Retrogradni Merkur – treći put u 2020. godini

retrogradni merkur

Kako se bliži kraj godine tako se većina pripadnika ljudskog roda bavi svođenjem računa i proverom šta jeste a šta nije urađeno, od svega što je bilo planirano. Različiti su motivi i sutacije koje nas podsete na presek stanja, a jedan od astroloških događaja koji ima sličnu namenu jeste retrogradno kretanje Merkura. Naravno, retrogradnost ovog nebeskog tela ima znatno šire značenje, ali ovaj treći, i poslednji ciklus, u 2020. godini, najviše će poslužiti kao podsetnik za (ne)ispunjena obećanja, bilo sebi ili drugima.Treći put u ovoj godini Merkur će biti u retrogradnom kretanju od 14. oktobra do 5. novembra, i to u dva astrološka znaka, prve dve sedmice u sazvežđu Škorpije, a preostali vremenski period u znaku Vage.

Škorpija je između ostalog, u samom vrhu zodijačnih znakova koji se najdirektnije i najdublje bave – prvo analizom, a onda i pretresanjem detalja iz prošlosti, bilo lepih ili onih koji to nisu. Pa bez obzira koliko je ko spreman na to, evo perioda u kome će okolnosti neminovno nametati takve procese, koji prvenstveno imaju simboliku ličnog preispitivanja. Tačnije – retrogradno kretanje Merkura kroz Škorpiju biće dobra prilika za najdublji mogući skener, pre svega glave pa onda ostalih delova tela. Brojni planovi i dogovori koji su bili pod velom tajni sada bi trebalo da ugledaju svetlo dana, što automatski povlači jake reakcije svih zainteresovanih strana. Zbog toga se mogu očekivati žestoki verbalni konflikti, sučeljavanja oprečnih stavova i bespoštedna borba za raskrinkavanjem i ogoljavanjem istine. Postoje osobe koje veći deo života rade i funkcionišu u sličnom tonusu, pa im ovaj ciklus neće preteško pasti, ali za sve ostale, eto iskušenja, ali i pogodne situacije za priznavanje grešaka i uočavanje eventualne prilike za novu šansu. Budite iskreni i strožiji nego ikada, prema sebi i drugima, samo nemojte preterivati u sankcionisanju ličnih i tuđih propusta, pokušajte da iskontrolišete oštre reči i osuđujuće komentare, bez obzira koliko ste objektivno u pravu. Posebnu pažnju obratite na mesto i prateće okolnosti u kojima želite da prospete „malo žuči“, čuvajte leđa od znanih, ali i potencijalno novih osoba koje vam nisu prijateljski naklonjene. Ako već treba da se stvari nazovu pravim imenom, onda to makar uradite sa dozom stila.

A za bolji balans između naleta surovog istinoljublja po svaku cenu i plasiranja činjenica na finiji način, imaćete nešto povoljniji period u periodu retrogradnosti Merkura kroz sazvežđe Vage. Tada bi trebalo da dođu do izražaja opšti interesi, odnosno da bude vidljiva i lakše sprovedena namera da svoje nakane i želje stavimo u službu viših, zajedničkih ciljeva. Diplomatija i fina komunikacija nikada ne idu lako kada je Merkur u retrogradnom kretanju, ali to će biti glavni zadatak za sve one koje vode važne razgovore i imaju odgovornost zastupanja tuđih interesa. Sve to nikako ne znači da sebe treba zapostaviti, naprotiv, u ovom periodu je realno očekivati pretresanje ortačkih, poslovnih, ali i onih partnerskih veza direktno uticajnih na našu intimu. Prave stavi, dovoljno dobre i stabilne karike partnerskih relacija preživeće sva iskušenja i dobićete potvrdu u kome smeru valja nastaviti dalje. Sve što nije dovoljno kvalitetno nema realne šanse da opstane, što znači dosta okrenutih emotivno – ljubavnih stranica na drugu stranu. Iz ugla poslovnih ortakluka u sve treba dodati papirologiju, datume, rokove, tehnička pomagala, pa je krucijalno važno da budete strpljivi, uporni, što jasniji i precizniji, kako bi izbegli ili makar ublažili razna kašnjenja i brojne nesporazume u komunikaciji. Po nepisanom pravilu, u većini potencijalno zamršenih situacija sa institucijama prevagu odnose opšti interesi, što bi moglo da dobije višestruku potvrdu u ovom ciklusu. No, bez obzira na to pojedinačne (ne)pravde takođe imaju velike izglede da budu obelodanjenje, što znači da satisfakcija stiže, malo pre ili kasnije, to je ipak individualno.

Autor: Toni B.