Velika konjukcija Saturna i Jupitera u Vodoliji – posle skoro 800 godina

Konjukcija Saturna i Jupitera u Vodoliji

Jedan od astrološki najznačajnijih događaja na kraju ove 2020. godine biće prelazak Saturna i Jupitera iz znaka Jarca u sazvežđe Vodolije.

Pomenuti tranzit dogodiće se u vrlo kratkom vremenskom intervalu od dva dana (18. – 20. decembar) Saturn ulazi u sazveđe Vodolije 18. decembra a Jupiter dva dana kasnije 20. decembra, da bi 21. decembra započeli zajedničko putovanje kroz sazvežđe Vodolije najavljujući veoma krupne promene energetskih kretanja na svodu nebeskom, što bi trebalo da se onda u značajno vidljivoj meri odrazi na naše živote u budućem periodu.

Posebnu specifičnost ovog događaja daje simbolično spajanje na nebu, drugim rečima konjukcija, dve astrološki izuzetno bitne planete u sazvežđu Vodolije. Specifičnoj težini ove tzv. velike konjukcije Saturna i Jupitera u znaku Vodolije doprinosi i činjenica da se događa posle 800 godina, tačnije – poslednji put se desila u 13. veku.

Velika konjukcija u Vodoliji

Približavanje Saturna i Jupitera na nebeskom horizontu i njihovo udruženo kretanje na odstojanju od par stepeni u istom astrološkom znaku, dešava se na svakih dvadesetak godina u različitim sazvežđima zodijačnog kruga, ikad god se dogodi označava početak ciklusa promena od najmanje dve decenije. Ova konjukcija na početku Vodolije zaista je redak događaj za naše ovozemaljske pojmove (prethodna je bila pre osam vekova) ima višestruki astrološki uticaj na našu planetu i ponašanje ljudi, a jedan od značajnijih odnosi se na promene u načinu razmišljanja i proširivanje svesti o opštim globalnim pitanjima. Mada tu postoje neke različite nijanse u načinu tumačenja, mnogi upravo ovaj događaj smatraju za početak ere Vodolije, pa onda logično i aktiviranje svih onih stvari koje su pod astrološkom ingerencijom ovog znaka. Akcenat će biti na proširivanju vidika, „otvaranju očiju“ i postavljanju prioriteta koji mnogo više znače većini ljudske populacije a ne samo pojedincima. To bi trebalo da izazove ogromne potrese i promene ponašanja, počev od običnog malog čoveka pa do moćnika koji inače imaju globalni uticaj. Logično sve to biće propraćeno velikim uticajem tehničkih pomagala i novih naučnih dostignuća, brojnih eksperimenata koji se tiču poboljšanja opšteg planetarnog stanja i kvalitetnijih uslova za ljudski život. Ovo pomeranje fokusa sa polja materijalnog i vlasničko – posedničkog na sfere humanosti i čovečnosti, koje se očekuje u narednom periodu, mnogi definišu kao simboličan prelazak iz jedne kosmičke dimenzije u drugu, kroz energetski portal koji predstavlja najoštriji mogući filter, neminovan za napredak ljudskog roda.

Prelazak Saturna i Jupitera u Vodoliju

Prelazak ove dve moćne planete iz sazvežđa Jarca u Vodoliju mnogi očekuju sa nestrpljenjem i nadom u bolje sutra. Dileme nema, ta nadanja imaju realnu astrološku osnovu i ona će najverovatnije u praksi biti vidljiva u narednom periodu, ali je važno naglasiti – ništa se neće dogoditi „preko noći“, naročito tako krupne globalne promene. Jupiter kao nosilac najpozitivnije kosmičke energije ima zadatak da širi polje posmatranja i ukazuje na bolja i kvalitetnija rešenja.Sve to u vodolijskom kosmičkom loncu ima najdirektniju vezu sa novih tehnologijama i korišćenjem nauke i njenih dostignuća za dobrobit ljudi ali u što većem skladu sa prirodnim resursima. To sigurno neće ići lako, počev od prihvatanja novih načela razmišljanja većine ljudske populacije, pa do korekcije ponašanja onih kojima dosadašnji mehanizmi funkcionisanja odgovaraju i donose ogromne benefite. Ma koliko se brzo bude podizao nivo svesti kod pojedinaca, i koliko bude rastao slobodarski duh, sa željom za skidanjem raznih stega – počev od onih nevidljivih mentalno – duhovnih pa do konkretnih fizičkih, realno je očekivati otpor i sukobe različito orijentisanih struja. Uostalom to i jeste jedna od simbolika Saturna čiji će tranzit kroz Vodoliju doneti podvlačenje crte i globalne zaokrete, ali uz neminovno svođenje računa i plaćanja kolateralne štete. Dakle, realno je očekivati razne vrste protesta i pobuna ogromne većine nezadovoljnih, što će na kraju dovesti do promena ali uz određenu cenu, podrazumeva se svih zainteresovanih strana. Bez obzira koliko ta cena bila velika ili mala imaće svoju svrhu ako se izvuku pouke i pokaže na delu da su lekcije naučene.

Period koji dolazi, naročito 2021. godina, tokom koje će Saturn i Jupiter tranzitirati koz znak Vodolije, trebalo bi da predstavljaju uvod u novu eru razmišljanja i ponašanja ljudske populacije.

 Autor: Toni B.