Kvadrat Saturna i Urana po drugi put u 2021. godini

kvadrat saturn uran

U junu 2021, po drugi put ove godine očekuje nas kvadrat između Saturna koji tranzitira kroz znak Vodolije i Urana koji prolazi sazvežđem Bika. Već smo ranije opisali  ovaj nezgodan aspekt i napomenuli da će se u togu ovog tranzita dogoditi da se oba tela nekoliko puta nađu u egzaktnom kvadratu (tačno 90 stepeni), što pojačava dejstvo ove dve po prirodi vrlo moćne energije suprotnih principa. Prethodni je bio u februaru ove godine.

Uticaj Saturna i Urana posmatramo najpre na globalnom nivou, i to najpre na socijalnom planu. Ovo nisu najbolja vremena za ljudsko društvo obzirom da Uran kao planeta koja traži promene i donosi nepredvidive okolnosti tranzitira kroz znak Bika koji je konzervativan, materijalistički orijentisan i tradicionalan, i u kom se ne oseća dobro. Sa druge strane Saturn kao čuvar tradicije i konzervativnog pogleda na svet prolazi kroz za njega nepovoljno sazvežđe Vodolije kojim inače vlada Uran sa kojim će se sada naći u nepovoljnom aspektu. Na makro nivou kvadrat između ove dve planete može doneti neočekivane prepreke u ostvarivanju globalnih promena, podizanje tenzija i napetost. Saturn nas uvek uči strpljenju pa je najvažnije u ovom periodu ne forsirati bilo kakve promene već se otvorenog uma prilagoditi novonastalim okolnostima. Činjenica je da ma koliko se opirali i trudili da zadržimo postojeće stanje stvari, promena će se neizbežno dogoditi, ali je za nju potrebno vreme i suočavanje sa ograničenjima na šta nas ovaj aspekt podseća.

Na ličnom planu kvadrat između ove dve planete može nam dati osećaj zaglavljenosti na nekom putu promena na kom smo se našli ili pak sa druge strane može nas izbaciti iz zone komfora iako to nikako ne želimo. Promena se može desiti onima koji je baš nisu očekivali ili želeli, dok se kod nekoga ko želi da napravi promenu mogu pojaviti neke posve neočekivane prepreke ka njenom ostvarenju. Ovaj aspekt donosi one životne situacije u kojima ćete se svakako kajati ako nešto uradite i isto tako kajati ako to ne uradite.

Sve u svemu, ovo nije pravi trenutak da se opiremo onome što okolnosti donose, već je vreme da te okolnosti prihvatimo takve kakve jesu i pokušamo da ostanemo otvorenog uma. Ukoliko ostanemo pribrani i strpljivi, imaćemo priliku da spoznamo kojim to aspektima svog života nismo zadovoljni i šta to sve radimo što nije u našem najboljem interesu. U ovom periodu moguće je da ćemo se suočiti sa stvarnim problemom koji imamo u vezi ili u karijeri, otkriti šta je izvor našeg stresa, koje to loše navike ili uverenja su nas dovele u stanje u kom jesmo. Sa jedne strane Uran će izazivati i tražiti da nešto menjamo, dok Saturn stvara ograničenja i ne dozvoljava da se promena desi, iako izgleda da je tu negde u vazduhu. Moguće su mentalne i kreativne blokade u radu koje će zahtevati promenu pristupa radnim zadacima ili izmenu tehnike koju smo do sada koristili u poslu. Mnogi će imati utisak da im je porast poslovnih obaveza, odnosno vreme koje troše na njihovo obavljanje ograničio ličnu slobodu. Takođe, ljudi na koje se inače oslanjamo u raznim životnim situacijama, mogu nam se u ovom period učiniti manje pouzdanima. Intuicija nam u toku ovog tranzita neće biti saveznik, pre ćemo osećati napetost tako da je ovo vreme u kom je najbolje posvetiti se nekom hobiju koji nam zaokuplja pažnju, kojim ćemo uposliti um i ruke I izborili se sa talasima nervoze i nestrpljenja koji nas mogu povremeno preklopiti.

Kroz ovaj aspekt, Saturn od nas traži da naučimo neku lekciju pre nego zakoračimo na put promena koji nam donosi Uran.