Retrogradni Mars u Ovnu – Budimo strpljivi i oprezni

mars

Retrogradni Mars u Ovnu – 11. Septembra do 14. Novembra 2020.

Jedan od astrološki značajnijih događaja koji će obeležiti mesec Septembar jeste početak retrogradnog kretanja Marsa. Prva i jedina retrogradnost Marsa tokom 2020. godine dogodiće se u periodu od 11. septembra do 14. novembra, i biće specifična po jednom bitnom detalju. Naime više od dva meseca, tačnije svih 60 dana i još neki pride, ovo nebesko telo biće u retrogradnom kretanju kroz samo jedan astrološki znak – sazvežđe Ovna. Osim toga važno je naglasiti da će se ovaj retrogradni ciklus Marsa dogoditi u znaku čiji je on prirodni vladalac, što bi trebalo da znači – sve potencijalne posledice dobiće na intezitetu i značaju, bilo da je reč o efektima pozitivnog ili negativnog dejstva.

Po nepisanom pravilu kada naiđu periodi retrogradnog kretanja bilo kog nebeskog tela, tumačenja i upozorenja idu u dva pravca.Prvi se odnosi na poteškoće i usporenu realizaciju simboličnog energetskog uticaja koje inače ima dotično nebesko telo, a drugi na pouke i lekcije koje se mogu izvući iz svega. Mars suštinski kontroliše i utiče na najvažnije resurse fizičke energije, sve vidove njenog korišćenja, moguća opterećenja i eventualne posledice nekontrolisane brzine, impulsivnosti i ishitrenih reakcija. Izvorište svoje najjače snage tzv. crvena planeta upravo nalazi u zodijačnom sazvežđu Ovna, pa će u ovom periodu biti veoma bitno da se što racionalnije troše energetski resursi, odnosno da se pozabavimo reorganizacijom i pregrupisavanjem radnih i ostalih obaveza. Važno je ne žuriti sa donošenjem odluka i povlačenjem konkretnih poteza, i tako izbeći zamku nestrpljivog preskakanja stepenika do određenog cilja, jer pre ili kasnije život će nas sticajem okolnosti vratiti da svaki preskočeni korak ponovo uradimo, ali sada sa mnogo skupljom cenom zbog izgubljenog vremena i energije. Nešto veći oprez je potreban i prilikom vožnje pri velikim brzinama i raznim aktivnostima gde je velika izloženost fizičkim naporima. Od posebnog značaja je preventivno se zaštiti od manih ili većih fizičkih povreda, jer ne treba zaboraviti da će Mars u Ovnu i Saturn u Jarcu veći deo ovog vremenskog intervala biti u kvadratu (što je nezgodan aspekt kako god se tumačilo) a uz to čuveni mučitelj i učitelj (Saturn) biće u retrogradnom kretanju do kraja Septembra. U svakom slučaju mnogi će dobrovoljno a neki silom prilika morati da izađu iz ovog perioda sa drugačijom organizacijom i postavkom prema obavezama.

Kada analiziramo retrogradno kretanje Marsa nikako ne smemo zanemariti ni one sekundarne delatnosti, slobodne aktivnosti koje se uglavnom svrstavaju u kategoriju životnih zadovoljstava. Naravno da nije neophodno živeti asketski dok traje retrogradnost Marsa, ali dileme nema biće potrebna mera i u prepuštanju zadovoljstvima, na praktično svim poljima gde su čula u prvom planu. Preterivanje i bilo kakva neumerenost neminovno će doneti posledice i opet plaćanje skupljih cehova, bilo da su izraženi kroz formu materijalnog, ili na neki drugi način. Posebnu pažnju valjalo bi obratiti na polje zdravlja i nešto veća opterećenja imunog sistema, što će kod mnogih biti dodatno naglašeno zbog već pomenutog kvadrata Marsa i Saturna, dva nebeska tela suprotnih energetskih principa. Podrazumeva se da neće pomenuta opterećenja osetiti na isti način pripadnici svih znakova. Logično je da će prvi na udaru biti tipični predstavnici sva tri vatrena zodijačna sazvežđa: Ovna, Lava i Strelca, zatim Jarca, Raka i na kraju Vage. I opet postoje nijanse po kojima će se najverovatnije razlikovati suočavanje sa problematikom koju donosi ova retrogradnost. Znatno više muke da prebrode poteškoće koje se budu manifestovale u obliku fizičkog opterećenja imaće osobe rođene u: Jarcu, Raku i Vagi, a istina uz mnogo veću potrošnju energije Ovnovi, Lavovi i Strelčevi biće u borbenijem fazonu. Pouka svakako ima više, počev od praktičnijeg ponašanja, preko izbegavanja sukoba (svih vrsta) i traženja kompromisnih rešenja, pa do svođenja na najmanju moguću meru onih situacija pod moranjem. Na kraju dodajmo da period retrogradnog kretanja Marsa kroz znak Ovna nikako nije pogodan za forsiranje početaka novih krucijalnih životnih projekata (naročito do kraja Septembra), već pre svega raditi na optimizaciji i sinhronizaciji realizacije starih i novonametnutih obaveza.

Toni B.