji idu u paketu sa vrhunskim sportskim rezultatima, svetskom popularnošću i svim pratećim dobrim i lošim efektima permanentno uprtih svetala reflektora ka njemu i njegovoj porodici, Novak ima veoma naglašene predispozicije za očuvanje tradicionalnih porodičnih i verskih elemenata, svoga naroda. Iako to nije lako spojiti sa svim ostalim tipičnim blizanačkim aspektima, popularni Nole ipak uspeva da širinom srca i duše istakne svoja opredeljenja, ne ružeći ili na bilo koji način nipodaštavajući tuđe stavove. Pa tako imamo mnogo primera gde pokazuje razumevanje i konkretno pomaže drugima, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, ali ipak prvenstveno brinući i štiteći svoju porodicu, koja se formom i funkcionisanjem najviše oslanja na fundamentalne vrednosti tradicije i porekla naroda kome pripada.

Autor: Toni-B