Retrogradni Merkur u Vagi od 27.09.- 18.10.2021. – Sledi pretresanje međuljudskih odnosa

planet mercury from space

Retrogradni Merkur, koji se javlja tri puta godišnje i traje oko tri nedelje,  ove godine će po treći i poslednji put tranzitirati kroz znak  Vage u periodu od 27.09. -18.10.2021. godine. Pošto se ova retrogradnost odvija u vazdušnom znaku Vage fokus  će biti na medjuljudskim odnosima i načinima komunikacije.

U ovom periodu je realno očekivati pretresanje ortačkih, poslovnih, ali i onih partnerskih veza koje direktno na nas utiču, jer je Vaga vladalac sedmog polja, polja partnerstava. Bitno je naglasiti da prave stvari, dovoljno dobre i stabilne partnerske veze, preživeće sva iskušenja i dobiće potvrdu u kom smeru treba nastaviti dalje. Sve što nije dovoljno kvalitetno nema realne šanse da opstane, što znači dosta okretanja ljubavnih stranica na drugu stranu. Iz ugla posla u sve treba dodati papirologiju, datume, rokove, nove tehnologije, pa je veoma važno da budete strpljivi, uporni, što jasniji i precizniji u komunikaciji, kako bi izbegli ili makar ublažili razna kašnjenja i brojne nesporazume. Diplomatija i ona fina komunikacija nikada ne idu lako kada je Merkur u retrogradnom kretanju, ali to će biti glavni zadatak za sve one koji vode važne razgovore i imaju odgovornost zastupanja tuđih interesa. Obično po nepisanom pravilu, u većini potencijalno zamršenih situacija sa institucijama prevagu odnose opšti interesi, što bi moglo da dobije brojne potvrde u ovom periodu.

Ono što je specifično i dodatno otežavajući  faktor  za ovaj retrogradni hod Merkura odnosi na globalni nivo. Merkur će se naći  u kvadratu sa Plutonom u Jarcu koji je takođe u retrogradnom hodu i to do 06.10.2021. Kvadrat je izazovan astrološki aspekt koji nam predstavlja prepreku. Obzirom na retrogradno kretanje obe planete, ovo na globalnom nivou može značiti ponavljanje nekih problematičnih situacija iz prethodnog perioda vezanih za diplomatiju, ali i  sve što je vezano za globalnu komunikaciju  (otežane telekomunikacijske veze, zastoj u radu drustvenih mreža, i slično).

Sve što ne bude valjalo kada su u pitanju partnerske kombinacije u širem smislu moglo bi da doživi krah, sa naznakom da sledi drugi korak, a to je posle naučene lekcije, nema osvrtanja nazad već ići dalje i okrenuti se novim počecima otvarajući nove horizonte.

Ovu retrogradnu energiju Merkura u Septembru i Oktobru iskoristite da razmislite o boljim načinima komunikacije. Razmislite kako i sa kim delite ono što mislite i osećate u svojim odnosima bez obzira bili oni partnerski, poslovni ili prijateljski.

Na kraju, transformacija kroz koju ćemo svi proći tokom ovog retrogradnog kretanja Merkura imperativ je našeg budućeg uspeha, i svakako još jedna životna pouka.